Hlavní obsah

Brutální program, tisíce mil ve vzduchu, přesto Američané postoupili. Klinsmannovou zásluhou

Recife

Jedno ví docela jistě. „Fotbal v Americe nikdy nedosáhne popularity baseballu, basketbalu či amerického fotbalu,“ přiznává německý kouč ve službách reprezentace USA Jürgen Klinsmann. „Výš se však dostat může,“ pravil před šampionátovou konfrontací s Německem a po ní stejná slova zopakoval. Samozřejmě vědom si toho, že k tomuto vzestupu právě dopomohl. V bratrovražedném souboji se svými krajany sice prohrál, ale Američany do osmifinále senzačně provedl. „Je to úžasná věc, jejíž dopad ještě všem až tak úplně nedochází,“ připomínal.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Jürgen Klinsmann se raduje z postupu Spojených států amerických do osmifinále MS.

Článek
Fotogalerie

Pro Američany to měla být skupina smrti, v níž neměli mít šanci. Jak by se také mohli měřit s Německem, Portugalskem a koneckonců s Ghanou. Zvláště, když šampionátový program jejich roli outsidera jen stvrdil, neboť je nechal létat napříč Brazílií nejvíc ze všech mužstev a ještě jim dopřával o den odpočinku méně než soupeřům.

Létání, tropy, ale nakonec postup

„Skutečně brutální. Nalétali jsme přes devět tisíc mil, hráli v nesnesitelném tropickém klimatu, ale hráči pochopili, že na začátku proti sobě stojí vždy dva týmy se stejnými šancemi," připomínal Klinsmann filosofii, kterou svým svěřencům infikoval.

A oni ji přijali. Porazili Ghanu, až v nastaveném čase přišli o výhru nad Portugalskem, padli jen s Německem.

„I s ním jsme chtěli uhrát alespoň remízu, jenže v první fázi zápasu jsme si počínali až příliš pasivně a měli k soupeři hodně respektu. I proto jsme nedokázali držet míč a připravili si tak málo příležitostí," vytýkal svým svěřencům navzdory tomu, že ani porážka nic nezměnila na jejich senzačním postupu ze skupiny.

Nejen trenér, ale i ředitel

„Naším cílem je překonat propast, která nás dělí od Argentiny, Brazílie, Španělska a dalších zemí. Zatím ještě mezi ně nepatříme. A minimálně dalších deset let patřit nebudeme, protože jsme teprve nastartovali proces, který nás dostane mezi deset až patnáct nejlepších národů světa. Začali jsme s osmi až desetiletými kluky a proto na cestu vzhůru potřebujeme zmiňovanou dobu," svěřoval se Klinsmann, jenž si k funkci reprezentačního kouče přibral i roli technického ředitele fotbalové asociace USA.

Právě ta mu umožnuje prosazovat fotbalovou filosofii už u mládežnických týmů, spolupracovat se všemi trenéry, působit na hráče odcházející do Evropy.

Zkusme ještě víc, nabádal hráče

„My jim tleskáme a uznáváme je už za to, že tam jdou a podepisují v Evropě kontrakt. Jenže to je málo, tím ještě ničeho nedosáhli. Je potřeba v nich probudit ten pravý hlad. Aby odcházeli do prvních čtyř pěti klubů v Premier League či bundeslize, aby se nespokojovali s místem na lavičce náhradníků, ale chtěli hrát a pravidelně nastupovali," připomíná Klinsmann premisy, které jsou pro další vzestup amerického fotbalu potřebné.

„Což ale neznamená, že se úspěch nemůže dostavit v krátkodobém horizontu. Nemáme na to získat Světový pohár a ani dalších deset let na to mít nebudeme, ale můžeme být stále lepší. Postupem ze skupiny už jsme to dokázali. Úžasná věc že jsme ji přežili, ale zkusme ještě víc, zlepšeme se," nabádal německý kouč ve službách Američanů svůj tým.

Reklama

Související témata: