Hlavní obsah

Ostrava - Sparta 1:1Sparta klopýtla v Ostravě, o přestávce se válčilo na tribunách

MinutaMin. Tým Hráč Akce
52. Škutka 1 : 0
79. Juliš 1 : 1
Záznam online reportáže

Souboj poslední Ostravy s první Spartou přinesl ve 21. kole fotbalové ligy překvapivou remízu 1:1. Baník měl po gólu Dávida Škutky na dosah skalp lídra tabulky, ale od první prohře v sezoně Pražany deset minut před koncem ochránil prvním ligovým gólem Lukáš Juliš. Zápas skončil s dvacetiminutovým zpožděním kvůli poločasovému řádění chuligánů, proti kterým na tribunách zasahovala policie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Vácha (vlevo) a Tomáš Vaclík ze Sparty po remíze na Bazalech.

Článek
Fotogalerie

Ostravské sliby nezůstaly jen na papíře. Baník se favoritovi vzepřel aktivní hrou, při níž nebyl prostor pro sparťanský tlak. Hosté byli častěji u míče, ale to bylo všechno, s čím se mohli spokojit, a v úvodní půlhodině na Pavlenku pořádně nevystřelili.

Domácí kontry měly nádech nebezpečí. K dokonalosti je v 33. minutě mohl dovést Štěpán, ale po brejku s Kukecem trefil tyč za překonaným Vaclíkem a odražený balon poslal Krmenčík vysoko nad. Hned z protiútoku dunělo břevno i na druhé straně: Matějovský se do míče opřel z dvaceti metrů a Pavlenku zastoupila branková konstrukce.

Teprve v závěrečné pětiminutovce první půle přichystala letenská ofenzíva domácím horké chvilky. Lafatovu teč z několika metrů reflexivně nohou vyrazil Pavlenka a pravou rukou vytáhl i Kadeřábkovu dorážku. Baník si ale více hru Sparty vnutit nenechal. Těsně před pauzou ji z dalšího brejku provětral Krmenčík, jenže velkou příležitost pokazil hrubě nepovedenou střelou.

O poločase hrozilo, že kvůli výtržnostem fanoušků bude zápas předčasně ukončen, nakonec však se zpožděním druhá půle začala. Na ostravskou defenzívu i nadále neplatil sparťanský postupný útok. Zhuštěný střed pole se tak pokusil prostoupit individuálním průnikem Matějovský, ale z dobré parkety mu rána nesedla a o metr minula pravou tyč.

Sparta byla zranitelná z rychlých protiútoků. Třetí bleskový výpad už Baníku vyšel: Foltýnovu technickou střelu po Gregušově lobu za obranu Vaclík vyškrábl jen ke Škutkovi a bývalý slávista zblízka otevřel skóre.

Ostrava se pak pod zvýšenou iniciativou Sparty byla nucena stáhnout do obranné ulity, ale výrazná územní převaha byla jalová. Pražané dokázali otevřít defenzívu soupeře poprvé prakticky až v 79. minutě a střídající Juliš po Krejčího centru z levé strany tečovanou střelou hned i srovnal. Prosadil se tak při svém třetím ligovém startu, během kterých nasbíral 41 minut na hřišti.

Baník i v závěru úpěl pod náporem lídra, Costa se po rohu dral ke gólovému voleji, ale trefil jen obličej domácího Frydrycha. Ostrava se však už ubránila, a i když protáhla čekání na výhru na dvanáct utkání, tak v boji o záchranu získala cenný bod. Proti Spartě zabodovala po čtyřech letech.

Baník Ostrava - Sparta Praha 1:1 (0:0)
Branky: 52. Škutka - 79. Juliš. Rozhodčí: Hrubeš - Pelikán, Pilný. ŽK: Krmenčík, Sukup, Vengřinek - Kadeřábek, Hušbauer. Diváci: 14 130.
Ostrava: Pavlenka - Vengřinek, Frydrych, Baránek, Sukup - Foltýn, Greguš - Štěpán (80. Holzer), Kukec (90. Narh), Krmenčík - Škutka (77. Svěrkoš). Trenér: Komňacký.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal (60. Konaté), Hušbauer, Matějovský (69. Juliš), Krejčí - Lafata (83. Vacek). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: