Hlavní obsah

Pelta ven mě neuráží, ale Pelto chcípni, je už za hranicí, řekl šéf českého fotbalu

Praha

Zatočit s fotbalovými chuligány a zamezit jejich řádění na stadiónech, to je jedna z hlavních priorit Fotbalové asociace ČR a Ligové asociace. Záležitostí se zabýval i úterní výkonný výbor FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta

Článek

„Víme, že musíme začít u sebe. Rozhodnutí úterního výkonného výboru musí být v první řadě jasným signálem ke klubům, že je s tímto problémem třeba začít skutečně naplno bojovat a využívat všech možností, které nám současná legislativa dává," řekl pro Sport.cz předseda FAČR Miroslav Pelta.

Výkonný výbor schválil rozhodnutí, že při nenávistných verbálních projevech, ale i rasistických urážkách či transparentech, které ponesou takový text, rozhodčí zápas přeruší. „Zatím jsme přesně nemluvili o tom, na jak dlouho a kolikrát za zápas. Ten může být ale i ukončen. Delegáti a sudí dostanou během deseti dnů manuál s jasnými pokyny, jak postupovat. Kluby musíme přimět k tomu, aby tuto problematiku řešily. Samozřejmě nejde o to, aby diváci mlčeli, ale o to, aby fandili slušně a hlavně nepřekročili určitou hranici," vysvětlil Pelta.

„Mně osobně neuráží, když skandují: „Pelta ven", byť je mi to nepříjemné, ale kdyby řvali „Pelto chcípni", je to už za hranicí. Mám tím na mysli urážlivé transparenty, jako byl „Limberský chcípni" na Spartě, který ale pořadatelé nechali odstranit, nebo ten obrovský na Bazalech, hrubě urážející Spartu. Kluby musejí zavést přísnější prevenci a kontroly u vchodů, čímž mířím i na zakázanou pyrotechniku. Je také třeba zamezit vstupu na stadión lidem, kteří to mají zakázané," dodal šéf českého fotbalu s tím, že na dalších opatřeních pracuje expertní skupina.

Sestup kvůli licenci? Jen v krajním případě

Výkonný výbor také schválil, aby se zpřísnilo licenční řízení směrem k bezpečnosti stadiónů. „Náš produkt si musíme chránit a nenechat si ho znehodnotit. Kdo nesplní licenční podmínky, nebude hrát ligu na svém stadiónu. Nemůžeme si dovolit přimhuřovat oči především v bezpečnostních otázkách.

Na dotaz, zda je teoreticky možné, že kluby, které licenci nedostanou, automaticky sestoupí z nejvyšší soutěže, Pelta odpověděl: „To je úplně nejkrajnější řešení. Osobně preferuji sportovní hledisko, takže se budeme snažit kluby dotlačit k tomu, aby provedly požadovaná opatření a licenci dostaly," zdůraznil Pelta, kterého čeká setkání s ministrem vnitra Milanem Chovancem. S ním chce mimo jiné řešit otázku, za jakých podmínek by byla policie na stadiónech.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice