Hlavní obsah

Naděje, že dokážou všechno. Ruské zlato je náplastí na Soči

Minsk

Jen slova nadšení a chvály mají ruští komentátoři pro hokejovou reprezentaci, která prošla bez ztráty bodu světovým šampionátem v běloruském Minsku. Komentátoři doufají, že zlaté medaile budou náplastí na prohru ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Soči a zároveň vykročením k příštímu olympijskému triumfu. S nelibostí naopak média hodnotí trest pro kouče Olega Znaroka, který po sobotním konfliktu se švédským kolegou sledoval finále jen z tribuny.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruští hokejisté se radují ze zisku titulu mistra světa.

Článek

Po únorovém neúspěchu na olympiádě v Soči se zdálo, že všechno je pryč, napsal v komentáři Sovětskij sport. Skvělé vítězství v Minsku vrátilo zemi naději, že hokejové Rusko dokáže všechno. List našel slova uznání i pro poražené finalisty. "Finové dokázali, že nikoli náhodou poslali domů Kanaďany a pak rozebrali Jágra a spol. I když měli v týmu víc nováčků než ruský tým, jejich hra vyhlížela velmi solidně," napsal list.

"Dva roky se Rusku stýskalo po večeru, jakým byl tento květnový," nešetřil chválou Sport-express. "Byla to noc hrdinů. Ovečkin se s hlavním hrdinou finále Zaripovem stal trojnásobným mistrem světa," uvedl list. Zvláštní ocenění si podle něj zaslouží brankář Sergej Bobrovskij, který je prý hoden ne jednoho, ale hned tří titulů nejužitečnějšího hráče turnaje. "Pokud toto ocenění dostal Fin Pekka Rinne, je to jen další projev úpadku IIHF," stojí v komentáři.

Ruská média intenzivně komentují distanc kouče Znaroka, který dostal trest za nesportovní gesto v závěru semifinálového duelu proti Švédsku.

"Je to samozřejmě svinstvo," napsal bez okolků Sovětskij sport. "Taková jsou ale podle mezinárodní federace IIHF pravidla," dodal. Znarok podle deníku musel spoléhat na to, že si jeho chlapci dostatečně osvojili trenérův způsob boje. "Nešetřit sebe ani soupeře a zajatce nebrat," konstatoval Sovětskij sport.

Olympijská rehabilitace

Kritičtější je vůči kouči komentář zpravodajského serveru Sport. "Znarok ještě vyvázl dobře. Podobná gesta sice občas 'zdobí' hokejové zápasy, ale zjevně je možné se bez nich obejít. Tím spíš, že Znarok měl odpovědnost za celou sbornou," napsal server.

Vítězství v Minsku je jen prvním krokem k olympijské rehabilitaci za neúspěch v Soči, kde sborná skončila ve čtvrtfinále, píše Sport. "Tým dal možná zapomenout na ostudu při domácí olympiádě. Zlatým olympijským medailím se sice nic nevyrovná, ale možná právě minské vítězství bude rozhodující pro další triumfy příštích hokejových generací. Rusko se vrátilo mezi nejsilnější a teď je třeba myslet na to, aby na výsluní zůstalo," uvedl autor komentáře.

Rusy vítalo málo fanoušků

"Tuhle partu nikdo nezlomí. I bez hlavního trenéra, vykázaného na tribunu, dokázala otočit finále, které se nevyvíjelo dobře. Rusko je první a nejlepší. Po takovém pocitu se nám stýskalo," napsal Sport-express. "Hlavní město bratrské republiky (Běloruska) se stalo dalším městem naší ledové slávy. A není ani jisté, zda hlavní město Ruska dokázalo po vítězství usnout," uvedl komentátor Andrej Kuzněcov.

Podle generálního manažera sborné Andreje Safronova ale Moskva spala až příliš klidně. Přestože podle agentury ITAR-TASS časně ráno po příletu na moskevské letiště Vnukovo čekaly vítězné hokejisty davy fanoušků, podle Safronova jich bylo málo.

"Je to šok," komentoval manažer národního týmu uvítání v Moskvě. "Takhle se vítězové nevítají. Hokejová federace s tím musí něco udělat. Mužstvo, které přiveze takový výsledek, je přece třeba milovat," poznamenal Safronov.

Reklama

Související témata: