Hlavní obsah

Tryskáč Robben nahodil motory a zlomil rekord. Van Gaal může vábit rychlíka do United

Salvador

Hnal se jako asijský expres kolem parní lokomotivy a lámal fotbalové rychlostní rekordy. Arjen Robben v úvodním utkání Nizozemců na MS proti Španělům (5:1) bleskově rozkmital nohy a akci ještě stačil zakončit kličkami a gólem. Byla mu zjištěna rychlost 37 kilometrů za hodinu, což je rekord ze zápasů, které kdy byly podrobně analyzovány. A možná je Robbenova paráda také rámcem blížícího se zásadního přestupu. Kouč Tulipánů Louis van Gaal Robbena po MS údajně chce do Manchesteru United, který od nové sezóny přebírá.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Nizozemský záložník Arjen Robben slaví gól proti Španělsku. Vpravo přihlíží asistent rozhodčího Renato Faverani.

Článek

Rychlostní maximum v běhu s míčem u nohy dosud patřilo Theo Walcottovi (35,7). Vyhlášeným rychlíky jsou i Gareth Bale a třeba i Antonio Valencia, ekvádorský záložník Manchesteru United. Španěl Ramos v onom souboji s Robbenem vyvinul rychlost něco málo přes 30 km za hodinu.

Pokud by Robben byl schopen držet tempo, dosáhl by třeba i na fantastickou stovku za 9,73 s. Ale samozřejmě bráno s letmým startem.

Že by Robben předběhl atletická esa je jen těžko možné. Ale i tak je poměření se sprintery zajímavé. Maximální rychlost v běhu samozřejmě naměřili Usainu Boltovi - 44,7 km/h. Jenže v tretrách, na dráze. A bez balónu.

A ještě maximum v české fotbalové lize, kde už se obdobné statistické údaje též evidují? Brazilec Carlos de Azevedo z Baníku - 33,48 km/h.

Zopakuje si cestu za nizozemským koučem?

Robben na šampionátu jako by protáhl trysky v motoru a pookřál. V Bayernu, který pod Pepem Guardiolou předvádí hru postavenou na krátkých přihrávkách, by se do obdobné situace asi jen těžko dostával. A mnohdy to vypadá, jako by se mu stýskalo po staré dobré jízdě po čáře.

Pozoruhodné v souvislosti s tím je, že se Van Gaal podle zaručených zvěstí zahleděl znovu právě do Robbenových dovedností. A to až tak moc, že jej zařadil na první místo vyhlédnutých posil pro letní přestupové období. Zničující schopnost skórovat, vytvářet šance pro spoluhráče a pohybem doslova terorizovat protivníka jsou přednosti, které podle budoucího šéfa Rudých ďáblů v minulé sezóně United moc chyběly.

Manchesterští bossové jsou po fiasku v podobě sedmého místa v anglické lize připraveni na vysoké investice, aby kádr z Old Trafford znovu vrátili na výsluní. Robbenova spolupráce s Robinem van Persiem, která v úvodním utkání na MS výrazně přispěla ke zničení Španělů, nepochybně rozptýlila případné pochybnosti o smyslu investovaných prostředků.

Van Gaal má teď na MS dost času, aby Robbena přesvědčil k přestupu. Navíc je tu aspekt, který podporuje spekulace. Třicetiletý záložník přišel do Bayernu Mnichov v létě 2009 z Realu Madrid. A nevybral si jej tehdy nikdo jiný, než Louis van Gaal. Tehdy musel Bayern zaplatit pětadvacet miliónů eur, momentálně by Rudí ďáblové museli zaplatit minimálně stejnou částku. Bude Robben následovat Van Gaala i podruhé?

Reklama

Související témata: