Hlavní obsah

VIDEO: Brankáři už nebudou za nemehla. Míč Brazuca je rychlý a drží směr

Brasilia/Praha

Když se před čtyřmi lety hrálo mistrovství světa ve fotbale s míčem Jabulani, nenašel se snad nikdo, kdo by nekritizoval jeho nevyzpytatelné vlastnosti. Brankáři byli za hlupáky, míč létal jako na plážovém volejbale a kritiky se dočkal i od NASA... To všechno už je minulostí. V Brazílii se bude hrát s míčem pojmenovaným Brazuca a ten bude ve všech směrech lepší - drží směr, okamžitě nabírá na rychlosti, povrch připomíná husí kůži a v aerodynamickém tunelu dokonce zaznamenal rekordně nízký odpor vzduchu.

Pavel Nedvěd představuje Brazucu, míč pro nadcházející mistrovství světa.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Brazuca: míč pro nadcházející fotbalové MS.

Pojmenování Brazuca vyjadřuje brazilskou národní hrdost, symbolizuje také emoce a dobrou vůli. Pestrobarevný balón se testoval více než dva a půl roku, podíleli se na tom i nejlepší fotbalisté světa Cristiano Ronaldo s Lionelem Messim, brankář Petr Čech nebo třeba hráči Bayernu Mnichov.

Jinak je oficiální míč světového šampionátu ve všech směrech lepší než jeho předchůdce Jabulani - Brazuca je o jeden gram lehčí, vyrobena z "husí kůže" a za pomoci unikátního designu dokáže razantně snížit odpor vzduchu. Brankáři už za nemehla jako v Jihoafrické republice nebudou, na letošním mistrovství se však musí vyrovnat s razantním zrychlením míče. Brazuca bude lépe vyhovovat slabším střelcům, měla by však přispět k více gólům ze standardních situací a střední vzdálenosti.

Nový míč si před časem při jeho české premiéře pochvaloval i Pavel Nedvěd. „Je opravdu hodně rychlý. Ani nemusíte vyvinout velké úsilí, a prudce letí. Vyzkoušel jsem si ho a je skvělý, neutíká od nohy. Má přece husí kůži," řekl držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy za rok 2003.

Reklama

Související témata: