Hlavní obsah

Hamilton načal válku s Rosbergem: Jsem hladovější než on, proto budu mistrem světa

Aktualizováno

Vždy k sobě přistupovali s patřičným respektem. Ač pocházejí každý z úplně jiného sociálního prostředí, setkali v jednom z týmu už jako malí kluci na motokárách. Osudy britského pilota Lewise Hamiltona a německého jezdce Nika Rosberga mají opět společného jmenovatele, v letošní sezóně dominantní stáj pelotonu formule 1 Mercedes. Jsou sice kolegové, ale zároveň největší soupeři o titul mistra světa. To se podle expertů na jejich osobním vztahu během sezóny začne projevovat. První lehký políček zasadil před nedělní Velkou cenou Monaka Hamilton.

Foto: Juan Medina, Reuters

Vítězný Lewis Hamilton (uprostřed) si po VC Španělska podává ruku se třetím Ricciardem ze stáje Red Bull. Vlevo je celkově druhý Hamiltonův stájový kolega Nico Rosberg.

Článek

Prestižní monacký závod je vždy ozdobou startovního kalendáře nejsledovanějšího motoristického seriálu světa. V knížectví, které je Mekkou boháčů, má mistr světa z roku 2008 Hamilton rezidenci, jeho stájový kolega Rosberg ovšem mezi místní smetánkou rovnou vyrůstal. A právě tento faktor by mohl být podle Brita v konečném účtování jeho rozhodující výhodou.

„Já pocházím ze zapadáku ve Stevenage a žil jsem na gauči v bytě svého otce - a Nico vyrůstal v Monaku se všemi těmi letadly, loděmi a hotely,“ připomněl Hamilton, že jeho otec se přistěhoval do Velké Británie z Karibiku a aby mohl jeho syn závodit po boku Rosberga v motokárách, musel se pořádně otáčet a vykonávat hned několik zaměstnání najednou.

„Proto je můj hlad po úspěchu úplně jiného charakteru. Chci být ten nejhladovější ze všech dvaadvaceti jezdců, takže kdybych přišel ke stáji Mercedes s pocitem, že je Nico hladovější než já, mohl jsem stejně dobře jet zase rovnou domů,“ prohlásil pro oficiální stránky seriálu formule 1 devětadvacetiletý pilot. „Pokud chci vyhrát mistrovství světa, musím být tím nejhladovějším ve startovním poli,“ dodal rozhodně.

Rosberg: Pro Hamiltona se v mé ledničce vždycky něco najde

Hamilton zvítězil v posledních čtyřech velkých cenách, ale díky Rosbergovým druhým místům má v čele celkové klasifikace náskok na svého stájového kolegu pouhé tři body. Němec ale na domácím okruhu vloni opanoval kvalifikaci, která je v úzkých uličkách monacké trati důležitější než kde jinde. Rosberg tuto nepsanou poučku potvrdil, když pole position přetavil ve vítězství v ostrém závodu.

Pokud by ale tentokrát opět zvítězil Hamilton, bude to pro Rosberga důvod k tomu, začít být na mistrovský poplach. Oba se od dětství vzájemně respektují a sám Hamilton uvedl, že měl v domě svého stájového kolegy ještě donedávna uschované vlastní cennosti. Němec nezávisle na tom uvedl, že pro Brita se v případě nouze vždycky v jeho ledničce něco najde.

„Když spolu soupeříte na takovéto vrcholné úrovni, je takřka nemožné být nejlepšími přáteli, ale vzájemný respekt zůstává. Léta společně strávená na motokárách vždycky budou v nás jako určitý zdravý základ,“ uvedl smířlivě Hamilton. Na trati jde ale veškerá úcta stranou, vyhrát může jen jeden. Proto nepřekvapí, jaký výsledek si pro nedělní závod Brit přeje. „Já zvítězím, Fernando Alonso skončí druhý a třetí Sebastian Vettel,“ přiznal náklonnost k úspěchu jezdců stájí Ferrari, resp. Red Bull na úkor týmového parťáka.

Kdo se stane mistrem světa formule 1?
Lewis Hamilton
45,5 %
Nico Rosberg
37,6 %
Někdo jiný
16,9 %
Celkem hlasovalo 2780 čtenářů.

Reklama

Související témata: