Hlavní obsah

Litvínovský Kysela uznal, že obviněním z korupce přestřelil. Sudí Polák požaduje veřejnou omluvu

Aktualizováno

Generální manažer Litvínova Robert Kysela na středečním zasedání valné hromady Asociace profesionálních klubů ledního hokeje uznal, že v rozhovoru pro Českou televizi po pátečním extraligovém duelu na ledě Zlína volil nešťastná slova, když tým PSG osočil z možného korupčního jednání. I přes omluvu se však Kyselovými výroky bude zabývat ředitel soutěže Josef Řezníček a po prostudování dostupných podkladů nesjpíše ještě do konce týdne rozhodne o případném finančním trestu pro manažera Vervy za poškozování dobrého jména soutěže. Veřejnou omluvu od Kysely požaduje i sudí Roman Polák.

Foto: Glück Dalibor, ČTK

Martin Ručinský z Litvínova promlouvá k rozhodčímu v utkání se Zlínem.

Článek

Litvínov v zápase 20. kola vedl ve Zlíně ještě ve třetí třetině 5:2, nakonec ale padnul 5:6 po prodloužení. Chemici ze ztráty náskoku vinili i hlavní rozhodčí Romana Poláka s Robertem Čechem a čárové sudí Jaromíra Bryšku a Přemysla Skopala.

Kysela bezprostředně po konci utkání pro ČT uvedl, že nejspíše není náhoda, že k něčemu podobného došlo právě na ledě úřadujících mistrů. „Je samozřejmě smutné, že tahle situace se dost často děje ve Zlíně... Je to až zavádějící. Nechci předesílat, kam by tyto věci až mohly dojít, ale normálně mi chodí maily od fanoušků, že to jednání zavání až korupčním jednáním a takovými věcmi. Tomu se chci bránit."

Vedení Zlína se proti tomuto nařčení prostřednictvím svých internetových stránek ohradilo. „Kysela poškodil nejen dobré jméno zlínského hokeje, ale především celou extraligu jako důvěryhodný produkt. Vedení PSG Zlín vyzvalo a znovu vyzývá vedení extraligy, aby se Kyselovým konáním ve vší vážnosti zabývalo a vyvodilo z něj nekompromisní potrestání," stálo v klubovém prohlášení.

Sudí Polák chce za "neakceptovatelné" výroky omluvu

Na středeční valné hromadě APK Kysela své prohlášení zástupcům zlínského klubu vysvětloval. „Má slova nebyla mířená na Zlín, což jsem i jeho manažerům vysvětlil. Týkala se pouze jedné osoby," řekl pro Sport.cz Kysela a onou osobou myslel rozhodčího Poláka.

Právě Polák nyní po litvínovském generálním manažerovi požaduje veřejnou omluvu. Jinak se z jeho nařčení, které považuje za "naprosto neakceptovatelné", hodlá bránit soudní cestou.

„Mé rozhodování v příslušném zápase jsem prováděl při svém nejlepším vědomí a svědomí zcela v duchu fair play. Pokud jsem se dopustil nějaké chyby, je pro tyto záležitosti zřízena příslušná komise, která posuzuje jednotlivé výkony rozhodčích," uvedl Polák ve svém prohlášení rozeslaném Kyselovi i médiím. Omluvit se má litvínovský manažer do sedmi dnů od obdržení výzvy.

Komise rozhodčích dala Litvínovu z části za pravdu

Ředitel extraligy Josef Řezníček Kyselu vyzval, aby předložil důkazy o svých tvrzeních. Pakliže tak neučiní, za poškození dobrého jména soutěže hrozí Litvínovu i pokuta ve výši nejméně padesáti tisíc korun.

„Ale třeba nakonec nepadne a nalezneme podle řádů jiný postih. V současné chvíli ale nejsem schopen říct, jaký. Pan Kysela nám podal vysvětlení, se Zlínem našel určitý konsenzus. Chápeme to, ale vesměs celá valná hromada APK se shodla, že výroky pana Kysely o možné korupci byly hodně nešťastné," řekl Sport.cz Řezníček.

Litvínovští kvůli tendenčnímu jednostrannému vedení zápasu se Zlínem ze strany arbitrů podali stížnost ke komisi rozhodčích, která jim ve dvou ze tří bodů dala za pravdu. Druhý gól Zlína neměl platit kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti, chybně pak byl ve třetí třetině vyloučen Ručinský.

Sudí Čech byl potrestán odebráním dvou zápasů a dočasně byl vyřazen z nominací pro extraligové duely. Polák, který hnul Chemikům nejvíce žlučí, vyfasoval stopku na jeden zápas. Čárovým Bryškovi se Skopalem byla rovněž dočasně pozastavena nominace k utkáním nejvyšší soutěže.

Reklama

Související témata: