Hlavní obsah

Berlín před začátkem fotbalu zatajil dech, pak vypukla euforie

Německá metropole před zahajovacím zápasem fotbalistů na mistrovství světa v Brazílii zatajila dech. Z ulic zmizela většina aut a stovky lidí se shromáždily v restauracích nebo ve vymezených zónách pro fanoušky. S prvním gólem Thomase Müllera spadla z příznivců zřetelná nervozita a nakonec po čtyřbrankovém vítězství nad Portugalskem zavládla v berlínských ulicích euforie.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Němečtí fanoušci slaví v Berlíně gól v síti Portugalska.

Článek

Už krátce po poledni začali proudit první fanoušci do největší vymezené zóny mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem. Na velkoplošné obrazovce, umístěné přímo před Braniborskou bránou, zde úvodní zápas německé reprezentace sledovaly stovky lidí oblečených v národních barvách. Některé ženy měly dokonce ve zlato-červeno-černé trikoloře vyvedené i obočí.

Davy fanoušků zaplavily i restaurace, které tentokrát nelákaly návštěvníky svým jídelním lístkem, ale informacemi o počtu televizí, na kterých bude možné uvnitř zápas zhlédnout. O utkání ale nepřišli ani návštěvníci zahradních restaurací, velká část z nich vyvěsila mezi stromy plátno, na které se utkání promítalo.

Před zahajovacím hvizdem zmizela z hlavních ulic v centru Berlína většina aut. Těch pár vozidel, která přesto projížděla poloprázdným městem, bylo ozdobeno německými vlajkami, některá auta měla do národních barev vyvedená i zpětná zrcátka.

Rány dělbuchů a troubení po každém vstřeleném gólu

Fotbaloví fanoušci sice před zápasem dávali najevo přesvědčení, že z něj Německo vyjde vítězně, přesto na nich byla po zahájení patrná nervozita, která ještě vzrostla po velké šanci Cristiana Ronalda v úvodu zápasu. Když však Müller krátce nato proměnil penaltu, veškeré obavy německých fanoušků vzaly za své. Berlínskými ulicemi se neslo troubení a skandování "Německo, Německo", na řadě míst lidé odpalovali zábavní pyrotechniku.

Rány dělbuchů a troubení se opakovaly s každou další vstřelenou brankou, Berlíňané jimi doprovodili i vyloučení portugalského obránce Pepeho. V průběhu druhého poločasu atmosféra mírně zeslábla, fanoušky ale znovu nabudil závěrečný gól v portugalské síti, jímž Müller dovršil hattrick.

Se závěrečným hvizdem pak vypukla euforie naplno. Za skandování "Německo, Německo" se fanoušci z vymezených zón vydali slavit do nejbližších restaurací. Na cestě je provázela oslavně troubící auta, která se začala vracet do ulic.

Reklama

Související témata: