Hlavní obsah

Hradec - Brno 2:1Poslední Hradec porazil Zbrojovku a oživil naděje na záchranu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Štípek 1 : 0
33. Zavadil (penalta) 1 : 1
59. Dvořák 2 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Hradce Králové porazili v posledním podzimní kole první ligy Brno 2:1. Východočeši se dočkali teprve druhé výhry v této sezóně nejvyšší soutěže a před zimní přestávkou oživili naděje na záchranu. Na posledním místě tabulky nyní ztrácejí pět bodů na čtrnácté Brno. Nováčkovi zajistil tři body vítězným gólem v 59. minutě Dvořák, předtím v první půli na vedoucí trefu domácího Štípka odpověděl z penalty Zavadil.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zprava Stanislav Vávra z Brna a Marek Plašil z Hradce Králové.

Článek

První poločas vůbec nevypadal jako souboj týmů bojujících o udržení. Hrál se velmi rušný fotbal, oba celky se snažily o útočnou hru. Hradec byl živější, i když první šanci mělo Brno. Gólman Koubek zaváhal při odkopu, trefil útočníka Moukanzu, ale odražený míč stačil ještě před brněnským hráčem sebrat.

Po čtvrthodině otevřeli skóre domácí. Nejaktivnější muž první půle Kotiš poslal do úniku rychlého Štípka, který v klidu přehodil vybíhajícího brankáře Hladkého. Pro kmenového hráče Plzně to byla první branka v dresu východočeského klubu.

Poté přicházely příležitosti v rychlém sledu. Střelu hostujícího Lutonského chytil Koubek, domácí Halilovič po Štípkově úniku a zpětné přihrávce netrefil prázdnou bránu. Kotišovu střelu pak zlikvidoval gólman Hladký.

K vyrovnání pomohli Brnu sami domácí, ve 33. minutě jim doslova darovali penaltu. Po rohovém kopu totiž Mareš hlavičkou nešikovně vrátil míč před vlastní bránu, kde se k němu dostal Buchta, jehož fauloval Kotiš. Brněnský kapitán Zavadil penaltu v klidu proměnil - míč poslal ke Koubkově levé tyči, zatímco brankář skočil doprava.

Hradec se po pauze snažil o vítězný gól, remíza totiž v jeho situaci nic neřešila. Důkazem toho bylo i počínaní kapitána Rolka, jenž se z postu stopera často vysouval až na hrot útoku.

Domácím se snaha vyplatila v 59. minutě, kdy Halilovičův centr z přímého kopu proměnil hlavičkou útočník Dvořák. Pro nejlepšího střelce Votroků to byl už šestý podzimní ligový gól, z dvanácti tref svého celku nastřádal přesně polovinu.

Od té doby se domácí zaměřili na defenzivu a hosty do šancí nepouštěli. Výjimkou byla Brigantova příležitost, proti němuž však Koubek perfektně vyběhl. Naopak Východočeši sami měli několik možností definitivně potvrdit výhru, rychlé protiútoky však prakticky pokaždé pokazili nepřesnou finální přihrávkou. Zaujal tak jen Štípkův prudký volej a Halilovičova gólovka v poslední minutě. V obou případech zasáhl Hladký.

16. kolo první fotbalové ligy:
FC Hradec Králové - Zbrojovka Brno 2:1 (1:1)
Branky: 15. Štípek, 59. P. Dvořák - 33. Zavadil z pen. Rozhodčí: Houdek - Moláček, Ratajová. ŽK: Malík, Hladký (oba Brno). Diváci: 1917.
Hradec: T. Koubek - Holeš, Križko, Rolko, Plašil - P. Mareš - Štípek (88. P. Čermák), Trubač (79. Vaněček), Kotiš (90. Chleboun), Halilovič - P. Dvořák. Trenér: Pilný.
Brno: Hladký - Jugas, Košťál, Schuster, Lutonský - Malík (84. Slančík), Buchta - Vávra (61. Brigant), Zavadil, Sýkora (66. Hyčka) - Moukanza. Trenér: Kotal.

Reklama