Hlavní obsah

Velký návrat! Překážkář Svoboda po letech závodil

Praha

Toužebně vyhlíženého návratu se v sobotu na Přeborech Prahy dočkal bývalý překážkářský halový mistr Evropy Petr Svoboda. Po více než třech letech plných zdravotních obtíží převážně s achillovkami se vrátil na dráhu časem 14,27 s, přesně sekundu za svým českým rekordem. „Byl jsem strašně stažený nervozitou, vůbec mi nešla technika. Ale nic mě nebolelo a i teď je to dobré," vykládal Svoboda den po závodě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Překážkář Petr Svoboda při tréninku na pražském Olympu.

Článek

Devětadvacetiletý Svoboda už během letošní sezóny kvůli drobnějším zdravotním obtížím návrat dvakrát odložil, dočkal se až na Julisce. Po dlouhých 39 měsících, během nichž mu kvůli zánětu v noze hrozila i amputace nohy. S výsledným časem spokojen nebyl, ale hlavní cíl, tedy postavit se znovu na start, si splnil.

Svého nejbližšího soupeře Jana Jána porazil o šest setin. „Bylo to hrozné, každá překážka jiná, stejně tak každá mezera, ani si to pořádně nepamatuju. Běžel jsem tak na padesát procent. Až když jsem vedle sebe ucítil Jéňu, tak jsem si řekl, že musím vyhrát a nelítat tolik nad těmi překážkami. A pak už byl cíl," popisoval své pocity z návratu k atletice svěřenec Luďka Svobody.

Na další start se chystá v sobotu při 1. lize ve Staré Boleslavi. „Tam už doufám, že poběžím aspoň na sedmdesát procent a bude z toho i lepší čas," těšil se Svoboda.

Reklama