Hlavní obsah

Pobřeží slonoviny - Japonsko 2:1Obrat během dvou minut. Bony se trefil při vítězství Pobřeží slonoviny nad Japonskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Honda 0 : 1
64. Bony 1 : 1
66. Gervinho 2 : 1
Záznam online reportáže

Recife
Aktualizováno

Fotbalisté Pobřeží slonoviny otočili na úvod mistrovství světa v Brazílii zápas s Japonskem a ve skupině C zvítězili 2:1. Asijský celek vedl po trefě Keisukeho Hondy z 16. minuty, ale mezi 64. a 66. minutou přišel obrat. Odstartoval ho gólem bývalý sparťanský útočník Wilfried Bony, vítěznou branku dal Gervinho. Sloni premiérově na MS vyhráli zahajovací duel, zato Japonsko poprvé na šampionátech prohrálo s africkým soupeřem.

Foto: Yves Herman, Reuters

Oba střelci Pobřeží slonoviny proti Japonsku slaví - Gervinho (vlevo) a bývalý sparťanský snajpr Bony.

Článek
Fotogalerie

Slonům se stihl uzdravit kapitán Yaya Touré, naopak nejlepší střelec Drogba kvůli menším potížím začal na lavičce a premiérovou šanci na světovém šampionátu dostal bývalý hráč pražské Sparty Bony. Jako první zahrozil, japonská obrana ale jeho střelu srazila na roh.

Pobřeží slonoviny působilo fotbalovějším a techničtějším dojmem, více drželo balon, ale zprvu doplatilo na svou tradiční slabinu - horší taktickou vyspělost a špatné bránění.

Japonec Honda měl v šestnácté minutě spoustu času, aby napřáhl a střelou pod břevno otevřel skóre. Záložník AC Milán dal úvodní gól Japonců také na minulém mistrovství při výhře 1:0 v zahajovacím duelu nad jiným africkým soupeřem Kamerunem. Honda se zároveň svou třetí brankou stal nejlepším japonským střelcem v historii světových šampionátů.

Pobřežím slonoviny inkasovaný gól otřásl a za čtyři minuty musel spoluhráče při Učidově střele podržet brankář Barry. Afričané znovu převzali iniciativu až v závěru poločasu, Bokovu dalekonosnou ránu ale gólman Kawašima vyrazil.

Čerstvým větrem do plachet byl Drogba

Po přestávce se Yaya Touré marně snažil vymodlit si penaltu. Tlak Afričanů sílil, ale gólové vyústění přinesl až poté, co v 62. minutě vyběhl posílit útok čerstvý Drogba.

Ofenzivu rozhýbal okamžitě. Dvě minuty po jeho příchodu zacentroval z pravé strany Aurier a Bony hlavičku umístil přesně k tyči. Pětadvacetiletý útočník se radoval z nejcennějšího ze svých devíti reprezentačních gólů.

Ještě než se Japonci vzpamatovali z vyrovnání, inkasovali z podobné akce podruhé. Opět po Aurierově centru se tentokrát hlavou na bližší tyči prosadil Gervinho. Oba zásahy dělilo 99 sekund a šlo o zatím nejrychlejší dva góly po sobě na šampionátu v Brazílii. Sedm z jedenácti branek na MS vstřelilo Pobřeží slonoviny v poslední půlhodině.

Japonsko po výhrách nad Tuniskem a Kamerunem ve třetím utkání na mistrovství světa proti africkému týmu poprvé inkasovalo a z dvojitého úderu se už neprobralo. Naopak ještě málem dostalo další gól.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina C:
Pobřeží slonoviny - Japonsko 2:1 (0:1)
Branky: 64. Bony, 66. Gervinho - 16. Honda. Rozhodčí: Osses - Astroza, Roman (všichni Chile). ŽK: Bamba, Zokora - Jošida, Morišige. Diváci: 40 267.
Pobřeží Slonoviny: Barry - Aurier, Bamba, Zokora, Boka (75. Djakpa) - Tioté, Y. Touré, Dié (62. Drogba) - Kalou, Bony (78. Ya Konan), Gervinho. Trenér: Lamouchi.
Japonsko: Kawašima - Učida, Morišige, Jošida, Nagatomo - Jamaguči, Hasebe (53. Endo) - Okazaki, Honda, Kagawa (86. Kakitani) - Osako (68. Okubo). Trenér: Zaccheroni.

Reklama

Související témata: