Hlavní obsah

Diskvalifikace Ricciarda platí, Red Bull s odvoláním neuspěl

Praha/Paříž

Daniel Ricciardo si na své první pódium ve formuli 1 musí ještě počkat. Odvolací soud Mezinárodní automobilové federace (FIA) totiž nevyhověl odvolání stáje Red Bull proti diskvalifikaci australského pilota z druhého místa v úvodním závodu sezóny v Melbourne. Tribunál, jehož členem byl i český právní expert Jan Šťovíček, řešil odvolání v pařížském sídle FIA v pondělí, verdikt byl oznámen v úterý dopoledne.

Foto: Pool, Reuters

Pilot Red Bullu Daniel Ricciardo v boxech při závodu v Bahrajnu.

Článek

„Soud se po vyslechnutí všech stran a přezkoumání předložených důkazů rozhodl potvrdit rozhodnutí jury číslo 56, jímž byl vůz týmu Red Bull s číslem tři diskvalifikován z výsledků Velké ceny Austrálie 2014," uvedla FIA v krátkém úterním prohlášení. Plné znění verdiktu tribunálu, který vedle českého odborníka na sportovní právo tvořili Nizozemec Harry Duijm, Portugalec Botica Santos, Monačan Philippe Narmino  a Švýcar Antonio Rigozzi, bude zveřejněno v průběhu týdne.

Sebedůvěra vzala za své

Ricciardo si při své závodní premiéře za Red Bull dojel v Melbourne pro senzační druhé místo, jeho radost ale trvala jen pět hodin. Poté jury závodu vydala rozhodnutí o diskvalifikaci kvůli překročení povolené spotřeby paliva. Týmy mohou od letošní sezóny použít na závod maximálně sto kilogramů benzínu a okamžitá spotřeba paliva nesmí překročit 100 kg/hod. Právě tuto hodnotu Ricciardo podle komisařů v Melbourne konstantně porušoval.

Red Bull se od začátku případu odkazoval na nepřesné údaje senzoru, který průtok paliva měří, a byl si poměrně jistý, že u odvolacího soudu uspěje. „Spolu s přibývajícími závody se objevily další záležitosti i nové důkazy, stejně jako výklady celé problematiky. Věříme, že je v našich silách vrátit Danielovi druhé místo, které si v Melbourne bezesporu zasloužil," prohlásil před začátkem slyšení šéf Red Bullu Christian Horner. Tribunál ale názor Red Bullu nesdílel.

"Red Bull rozhodnutí soudu přijímá, i když s výsledkem pochopitelně spokojeni nejsme. Podle našeho názoru jsme technické předpisy neporušili," doplnilo vedení stáje v reakci na verdikt soudu.

Mercedes žádal další trest

Slyšení se zúčastnili rovněž zástupci stájí Lotus, Williams, McLaren a Force India a Mercedes. Vyslanec posledně jmenované stáje Paul Harris dokonce navrhoval zpřísnění trestu s odůvodněním, že samotné odvolání bylo irelevantní. Odkazoval se přitom na případ  týmu BAR-Honda z roku 2005, který za nepodložené odvolání proti diskvalifikaci z GP San Marina dostal distanc na další dva závody a půlroční podmínku.

„Jsme přesvědčeni, že celý případ poukazuje na flagrantní a záměrné porušení pravidel ze strany Red Bullu," nechal se slyšet Harris. Soud ale k další penalizaci nepřikročil.

Reklama

Související témata: