Hlavní obsah

Liberec chce i bez Nedvěda uspět. Ale jména na papíře nic neznamenají, varuje Černý

Liberec

Liberečtí hokejisté pojímají dvojzápas Ligy mistrů s Košicemi jako generálku na vstup do extraligy. Po domácím vítězství 3:2 se přesouvají k sobotní odvetě na východ Slovenska, kde se dá na rozdíl od čtvrtečního poklidného prostředí v liberecké Tipsport aréně očekávat bouřlivější kulisa. „Ale to je dobře pro hokej,“ říká asistent trenéra Milan Černý, který stojí na střídačce Bílých Tygrů po boku hlavního kouče Pavla Hynka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Ondřej Vitásek (vlevo) a jeho spoluhráč Martin Bartek.

Článek

Po prvním vzájemném duelu jste si srdečně vyprávěl s trenérem Košic. Zdá se, že se znáte z minulosti?

Pochopitelně, Anton Tomko je můj někdejší spoluhráč z juniorských reprezentací Československa. Prošli jsme spolu různými výběry od šestnáctky až po dvacítku, kdy nás vedli zkušení trenéři tehdy z Česka i ze Slovenska, ale ve společných týmech. Anton dokonce připomněl, že jsme nastupovali v jedné útočné formaci vedle sebe (úsměv).

Zůstaňme ale u Ligy mistrů. Chystáte změny v sestavě?

Velké přesuny nebudou. V podstatě už nastupujeme ve stejném složení, v němž bychom chtěli vstoupit do extraligy. Možná dojde jen k menším korekturám, ale to jsou detaily.

Extraligu začínáte s brněnskou Kometou, která v evropské soutěži nestartuje. Jak vnímáte fakt, že oba kluby mají tak trochu odlišný model přípravy?

Pokud jde o Liberec, nám tenhle model vyhovuje. Máme kvalitní soupeře a třeba konfrontace s finským Kärpätem Oulu byla možností, abychom poznali vlastní herní slabiny. Tak trochu nám otevřela oči, protože jsme měli možnost reagovat na jiný styl hokeje. Takže z tohoto pohledu považujeme start v Lize mistrů za výhodu. Víme, že Brněnští hrají poslední zápasy se slovenskými soupeři, které ale asi nejsou tak silné jako náš protivník z Košic v Lize mistrů.

Už jste rozhodli o složení brankářského tandemu pro extraligu? Kdo začne?

V přípravě chytali Janko Lašák i Marek Schwarz a nebylo by rozumné teď vyhlašovat, kdo půjde do branky v zápase s Brnem. Po pravdě to ještě ani sami stoprocentně nevíme. S oběma jsme spokojení.

Po loňském vyřazení v předkole play-off a celkově nevýrazném průběhu sezóny má Liberec v extralize takříkajíc co napravovat. Stanovili jste si konkrétní cíle?

Chceme hrát lépe než loni. Takový úkol jsme si dali, přestože jdeme do ligy už bez Petra Nedvěda. Rádi bychom vybojovali nějaký úspěch pro liberecký hokej. V soutěži jsou mužstva, která mají asi papírově kvalitnější kádr než Liberec, ale jen jména na papíře nic neznamenají. Věřím, že i při týmovém pojetí se hráči mohou výkonnostně zvedat a jít krůček po krůčku dopředu.

Reklama

Související témata: