Hlavní obsah

Výborný: Očekávání jsou velká, ale musíme zůstat při zemi

Mladá Boleslav

Přestože hokejisty Mladé Boleslavi čeká sedmá účast v baráži o extraligu v řadě, trenér František Výborný den před jejím začátkem cítí na svých svěřencích napětí. Vítěz první ligy vstoupí do klíčové části sezóny, ve které se bude snažit vrátit se po dvou letech mezi elitu, středečním soubojem s Kladnem.

Foto: Petr Horník

Trenéři František Výborný (vlevo) a Pavel Hynek v diskuzi

Článek

"Najednou je v kabině znát takové bublání a každou hodinou se zvyšuje zodpovědnost hráčů. Ještě minulý týden jsem slýchával legrácky, ale těch teď ubývá a hráči si uvědomují, co je čeká. Chtějí vybojovat extraligu," řekl zkušený kouč, jenž v barážových bojích povede Středočechy podruhé.

Pod vedením Výborného měla Mladá Boleslav blízko k postupu do nejvyšší soutěže už před rokem, kdy o jejím setrvání v první lize rozhodla závěrečná prohra v Liberci 0:2. "Loni jsme byli nečekaně blízko. Mysleli jsme si, že dvacet bodů by mohlo stačit, ale bohužel nestačilo. Letos jsou očekávání možná větší, ale musíme zůstat při zemi a mít přirozený respekt. Kvalita zbývajících tří týmů v baráži je zřejmá," uvedl Výborný na adresu Kladna, Chomutova a Olomouce.

V play off první ligy jen dvě prohry

Středočeši mají za sebou podobný průběh prvoligové soutěže jako během minulé sezóny. V základní části zopakovali prvenství, v následném play off opět ztratili jen dva zápasy. Po loňských dvou prohrách v semifinále s Třebíčí letos zaváhali dvakrát ve čtvrtfinále s Benátkami nad Jizerou.

Výborný, jenž v minulosti dovedl Spartu ke třem extraligovým titulům, však varuje před odlišnostmi v baráži. "Zápasy nebudou tak jednoznačné jako v sezóně, kdy jsme dostali gól, ale bylo skoro jasné, že dáme tři a bude to v klidu. Musíme se rvát," podotkl.

Mladou Boleslav hned na úvod baráže ve středu čeká středočeské derby proti Kladnu. "Před sezónou mělo dost vysoké cíle a určitě nepřemýšlelo o tom, že skončí v baráži. Ale pak do toho přišla zranění, Honza Hlaváč se nevrátil z Ameriky a kádr přece jen není tak široký. Vím, že Kladno v poslední době ustálilo sestavu a Patera či Kaberle budou na ledě znát," míní Výborný.

Respekt má i k Chomutovu

S respektem hovoří také o Chomutovu, druhém účastníkovi baráže z extraligy. "Lidé si mohou říct, že Chomutov vyhrál v sezóně jen šest zápasů, ale už ne všichni vidí, že přes dvacet utkání prohrál o gól. Nevím, jak moc sebevědomý soupeř to bude, ale určitě nastoupí koncentrovaný a s touhou sbírat body," očekává Výborný.

Na rozdíl od předchozí baráže tentokrát Mladá Boleslav zahájí dvěma domácími zápasy. Výborný však nechce spekulovat, zda je to výhoda, a průběh prolínací soutěže si netroufá odhadovat.

"Nevím, jestli je výhoda začínat doma, ale každopádně to bude těžké. Nechceme, aby si hráči tolik uvědomovali tlak. Musíme nastoupit zodpovědně, ale odlehčeně. Hráče nemůže svazovat, že když nevyhrají jeden zápas, už je po všem. Každý bod bude důležitý," dodal Výborný. Před rokem Bruslařský klub vyhrál v baráži všechna domácí utkání.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Mladá Boleslav 12 38 : 31 21
2 Olomouc 12 34 : 34 20
3 Chomutov 12 30 : 27 17
4 Kladno 12 31 : 41 14

Reklama

Související témata: