Hlavní obsah

Portugalci obviňují z výprasku od Němců sudího! Všechno bylo proti nám, stěžují si

Salvador

Očekávala se atraktivní vyrovnaná bitva, kterou však suverénní Němci proměnili na fotbalovém MS v Brazílii v jednoznačnou partii ve své režii. Zdecimovaní Portugalci, kteří hráli více než polovinu zápasu oslabeni o vyloučeného Pepeho, se po porážce 0:4 cítili ukřivdění verdikty srbského rozhodčího Milorada Mažiče.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Rozhodčí Milorad Mažič (vpravo) ukazuje červenou kartu Portugalci Pepemu (uprostřed) v utkání MS s Německem.

Článek

Portugalce popudila odpískaná penalta po střetu Pereiry s Götzem v úvodu zápasu, z níž poslal Němce do vedení Thomas Müller. Stejný hráč ještě v první půli přihrál pád po střetu s Pepem, jenž se nedokázal ovládnout a německého forvarda udeřil hlavou. Srbský sudí neváhal a ukázal temperamentnímu obránci červenou kartu.

„Hned ve dvou situacích rozhodl sudí tendenčně. Nejprve při odpískané penaltě a pak při vyloučení. Neříkám, že za všechno může rozhodčí, my sami jsme dělali chyby. Jenže okolnosti toho, co se stalo v první půli, nám zbytek zápasu mimořádně ztížily," zlobil se po utkání kouč Portugalců Paulo Bento.

Takhle je to pokaždé

Jeho svěřenci rovněž cítili křivdu v závěru zápasu, kdy jim rozhodčí podle jejich mínění za stavu 0:3 upřel penaltu po střetu Höwedese s Éderem. „Takhle je to s námi pokaždé. Všechno je proti nám," neskrýval zlost obránce Bruno Alves.

„Nechci ale moc mluvit o rozhodčím. Všichni viděli, co se na trávníku dělo. Myslím si, že jsme měli jednoznačně kopat penaltu, ale nic se pro nás nepískalo. Nezbývá nám, než se snažit v příštím zápase. Budeme tvrdě trénovat, abychom se mohli vrátit silnější," dodal obránce Portugalska, jemuž se v utkání navíc zranili Coentrao a Hugo Almeida.

Trenér Bento si možná svými slovy, jimiž zpochybnil nestrannost srbského sudího, zavařil, a není vyloučeno, že jej za kritiku stihne trest. Se stížnostmi Portugalců navíc zdaleka ne všichni souhlasí. Odpískanou penaltu a vyloučení Pepeho například odsouhlasil i bývalý sudí Graham Poll.

Co ukazoval Meireles?

„Pepe samozřejmě neměl takto reagovat na divadlo německého hráče, srbskému sudímu nedal jinou možnost, než tasit červenou kartu," napsal Poll ve svém sloupku v listu Daily Mail a dodal, že Müller za teatrální pád měl dostat žlutou kartu.

Portugalci navíc museli po utkání žehlit další incident. Vedení týmu vysvětlovalo gesto Raula Meirelese, jehož zachytili fotografové, jak vztyčenými prostředníčky ukazuje směrem k zády otočenému arbitrovi.

"Portugalská fotbalová federace ubezpečuje, že nešlo o gesto vůči rozhodčímu. Jde o nedorozumění a špatnou interpretaci. Gesto bylo směřováno na Bruna Alvese a šlo o předávání pokynů od trenéra Paula Benta. Raul Meireles jím jen vysvětloval, jak budou hrát, když se k němu zatáhne do obrany místo Pepeho," stojí v prohlášení týmu.

Nařídil sudí správně penaltu proti Portugalsku v utkání s Německem?
Ano
66,4 %
Ne
33,6 %
Celkem hlasovalo 11397 čtenářů.

Reklama

Související témata: