Hlavní obsah

Švédsko - Česko 5:2Vrána přilétl se dvěma góly, Češi však juniorský šampionát načali prohrou se Švédy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Kempe 1 : 0
20. Lööke 2 : 0
31. Nylander 3 : 0
46. Kempe 4 : 0
48. De la Rose 5 : 0
Záznam online reportáže

Toronto
Aktualizováno

Porážkou 2:5 od Švédů vstoupila česká hokejová reprezentace do dvaceti let do juniorského šampionátu v Kanadě. Svěřenci kouče Miroslava Přerosta sice dokázali v Torontu na úvodní dva góly Seveřanů zareagovat zásluhou kanonýra Jakuba Vrány a skóre srovnali, na další tři trefy už ale odpověď nenašli. Další duel sehrají Češi už v sobotu od 23:00 SEČ proti Švýcarsku.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Švédský útočník Jens Lööke překonává gólmana české hokejové dvacítky Vítka Vaněčka.

Článek
Fotogalerie

Už deset let Češi čekají na zisk medaile z juniorského šampionátu a proti papírově největšímu favoritovi skupiny B začali bez jakéhokoliv ostychu a v první desetiminutovce byli nebezpečnější. Příležitosti Davida Kašeho a zejména pak Vrány po výborné spolupráci celé první útočné formace volaly po gólech, jenže gólman Söderström svůj tým podržel.

Od druhé poloviny první třetiny však Švédové převzali iniciativu a Přerostův výběr začali přehrávat. V patnácté minutě při trestu Špačka vypálil z pravého kruhu Kempe a brankář Vaněček nestačil zareagovat. 47 vteřin před první sirénou navíc chyboval Klok, Wallmark okamžitě posunul puk k osamocenému Löökemu, jenž zajistil výběru Tří korunek dvoubrankový náskok.

Kouč českých nadějí nešetřil kritikou

"Rozdíl mezi oběma týmy byl v přístupu hráčů k utkání. Naše nasazení neodpovídalo tomu, že se jedná o mistrovství světa. Neměli jsme potřebné zaujetí a zápal do hry. Byl to velmi nepovedený zápas," řekl po utkání trenér Miroslav Přerost.

Švédové v přípravných zápasech před turnajem dostali od Kanady pět a od Spojených států amerických dokonce deset branek a v úvodu prostřední části hry i Češi ucítili, že jejich defenziva není nejjistější. David Kaše sice nejprve jednu z hrubek Seveřanů v sólovém úniku nepotrestal, po té další ale Vrána nic nevymýšlel a střelou mezi Söderströmovy betony snížil.

A nejlepší kanonýr posledního šampionátu hráčů do osmnácti let se za dalších sedm minut ukázal znovu, když po pobídce Ondřeje Kašeho náskok soupeře smazal. Jenže tým v červených dresech se z vyrovnaného skóre mohl radovat jen 27 vteřin, protože Nylander potrestal zaváhaní české obrany a Švédům ztracený náskok ranou z mezikruží vrátil.

Vrána také neskrýval zklamání

"Po vyrovnání jsme polevili a hned jsme znovu prohrávali, což našemu výkonu rozhodně nepomohlo. Tady je vidět, jak je hra rychlá. Koncentrovat se musíte každou sekundu," zlobil se po duelu Vrána.

Na začátku třetí třetiny si v početní výhodě konečně zahrál i Přerostův výběr. Úspěšný ale nebyl, zatímco Kempe následně skóroval už podruhé ve švédské přesilovce. Když navíc de la Rose za dvě minuty parádním bekhendovým zakončením přidal pátý švédský zásah, bylo jasné, že Češi vyjdou v úvodním zápase naprázdno.

"Po dvou nevydařených zápasech v přípravě se nám podařilo do turnaje dobře vstoupit, což je super. Je to ale jen první zápas a my chceme dojít daleko. Začali jsme velice dobře, ale pak jsme dostali dva góly. Ve třetí třetině jsme ale hráli dobře a rozhodli," pochvaloval si švédský útočník William Nylander.

MS juniorů v hokeji - skupina B (Toronto):
Švédsko - Česko 5:2
Branky a nahrávky: 24. Vrána, 31. Vrána (O. Kaše, Kämpf) - 15. Kempe (Linblom, Forsling), 20. Lööke (Wallmark), 31. Nylander (Lindblom), 46. Kempe (Holmström, Lindblom), 48. de la Rose (Blidh, Forsling). Rozhodčí: Baluška (SR), Kaukokari (Fin.) - Deahen (Fr.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:4, navíc Němeček, Košťálek (oba ČR) oba 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 13077.
Sestava Česka: Vaněček - Klok, Němeček, Štencel, Ščotka, Košťálek, Mašín - Vrána, Kämpf, O. Kaše - Pastrňák, Mandát, D. Kubalík - D. Kaše, Zacha, Zdráhal - Marek Růžička, Špaček, Gorčík. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Juřík a Pavel Trnka.
Dánsko - Rusko 2:3 po sam. náj. (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Bjorkstrand (Larsen, Asperup), 16. Ehlers (Bjorkstrand, Larsen) - 40. Goldobin (Provorov, Valijev), 48. Mamin (Šarov, Brjukvin), rozhodující nájezd Tolčinskij. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Brüggemann (Něm.) - Browne (Kan.), Pesonen (Fin.). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. Diváci: 12 412.
Skupina A (Montreal):
Finsko - USA 1:2 po sam, náj. (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Rantanen - 14. Tuch (Eichel, Deangelo), rozhodující nájezd de Leo. Rozhodčí: Wehrli (Švýc.), Olenin - Lazarev (Rus.), Mills (Kan.) Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. Diváci: 8006.
Kanada - Slovensko 8:0 (3:0, 4:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Fabbri (Duclair, S. Reinhart), 9. Duclair (M. Domi), 10. Fabbri (Petan, Bowey), 27. Paul (Crouse, Virtanen), 32. Point (Fabbri, Petan), 37. M. Domi (Bowey, S. Reinhart), 38. Petan (Fabbri, Hicketts), 57. Virtanen (Point). Vyloučení: 3:3, navíc Koyš (SR) 10 min. Bez využití. Rozhodčí: Patafie (USA), Vinneborg (Švéd.) - Lhotský (ČR), Wüst (Švýc.). Diváci: 14 142.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko