Hlavní obsah

Plzeň - Budějovice 6:0Půltucet! Plzeň rozjela jaro exhibicí, premiérovou brankou k ní přispěl Mahmutovič

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Petržela 1 : 0
43. Kolář 2 : 0
52. Mahmutovič 3 : 0
57. Rajtoral 4 : 0
61. Vaněk 5 : 0
90. Hořava 6 : 0
Záznam online reportáže

Robert NeumannPrávo

Jarní část sezóny, v níž svede se Spartou a Jabloncem bitvu o mistrovský titul, rozjela Viktoria Plzeň famózně, když nastřílela šest gólů Českým Budějovicím. Letenským se vzdálila na čtyři body, ti však mají k dobru pondělní dohrávku s Příbramí. Hned při své premiéře v dresu Plzně se trefila hlavní zimní posila Mahmutovič, další branky přidali Petržela, Kolář, Rajtoral, Vaněk a Hořava.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Daniel Kolář (vlevo) se s Davidem Limberským raduje ze svého gólu proti Českým Budějovicím.

Článek

Na první jarní gól se v Doosan Areně dlouho nečekalo, necelých šest minut. Domácí předvedli rychlou akci po pravé straně, na jejímž konci byla zpětná přihrávka Františka Rajtorala a přesná rána Milana Petržely k tyči. Převaha Viktorie byla obrovská, předváděla rychlé akce na jeden, dva doteky. Další šanci si vypracovala v 30. minutě, kdy měl gól na noze Mahmutovič, ze 14 metrů ale pálil vysoko nad, vzápětí střílený centr Petržely se na zadní tyči snažil usměrnit do odkryté branky Václav Pilař, ovšem rozvlnil pouze boční síť.

Ze stran létaly před branku hostů každou chvíli centry, přitahovala je ovšem hlava stopera Romana Lengyela. Západočeši se ale nakonec ještě do poločasu uklidňující druhé branky dočkali, prsty v ní měl hbitý Petržela. Přechodem přes dva hráče vytvořil přečíslení, posunul doprava na Mahmutoviče, který zvedl hlavu a dal pod sebe Danielu Kolářovi. Zkušený záložník z malého vápna bezpečně prostřelil Zdeňka Křížka. Oba úvodní góly byly jako přes kopírák.

Po změně stran přišla brzy třetí trefa Plzně. Hosté ztratili trestuhodně míč před vlastním pokutovým územím, Pilař si pohrál s jediným obráncem Pavlem Novákem i brankářem Křížkem a předložil před prázdnou branku Mahmutovičovi, který mohl oslavit premiérový gól v Plzni.

Parádu vykouzlil za pár okamžiků Rajtoral, který z úhlu vystřelil nádherně pod břevno. Černou desetiminutovku hostů zakončil vzápětí nádherně provedeným přímým kopem Ondřej Vaněk - 5:0.

„Deset, deset, deset," reagovali na přibývající branky fanoušci Plzně. V závěrečné dvacetiminutovce se dostalo i Pavla Horvátha, fanoušci jej bouřlivě přivítali. Za minutu měl na kopačce gól, když mu krásnou palební pozici nachystal David Limberský, ovšem Křížek přízemní střelu kryl. V samém závěru se ještě prosadil střídající Tomáš Hořava a hosté odjeli s půltuctem. Kdyby však branek v jejich síti bylo víc, nikdo by se vůbec nedivil...

17. kolo první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 6:0 (2:0)
Branky: 6. Petržela, 43. D. Kolář, 52. Mahmutovič, 57. Rajtoral, 61. Vaněk, 90. Hořava. Rozhodčí: Příhoda - Hock, Vlasjuk. ŽK: Novák, Škoda (oba Budějovice). Diváci: 10 217.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk (71. Horváth), Hrošovský - Petržela, D. Kolář (75. Hořava), Pilař - Mahmutovič (77. Chramosta). Trenér: M. Koubek.
Č. Budějovice: Křížek - Janotka, Lengyel, P. Novák, Hanzlík - Benát, Kladrubský (84. Hála) - Varadi, Michal Škoda, Linhart - Kalod (67. Funda). Trenér: Urban.

Reklama

Související témata: