Hlavní obsah

Česká plavecká štafeta má po dopingu Jefimovové stříbro z ME

Mezinárodní plavecká federace (FINA) podle očekávání odebrala Rusku kvůli dopingu Julie Jefimovové dvě zlaté medaile ze štafetových závodů na loňském mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Česká smíšená polohová štafeta se díky tomu oficiálně posune na stříbrnou pozici.

Foto: Martin Sidorják

Simona Baumrtová.

Článek

Prsařská specialistka, mistryně světa a světová rekordmanka Jefimovová měla loni v říjnu při mimosoutěžní kontrole pozitivní test na anabolický steroid dehydroepiandrosteron (DHEA). Plavecká federace ji letos v květnu distancovala na 16 měsíců a odebrala jí tři medaile z individuálních závodů na ME v dánském Herningu.

Po disciplinárním řízení FINA rozhodla o diskvalifikaci Jefimovové také ze všech štafetových závodů. Rusko tak přišlo o zlaté medaile z polohové štafety na 4x50 m a smíšené polohové štafety, které získalo ve světových rekordech.

Po anulování výsledků Jefimovové jsou mistry Evropy ve smíšené polohovce Němci. Stříbro dodatečně získá české kvarteto Simona Baumrtová, Petr Bartůněk, Lucie Svěcená a Tomáš Plevko, kteří za Německem zaostali o 22 setin sekundy.

Dvaadvacetiletá bronzová olympijská medailistka z Londýna Jefimovová bude v trestu do března příštího roku. Mistrovství světa v Kazani začne 24. července.

Reklama

Související témata: