Hlavní obsah

Litvínov - Brno 3:2Stav série 1:0Litvínov díky skvělé první třetině zdolal Brno a v semifinále se ujal vedení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Trávníček 1 : 0
15. Hanzl 2 : 0
26. Káňa 2 : 1
44. Martynek 3 : 1
57. Kováčik 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Litvínova úspěšně vstoupili do semifinále extraligového play off, když v úvodním zápase porazili na svém ledě Brno 3:2. Severočeši perfektně zvládli první třetinu, ve které vstřelili dvě branky a vypracovali si v ní i spoustu dalších příležitostí. Kometa v dalším průběhu hry dokázala dvakrát snížit na rozdíl jediné branky, vyrovnání už se ale v závěru nedočkala. Druhý duel série je na programu v pátek znovu v Litvínově.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Hokejisté Litvínova se radují ze vstřelení gólu proti Brnu v úvodním semifinálovém zápase play off extraligy.

Článek
Fotogalerie

Domácí do zápasu vstoupili ve velkém stylu, k čemuž jim pomohl i faul brněnského obránce Ptáčka ve 38. vteřině duelu. Rekordman v počtu startů v tuzemské nejvyšší soutěži putoval ve svém jubilejním 1200. zápase v extralize na trestnou lavici za nedovolené bránění a Severočeši už po 24 sekundách přesilovku využili, když Pavlíkovo nahození tečoval mimo dosah gólmana Čiliaka kapitán Trávníček.

Hned o minutu později mohl při další početní výhodě Chemiků navýšit skóre Jánský, mířil ale těsně mimo. Drtivý tlak Litvínova, který na Zimním stadiónu Ivana Hlinky sledovali i reprezentační trenéři Růžička, Špaček a Weissmann, pak vyvrcholil ve čtvrté minutě Pirošovou ránou do tyčky. Kometa byla v tu chvíli na kolenou, za svým soupeřem zaostávala v bruslení i nasazení a první střelu na Francouze si připsala až po šesti minutách hry.

Málem se jí ale přesto podařilo vyrovnat, dělovka zadáka Kováčika při přesilovce skončila na horní tyčce. Byl to však jen náznak vzepětí Brna, pak už zase převzali iniciativu Severočeši. V patnácté minutě vyrazil Čiliak Petružálkův pokus jen před sebe a dojíždějící Hanzl neměl problém trefit prázdnou klec.

Litvínovu pomohl vlastní gól Hanzlíka

A to mohli být Brněnští ještě rádi, že po první třetině prohrávali jen o dva góly. Po Malcově hrubce při rozehrávce se řítil sám na hostujícího gólmana Jánský, s bekhendovým zakončením mezi betony ale neuspěl. V témže střídání pak Jánský spálil další tutovku, když trefil Čiliaka.

Hráči Komety museli během přestávky dostat od trenéra Kýhose co proto, neboť po první změně nastoupili s úplně odlišným přístupem. Hru nejenže vyrovnali, ale v některých fázích duelu byli dokonce lepší. A zaslouženě se dočkali kontaktní trefy, Káňa uspěl střelou z levého kruhu do horního růžku.

Litvínov však další tlak hostů v prostřední části hry ustál a na začátku té třetí mu k opětovnému získání dvougólového náskoku pomohlo i štěstí. Martynkovo nahození od pravého mantinelu chtěl baseballovým způsobem odpálit brněnský Hanzlík, kotouč ale nešťastně poslal za záda svého gólmana.

Verva se uklidnila, Kometu před svého brankáře příliš nepouštěla a zdálo se, že dramatický závěr nepřipustí. Jenže v 57. minutě napřáhl na modré čáře Kováčik a Brno bylo znovu na dostřel. Na posledních 23 vteřin zkusili Brňané hru bez Čiliaka a jejich výhodu ještě umocnilo seknutí Hübla, po kterém šel Litvínov do čtyř. Jenže jedenáct vteřin před třetí sirénou inkasoval už čtvrtý menší trest v zápase hostující kapitán Čermák a Kometě už na srovnání nezbyl čas.

Semifinále play off hokejové extraligy, 1. zápas:
Litvínov - Brno 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Trávníček (F. Pavlík, T. Pavelka), 15. R. Hanzl (Petružálek, Ručinský), 44. Martynek - 26. J. Káňa II (L. Čermák), 57. Kováčik (Ptáček, H. Zohorna). Rozhodčí: Hribik, Úlehla - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 5811. Stav série: 1:0.
Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, Gula, T. Pavelka, F. Pavlík, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - Majdan, Piroš, Jurčík. Trenér: Rulík.
Brno: Čiliak - Ptáček, Kováčik, Hájek, Hanzlík, Kuboš, Malec - Vondráček, L. Čermák, J. Káňa II - Ton, Ostřížek, J. Hruška - Mrázek, Koreis, Burian - Honejsek, H. Zohorna, Dočekal. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.
Jak dopadne páteční druhý zápas semifinále play off mezi Litvínovem a Brnem?
Vyhraje Litvínov
54,3 %
Zvítězí Kometa
45,7 %
Celkem hlasovalo 28085 čtenářů.

Reklama

Související témata: