Hlavní obsah

Tichonov chtěl zlato pro tátu i dědův úsměv

Martin KézrPrávo

Legendární kouč Viktor Tichonov měl slzy v očích a dojetím nebyl schopen mluvit, když po MS v Bělorusku objímal vnuka se zlatou medailí. Útočník, jenž při hokejovém šampionátu s bilancí 8+8 ovládl kanadské bodování, dělá čest slavnému jménu.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvý mistr světa Viktor Tichonov se svým slavným dědečkem.

Článek

„Nemuselo padnout jediné slovo a oba jsme cítili stejnou hrdost. Víc dokázat nešlo a děda to věděl," tvrdil Viktor Tichonov mladší, jehož otec Vasilij, který také trénoval, se loni zabil po pádu z okna při rekonstrukci bytu. „Na tátu jsme mysleli oba. Jemu patří moje zlato, ale chtěl jsem ho mít i pro dědův šťastný úsměv," řekl útočník, který v Minsku oslavil 26. narozeniny.

Vyrůstal v San Jose a při dalších otcových působeních dělal první hokejové krůčky ve Finsku a Švýcarsku. Do Ruska se vrátil až v roce 2003, kdy začal hrát za juniorku CSKA. V draftu NHL získal Tichonova Phoenix, kde ale odehrál jen 68 utkání.

Před třemi lety se znovu vrátil domů, oblékl dres Petrohradu a je pod přísným dohledem dědy, kterému bude přesně za týden 84 let. „Voláme si často, radí, jak hrát, a byl bych hloupý, kdybych neposlouchal. Měl pověst extrémně tvrdého kouče, ale pro mě byl vždy laskavým dědou," smál se Tichonov.

Slavný trenér se jel podívat i na velký debut vnuka do Soči. „Tam jsme si po vyřazení slíbili, že uděláme maximum pro brzkou zlatou radost," uvedl vnuk, jehož výkony nadchly dědu natolik, že mu snad už odpustil, že pokračovatel rodu dostal jméno Lev místo tradičního Viktor.

Reklama

Související témata: