Hlavní obsah

Hvězdy s góly šetřily, Kanada ale měla dost zbraní na obhajobu zlata

Soči

Mohli jste od nich čekat především dvě věci: buď špatnou adaptaci na široké kluziště, nebo naopak ofenzivní smršť s gólovými hody. Ani jedno však na olympijském turnaji v Soči hokejisty Kanady nepotkalo. Stejně znovu sedí na hokejovém trůnu jako obhájci olympijského zlata. Ve finále porazili Švédsko 3:0 a pod pěti kruhy triumfovali už podeváté.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Drew Doughty (vlevo) a Patrick Sharp se radují z triumfu v olympijském finále proti Švédům.

Článek

Cestu neporazitelnosti si totiž výběr Javorového listu vyšlapal něčím zcela jiným. Něčím, co by možná málokdo před turnajem předvídal. Perfektní obrannou hrou, se kterou měli na turnaji problémy všichni jeho soupeři.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Kanaďané v Soči v šesti svých zápasech inkasovali pouhé tři branky, což činí průměr 0,5 inkasovaného gólu za zápas. Skvěle propracovaná defenzíva navíc gradovala ve vyřazovacích bojích. Ani Američané v semifinále, ani Švédové v boji o zlato na ni ani jednou nenašli recept a gólman Carey Price pokaždé udržel čisté konto.

„Když se zpětně podívám na celý turnaj, ani jednou se nestalo, že by Carey špatně vyrazil puk. Pokaždé ho ukryl do lapačky a přišlo přerušení hry. Nikdy jsme se nemuseli bát, vždycky nám svými zákroky dodával na klidu," chválil 26letého brankáře obránce Duncan Keith.

Hvězdní útočníci góly nehýřili

Proto tak ani nevadilo, že se ofenzivní hvězdy neprosazovaly tolik, jak se před startem turnaje očekávalo. Crosby, Getzlaf, Tavares, Sharp a Perry, všechno hráči, kteří jsou v probíhajícím ročníku NHL v elitní desítce kanadského bodování. V Soči ale žádný z nich nevstřelil více než jeden gól.

„Kdyby nám někdo před turnajem řekl, že tolik hráčů bude na turnaji bez gólu nebo jen s jedním, začali bychom si dělat obavy," přiznával člen čtvrté útočné formace Matt Duchene.

Jenže nemuseli, a tak Kanaďané obhájili svůj triumf na posledních hrách ve Vancouveru. „Ale pocity z obou zisků zlat se vůbec nedají srovnávat. Tehdy to byla spíš úleva, že jsme se vypořádali s tlakem, který na nás byl, coby na domácí, tým vyvíjen. Nyní jsme přijeli do nepřátelského prostředí pro Kanaďany, o to je pro nás zlato z Ruska cennější," prohlásil útočník Rick Nash, jeden z jedenácti pamětníků olympijského zlata z Vancouveru.

Zdrcení Švédové

V táboře Švédů pochopitelně panovalo zklamání. „Možná si někdy v budoucnosti zisk stříbrných medailí budu užívat. Když se mě zeptáte třeba za deset let, budu na to hrdý. Jenže právě teď jsem pouze zklamaný, o ničem jiném to není," přiznával obránce Jonathan Ericsson.

Kouč vítězů Mike Babcock se hned po zápase chystal vyrazit ke kabině švédského týmu, aby pogratuloval pěti švédským hráčům, které vede v Detroitu. „Poblahopřeju jim ke stříbrným medailím, ale hned taky zdůrazním, ať se dají rychle dohromady a soustředí se na práci v klubu."

Reklama

Související témata:

Pavouk - Hokejový turnaj Soči 2014

  • Osmifinále

  • 18.02.14      18 : 00 Šajba
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    5 : 3
  • 18.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Švýcarsko Švýcarsko Lotyšsko Lotyšsko
    1 : 3
  • 18.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Slovinsko Slovinsko Rakousko Rakousko
    4 : 0
  • 18.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Ruská federace Rusko Norsko Norsko
    4 : 0
  • Čtvrtfinále

  • 19.02.14      18 : 00 Šajba
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    5 : 2
  • 19.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Lotyšsko Lotyšsko
    2 : 1
  • 19.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Slovinsko Slovinsko
    5 : 0
  • 19.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Semifinále

  • 21.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    0 : 1
  • 21.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    2 : 1
  • Finále

  • 23.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    3 : 0
  • 22.02.14      16 : 00 Bolšoj O 3. místo
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    0 : 5