Hlavní obsah

Kolik za titul? Nejvíce mají slíbeno Španělé. Jsme snad bohatší než Německo? čelí doma kritice

S blížícím se fotbalovým šampionátem v Brazílii je stále jasněji o tom, na jaké prémie se v případě úspěchu mohou těšit hráči jednotlivých týmů. Jistá je jedna věc. Španělé mají jednoznačně nejvyšší finanční motivaci. Nikdo je netrumfne, konstatoval španělský list El País.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Španěl Fernando Torres oslavuje svůj gól z pokutového kopu v přípravě proti Bolívii, která se hrála na sevillském stadiónu Ramóna Sáncheze Pizjuana.

Článek

Na hráče z celku, který obhajuje titul, by v případě dalšího triumfu připadlo v průměru 720 000 eur, v přepočtu 19,8 miliónu korun. Kapitán Iker Casillas a jeho zástupce Xavi Hernández tuhle sumu vyjednali s generálním sekretářem španělské fotbalové federace Jorgem Pérezem. Je to výrazně více než má slíbeno druhý tým v tomto žebříčku Uruguay (14,7 miliónu korun na hlavu) a více než dvakrát tolik oproti Němcům (8,2)

Ve Španělsku to vzbudilo i negativní rozruch. „Jsme snad dvakrát tak bohatí než Německo?" ptají se nejen rýpalové v internetových diskusích.

Ve srovnání s rokem 2010, kdy svěřenci Vicenta del Bosqueho ovládli turnaj v JAR a získali pro Španělsko první světový titul v historii, by si polepšili o plných 120 000 eur.  Za druhé místo v Brazílii by dostali 360 000 eur a za účast v semifinále 180 000 eur.

Budou čerpat od FIFA

Je však třeba připomenout jednu věc. Vítěz i další v pořadí můžou počítat se štědrostí FIFA, a tak bude kam pro prémie sáhnout. Pro zemi mistrů světa federace vydá ze své kasy přes 27 miliónů eur, v přepočtu téměř 750 miliónů korun! Je to o 37 procent více než na minulém šampionátu.

Španělé by tedy v součtu pro hráče vyhradili více než polovinu ze získané sumy. I proto, že peníze by šly z tohoto zdroje, se daří ve Španělsku vcelku lehce kritiku otupit.

A jak jsou na tom některé další týmy? Domácí Brazilci by brali zhruba 9 miliónů korun stejně jako Francie. Kromě Uruguayců jsou na tom lépe ještě Anglie a Švýcarsko. U dna pořadí jsou africké týmy.

Ne všechny země zveřejnily výši prémií pro fotbalisty. Některé zjevně i proto, že je to pro ně záležitost z kategorie sci-fi. Jinde se možná ještě licituje. Zvěsti o případné vzpouře některého z mužstev kvůli penězům na rozdíl od minulosti zatím světem neběží. I proto, že Kameruncům se zvýšení odměny ze dvou na pět miliónů už povedlo dojednat.

Samořejmě nejsou známy některé další detaily ohledně bonusů a klíče dělení podle vytíženosti hráčů. A taky to nejdůležitější: Kdo získá titul?

Kolik dostanou za titul (v miliónech korun na hráče)
Španělsko19,8
Uruguay14,7
Anglie11,8
Švýcarsko11,2
Brazílie9,1
Francie9
Německo8,2
Kamerun5
Pobřeží slonoviny3,5
Nigérie2

Reklama

Související témata: