Hlavní obsah

Norsko - Česko 0:1Hokejisté vyhráli v Norsku i podruhé. Kovář znovu zavřel branku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Simon 0 : 1
Záznam online reportáže

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Čeští hokejisté vyhráli i druhé přípravné utkání před pražským MS. Gólman Jakub Kovář zůstal nepřekonaný i v odvetě série Euro Hockey Challenge v Norsku a vítězství 1:0 přinesl gól nejmladšího hráče mužstva Dominika Simona. Petr Koukal v roli kapitána národního týmu má tak stoprocentní bilanci.

Foto: Terje Bendiksby, ČTK/AP

Jediný střelec zápasu Dominik Simon (vpravo), zastavit se ho snaží Steffen Thoresen z Norska.

Článek
Fotogalerie

Zápas se hrál znovu v lillehammerské Kristins Hall pod skokanskými můstky, která při olympijském turnaji v roce 1994 i během MS o pět let později sloužila jen jako tréninková plocha. Návštěva byla podobně nízká jako v pátek, velkou konkurencí hokeje se stalo krásné velikonoční počasí panující v Norsku.

Domácí při vypadnutí marodů Aska s Lindahlem mohli točit pouze 11 útočníků a jejich branku hájil 21letý Söberg. Do české poslal trenér Růžička i vzhledem k malé vytíženosti v předchozím utkání znovu Jakuba Kováře. Debut gólmana Machovského byl tak odložen. Místo Jeřábka ale v obraně nastoupil Zámorský a Lva na křídle čtvrtého útoku nahradil pardubický Zohorna.

Český tým si od začátku počínal velmi aktivně a do slibné šance se dostal sám před branku Valský, ale norský gólman ji zmařil. Zaťovičovo nahození Söberg vůbec neviděl, jen reflexivně vyrazil před sebe na hůl centra Kováře, ale dorážka úspěšná nebyla. V přesilovce se pak tečovaná rána Zámorského od modré čáry otřela o tyčku.

Norové se většinu času bránili, ale dokázali s českými hráči bruslit. Ohrožení Kováře v brance bylo do poloviny utkání skutečně jen sporadické. Když už Stene pálil švihem, český gólman ramenem vytlačil puk do bezpečí.

Simon pálil z úhlu přesně

Útočná aktivita českého týmu, jenž měl jasnou střeleckou převahu, kulminovala ve 30. minutě, když Pláněk našel přesnou přihrávkou volného Simona, který z úhlu trefil přesně. Při svém osmém mezistátním zápase si tak připsal už třetí gól.

Vzápětí měl zvýšení na hokejce Svačina, Söberg ale proti němu včas scvaknul betony a vychytal dokonce i únik Radila. Potom přišly těžké chvíle Zámorského. Sotva se český obránce vrátil z trestné lavice za hákování, putoval tam znovu za nedovolené bránění. Dvě oslabení po sobě národní tým přestál bez úhony.

Závěr druhé třetiny přinesl velké šance na obou stranách. Nejprve Bastiansenovo nahození šikovně tečoval Dahlström, ale Kovář zůstal neprůstřelný. Hned z protiútoku se mezi kruhy dostal k volnému kotouči Mozík, ale pálil jen do betonu přesouvajícího se Söberga.

Při Novákově vyloučení na začátku třetí části vytáhl parádní zákrok Jakub Kovář. Trygg po vyšachování bránící čtveřice našel přihrávkou úplně volného Börresena, na nějž zívala odkrytá branka. Ležící český gólman ale zvedl lapačku a odmítl Norům vyrovnání.

Skóre se neměnilo ani po úniku Romana, jehož střelu švihem zastavila tyčka. S vědomím jen těsného náskoku se Češi tlačili do útoku, Kolář ani mladší bratr gólmana Jan Kovář se ale v koncovce neprosadili. Norové na posledních 47 sekund dokonce zkusili power play, ale stav 0:1 se už nezměnil.

Euro Hockey Challenge, přípravný duel v Lillehammeru:
Norsko - Česko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka: 30. Simon. Hlavní rozhodčí Hansen a Solem (oba Nor.), vyloučení 1:5, bez využití, 465 diváků.
Norsko: Söberg – Holös, Bryhnisveen, Trygg, Nörstebö, Espeland, Odegaard, Bull – Röymark, Bastiansen, Dahlström – Fröshaug, Roest, Haga – Valkvae Olsen, Stene, Heier – Börresen, S. Thoresen.
Česko: Jakub Kovář – Nakládal, Kolář, Mozík, J. Krejčík, Zámorský, F. Novák, Pláněk, Jank – Martin Růžička, Jan Kovář, Zaťovič – Radil, Koukal, Valský – Pohl, Roman, Svačina – Simon, Filippi, T. Zohorna.

Reklama

Související témata: