Hlavní obsah

Nebuď alibista, pak můžeš vyhrát i double! Lavička kopíruje Bílka, který ho jediný získal

Praha

Ježkova škola se nezapře. Zatím jediný fotbalový trenér, který od rozpadu federace dokázal získat double, byl Michal Bílek se Spartou v roce 2007. Na triumf v Gambrinus lize a Poháru České pošty ve stejném ročníku teď útočí i Vítězslav Lavička, jeho bývalý spoluhráč ze silné letenské dynastie. Osm kol před koncem vede se Spartou ligu o osm bodů a v poháru už je lídr tabulky v semifinále.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Naplno na obou frontách! Pavel Kadeřábek a David Lafata oslavují jeden z gólů Sparty.

Článek

Není to v českých klubech zvykem. Když mají možnost rvát se až do konce sezóny na dvou frontách, jedné starosti se nenápadně zbaví, většinou právě poháru. Ušetří tak síly i energii.

Sparta se letos nešetří. Má vroubek za pohárový výbuch s Häckenem a stále platí, že rehabilitovat se může na obou domácích frontách.

„Double nás samozřejmě láká. Však jsme také pohárovou linii vyhlásili ještě před začátkem sezóny," poukázal kouč Vítězslav Lavička poté, co Sparta v pohárovém čtvrtfinále vyřadila Duklu a čeká ji Jablonec.

„Double by byl úplně nejlepší variantou, ale ještě nás čeká hodně dřiny," poukázal kapitán David Lafata, který dvěma góly odvetu s Duklou rozhodl.

Profíkům nabitý program vyhovuje

Nebuď alibista, pak můžeš vyhrát i double. To byl nejcennější vzkaz, který Bílkovi mistři z roku 2007 zanechali. Troufli si vést válku na dvou rovnocenných frontách. Závěrečných pět zápasů zmákli v patnácti dnech. Nespekulovali, nešetřili se, nehledali si alibi - a z nevýhody vytěžili rozhodující výhodu. Nabitý program je posílil a psychicky zvedl. Na Letné se slavil double po 18 letech.

Jejich nástupci to cítí stejně. A již v nedělním ligovém duelu na Slovácku předvedou, jak to zvládají. „Pro nás je lepší hrát, než trénovat. Jsme profíci a zápasový program středa - neděle musíme zvládnout. Na Slovácko pojedeme po pohárovém postupu s lepší náladou," líčí obránce Jakub Brabec.

„Double nás zajímá, protože chceme vyhrát co nejvíc trofejí. Cesta k němu je ovšem ještě dlouhá. V semifinále nás čeká další těžký soupeř," dodává mladý stoper.

Riziko tu samozřejmě je

„Závěr sezóny na dvou frontách je samozřejmě dvousečný. Také já jako hráč raději hrál zápasy, než trénoval. Postup však také nese riziko velkého vydání energie a zranění či dalších faktorů, které mohou tým rozhodit. Ale na Spartě chceme být úspěšní vždy a na všech frontách," přemítá kouč Lavička.

Pohárový pavouk nevylučuje možnost, že ve finále poháru by se mohly střetnout Sparta s Plzní, což jsou zároveň také jediní aspiranti na mistrovský titul.

Větší reklamu si pohárová soutěž přát nemůže.

Získají fotbalisté pražské Sparty letos double?
Ano
66,9 %
Ne
33,1 %
Celkem hlasovalo 4930 čtenářů.

Reklama

Související témata: