Hlavní obsah

Zkusí naplnit sen, ač letos pojede Nash mezi elitou poprvé

Jako první česká závodnice v historii dokázala vyhrát podnik Světového poháru horských kol. Minulý rok Kateřina Nash triumfovala v Kanadě, jejím snem zůstává triumf při domácím závodě v Novém Městě na Moravě.

Foto: Michal Červený

Bikerka Kateřina Nash.

Článek

„V Česku trávím velmi málo času, ale o to raději se vracím. Ohromně jsem se těšila na všechny české bikery i samotný závod, který je neskutečným zážitkem," rozplývala se šestatřicetiletá rodačka z Prachatic, která trvale žije v Kalifornii.

Minulý rok v září oznámila, že se světovou cyklistikou končí a bude závodit jen v Kalifornii. „V týmu ale chtěli, abych ke startům v Americe přidala i nějaký závod Světového poháru. Navrhla jsem tedy Nové Město a německý Albstadt, protože jsou za sebou, což je pro mě ideální," vysvětlovala členka stáje Luna Pro, která při všech letošních startech končila s medailí na krku.

Ve Vysočina aréně je jejím maximem třetí místo z roku 2012. Dokáže jej vylepšit i přes handicap, kterým je fakt, že letos zatím neabsolvovala žádný závod světového poháru? „Do každého závodu jdu s cílem vyhrát. Od Nového roku jsem ve všech podnicích končila nejhůře čtvrtá. Jsem rozzávoděná. V žebříčku UCI jsem pořád dost vysoko, tudíž postavení na startu nebude tak hrozné," nedělala si starosti Nash, která se v úterý převtělila do role fanynky a sledovala exhibiční závod Pražské schody.

„Jde o naprosto unikátní akci, o níž si povídají i Američané. Mají neopakovatelné kouzlo. Stejně jako závod v Novém Městě. Nikdo z nás bikerů není zvyklý končit před plnými tribunami. Navíc je v místě špičkové zázemí. Rozhodně se jedná o nejlepší závod celého seriálu," nepochybovala Nash.

V Novém Městě se představí už v sobotu při sprintech. „Beru start jako rozjetí před hlavním závodem. Člověk nikdy neví, jak dopadne," usmála se Nash. „Navíc pro cyklisty je lepší, když mají při světovém poháru větší počet startů, zvláště pokud musí cestovat někam hodně daleko. V Americe se jezdí jako doplněk dvacetiminutové kritéria. Jde o divácky vděčnou akci, pro závodníky dobrou právě na rozjetí."

Reklama