Hlavní obsah

MS v letech: sníh z dusíku, matrace na bubnu. Šampionát však bude, hlásí pořadatelé

Praha

Sníh nad zlato. Počasí hraje mocně proti, organizátoři nadcházejícího MS v letech na lyžích v Harrachově (13.- 16. března) kouzlí za pomocí nákladných technologií, sníh vyrábějí i z dusíku. Nemají však pochyb: šampionát stoprocentně bude.

Foto: Ivana Roháčková

Loni slavil v Harrachově Jan Matura, dvakrát byl na stupních vítězů.

Článek

„Poprvé v historii Harrachova se stalo, aby v březnu nebyl sníh. Byla to přitom jediná jistota, kterou jsem měl. Jsem nevěřící člověk, Bůh mě asi zkouší, co já a mí kolegové vydržíme," povzdechl si šéf organizačního výboru Rostislav Jozífek.

Na počátku týdne měl za to, že k výrobě sněhu postačí německá technologie na bázi škrábaného ledu, ovšem při vysokých teplotách sníh mizel před očima. „V úterý jsme zjistili, že jsou vidět i prkna na můstku, museli jsme proto bleskově reagovat. Oslovili jsme nizozemskou firmu, od neděle budeme vyrábět i dusíkový sníh. Celkem ho vyprodukujme zhruba tisíc kubíků, takové množství by mělo stačit," podotkl Jozífek.

Velkou hrozbou je déšť

Organizátoři dokonce využijí i technický sníh, který leží na malých můstcích. Jenže ve hře je velká hrozba - déšť. Pokud by začalo pršet, musel by výbor sáhnout znovu do pokladny a nakoupit další technologii. Přitom už nyní se náklady na výrobu sněhu odhadují na téměř dva milióny korun. „Doufám, že to nebude třeba," přeje si Jozífek.

V celkovém rozpočtu s touto položkou nepočítali, i tak prý původně stanovenou sumu 70 miliónů korun nepřekročí. „Náš rozpočet je jeden z nejnižších v historii šampionátů," podotkl Jozífek.

Pokud by bylo velké teplo a nepodařilo by se vyrobit 1000 kubíků sněhu, zhruba třicetimetrový prostor od hrany můstku by pořadatelé opatřili matracemi. Při vysokých nájezdových rychlostech totiž nehrozí, že by skokané dopadli tak blízko.

Velkým nepřítelem harrachovských letů bývá vítr. Na něj se organizátoři s předstihem nachystali. Oproti loňsku nainstalovali sítě s hranatými oky, které větru zabrání spíš než kruhové. „Záchytnost je 57%, lepší už nelze docílit," popsal Jozífek.

Pořadatelé věří, že během čtyř dnů akce přiláká 30 tisíc diváků. Do pátečního poledne bylo v předprodejích vydáno osm tisíc lístků. Denní vstupné činí 500 korun.

Program MS zahájí čtvrteční kvalifikace, v pátek a v sobotu se uskuteční závody jednotlivců, v neděli soutěž družstev.

Reklama

Související témata: