Hlavní obsah

Sparta - Slavia 3:0Nejlepší ligoví kanonýři rozhodli derby, Sparta v něm potvrdila jasnou nadvládu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Lafata 1 : 0
53. Hušbauer 2 : 0
77. Dočkal 3 : 0
Záznam online reportáže

Úděl historicky největšího outsidera slavného derby se pro slávisty na Letné naplnil. Fotbalisté Sparty rivala v utkání 24. ligového kola porazili 3:0 a minimálně do neděle vedou před druhou Plzní již o jedenáct bodů. O góly se podělili nejlepší kanonýři současného ročníku, Lafata a Hušbauer, k nimž se připojil ještě exslávista Dočkal. Sešívaní na vládce Prahy neměli, na lídra už po derby ztrácejí neuvěřitelných 41 bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Josef Hušbauer (druhý zleva) se raduje se středopolařem Lukášem Váchou ze vstřelení gólu proti Slavii. Vpravo záložník červenobílých Damien Boudjemaa.

Článek
Fotogalerie

Pyrotechnika v hledišti během derby pražských "S".

Ještě před zápasem se ozvaly nechvalně známé pokřiky „Jude, Slavie!" na straně jedné a „Smrt Spartě!" na straně druhé, a tak bylo otázkou, jak s ohledem na požadavek zvýšené přísnosti ze strany FAČR derby vůbec proběhne...

Slávisté sestavu v rámci možností hodně protočili. Necid si sedl jen na lavičku a jeho místo v útoku zaujal Juhar, do základní sestavy se pak vešel i Čonka, který byl v zimě z kádru áčka vyřazen. A na lavičku jako žolík s amatérskou smlouvou usedl také útočník Eschemann, Švýcar narozený v Togu.

Sparta hned v úvodu přivítala rivala přímým kopem Krejčího, na němž si Černý smlsnul. Domácí byli podle očekávání aktivnější, Lafata vystřelil nejdřív z dálky a pak jeho nadějnou hlavičku po Krejčího centru obránci zblokovali.

Slávisté evidentně neměli ambice útočit, zato na svojí polovině bránili jako jeden muž, takže favorit se musel tlačit do plných. Hušbauer zkusil vypálit z dálky a Černý měl co dělat, totéž se opakovalo při střele Váchy. Po rychlé kombinaci měl šanci Hušbauer, ale netrefil branku.

Kapitán si otevřel střelecký účet v derby

Než se naplnila půlhodinka, Sparta vedla. Zaslouženě, pro gól si cílevědomě došla. Hušbauer po křídle uvolnil Krejčího, jehož centr snad mohl Černý mít. Balón však prošel až ke kapitánu Lafatovi, který ve skluzu vstřelil svůj první gól v derby. Až poté se o úvodní šanci Slavie postaral exsparťan Juhar, který z přímého kopu málem zaskočil Vaclíka.

Letenští dál sázeli na nápaditou kombinaci, jež jim často vycházela. Dávali tak jasně najevo, proč oba celky dělí propastných třináct míst v ligové tabulce. Těsně před přestávkou se za obranou sám před Černým objevil Krejčí, ale šance se lekl a brankáře přeloboval slabě a nepřesně.

Neves pomohl Hušbauerově střele do sítě

Slavia potřebovala být víc nebezpečná brance soupeře, a tak o přestávce zůstal v kabině neviditelný Čonka a na hřiště přišel druhý útočník Necid. S Juharovou tečovanou střelou pak měl Vaclík spoustu práce.

Spartě se otevíralo více prostoru k brejkům. První šanci Costa překombinoval, střelu Dočkala pak sešívaní odvrátili na roh. Po něm už zahřmělo. Dočkal našel před vápnem Hušbauera, jehož střelu do středu branky Neves špičkou kopačky tečoval mimo dosah nešťastného Černého. Hušbauer si tak v tabulce střelců uchoval jednogólový odstup na jejího lídra Lafatu.

Slávistům bylo ještě hůř, když jejich odchovanec Dočkal po Hušbauerově asistenci zvýšil na 3:0. „Druhá liga, taky liga, Slavie!" - skandování sparťanských fanoušků se tak zarylo hodně hluboko do slávistických duší. Tím spíše, že sparťani hned po zápase navlékli trička s nápisem Vládci Prahy...

24. kolo fotbalové Gambrinus ligy:
Sparta Praha - Slavia Praha 3:0 (1:0)
Branky: 29. Lafata, 53. Hušbauer, 77. Dočkal. Rozhodčí: Jílek - Kordula, Kotík. ŽK: Matějovský - Boudjemaa, Čonka. Diváci: 19 089 (vyprodáno).
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Vácha, Matějovský (72. Mareček) - Dočkal, Hušbauer, L. Krejčí (81. Přikryl) - Lafata (87. Juliš). Trenér Lavička.
Slavia: Černý - Dostál, Škoda, Gecov, Neves - Hrubý, Zmrhal - Nitrianský (80. Smejkal), Boudjemaa (80. Eschemann), Čonka (46. Necid) - Juhar. Trenér Pastoor.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články