Hlavní obsah

Mít český pas, Bonyho beru okamžitě, usmívá se Vrba. Horviho nechá zazpívat hymnu

Praha

Vrbova éra je tady. Nový kouč české fotbalové reprezentace vítězstvím nezačal, s Norskem v Edenu remizoval 2:2. Podstatné však je, že kvalifikace mistrovství Evropy začne až za půl roku, takže Pavel Vrba má čas analyzovat první zkušenosti a v příštích zápasech vyzkoušet další hráče. Trenér nezapřel své dlouhé angažmá v Plzni, zápas s Norskem s odstupem neformálně rozebral nad plzeňským pivem v Pivnici Štupartská.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Pavel Vrba (vpravo) a jeho asistenti Karel Krejčí a Zdeněk Svoboda (vlevo) během přátelského utkání s Norskem.

Článek

Vaše předchůdce šest let trápil problém, že neměli alternativu za Rosického. A vy jste na něj také hned v prvním utkání narazil.

Alternativy musíme hledat dál. Tomáš tu nebude věčně a Pavel Horváth už ho asi nahradit nestihne... Ale vážně. Někteří naši hráči odcházejí ven a nemají tam postavení jako doma, to je náš velký problém. Když zůstane Tomáš zdravý, může hrát dlouho jako Pavel.

Zcela vážně - Horváth, na němž jste stavěl v Plzni, pro vás není chvilkovým řešením?

Pavlovi bych hodně přál jubilejní dvacátý start. Kdyby to byl zápas trochu show, tak bychom ho pozvali - třeba nám může zazpívat hymnu... Hrozně si ho vážím, pro média by to bylo zajímavé. Když hrál český nároďák v Americe, překvapilo mě, že se tam loučili a dvacet minut líbali s nějakým Turkem. Tak proč ne?

Místo Rosického nastoupil do druhé půle Kolář, který je v poslední době prezentován jako první alternativa. Opravdu může Rosického nahradit?

Buď je zápas, kdy je Dan na hřišti nejlepší, nebo nejhorší - on nemá střed. Třeba po zápase na CSKA bych řekl, že Tomáše úplně v pohodě nahradí. Jindy si zase říkám bože, to nejsi ty... Ale věřím mu, on si to zaslouží. Je schopný udělat zápas i sám.

V Plzni jste si mohl ukázat na řadu hráčů. Pro reprezentaci ne každému dáte český pas. To je pro vás omezení.

Málokdo si ještě před lety dokázal představit, že bude kopat Turek za Němce nebo hráč tmavé pleti za Anglii. My jsme v českých podmínkách někde jinde. Hráči, o které měl svaz dřív zájem, aby se počeštili, hrají někde jinde. Mně to vadí. Je to zajímavá cesta, i když se nesmí přehánět. Příkladem třeba Teplice. Kdyby měl třeba Bony Wilfried české občanství, bral bych ho všemi deseti.

Takže budete hledat české babičky?

Pokud o někom víte, kdo hraje v anglické lize, dejte nám vědět. My se rádi poptáme. (smích)

Teď máte dva měsíce klid. Jak bude vypadat vaše další práce?

Konečně mám záznam, můžu klukům namalovat šipky, jak si to představuji. Ukážu jim názorně, co jsme nacvičovali. Nejlepší bych to měl jako Dušan Fitzel na Maltě. Všichni bydleli 500 metrů od stadiónu, scházeli se každý týden. To bych bral... Budu hledat zpětnou vazbu, pojedu za hráči, spojím se s nimi.

Ověřil jste si v prvním zápase, že u reprezentace máte těžší pozici, než jste měl v Plzni?

V Plzni jsem to měl těžké tím, že jsem začínal v Česku a nikdo o mně nic nevěděl. Teď mám podporu fanoušků a věřím, že si ji udržím. Šel jsem z jistoty do nejistoty a uvidíme, jak to dopadne.

Reklama

Související témata: