Hlavní obsah

Litvínov - Třinec 3:6Stav série 3:3Třinec odvrátil i druhý mečbol, mistra určí až sedmý duel. Zvedne se Litvínov?

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Hrňa 0 : 1
18. Jánský 1 : 1
18. Plíhal 1 : 2
24. Dravecký 1 : 3
29. Ručinský 2 : 3
30. Linhart 2 : 4
40. Ružička 2 : 5
47. Hořava 3 : 5
58. Orsava 3 : 6
Záznam online reportáže

Litvínov
Aktualizováno

Extraligové finále ještě nekončí, nového mistra určí až rozhodující sedmý duel! Hokejisté Třince dokázali odvrátit i druhý litvínovský mečbol, gólmana Severočechů Pavla Francouze vyhnali z branky a po výhře 6:3 srovnali stav série na 3:3 na zápasy. Vše tedy rozhodne až čtvrteční utkání se startem od 17:20 na ledě Ocelářů - budou po něm slavit historický titul Severočeši, nebo zopakuje Třinec svůj triumf z roku 2011?

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Autor druhého gólu Třince Tomáš Plíhal (vlevo) se raduje se spoluhráčem Erikem Hrňou.

Článek
Fotogalerie

Litvínovští před začátkem duelu ujišťovali, že ztracené páté finále, ve kterém je dělilo 36 vteřin od historického titulu a blízko němu několikrát i v prodloužení, je psychicky nepoznamená. Jenže samotný úvod šestého zápasu se jim vůbec nevydařil. Plíhal našel od mantinelu Hrňu, který bekhendem a odrazem puku od tyčky otevřel první střelou Ocelářů v utkání skóre už po 103 vteřinách hry a zaznamenal tak svůj vůbec první bod ve finále play off.

O chvilku později navíc Oceláři mohli svůj náskok zdvojnásobit. Polanský se ve středním pásmu dostal přes Gulu, v sólovém úniku ale nedokázal zamířit mezi Francouzovy betony. Až poté se osmělili i domácí, jenže Jánského, Lukeše i Petružálka vychytal Hrubec, jenž v brance hostů nastoupil místo nedoléčeného Hamerlíka. Ve 12. minutě hráli Severočeši minutu a 55 vteřin dvojnásobnou přesilovku, naložili s ní ale bídně. A to ještě mohli být rádi, že v ní nepřišli o Ručinského. Ten se po nárazu na mantinel od Adamského zvedal z ledu jen obtížně, do dalšího svého střídání ale naskočil.

V 16. minutě se blýskl pohlednou individuální akcí Lukeš, pohyby ramen oklamal i Hrubce, pak ale místo odkryté branky trefil jen její vnější oblouk. V další minutě už ale bylo vyrovnáno, Jánský po pěkné přihrávce Lukeše uspěl se střelou na Hrubcovu vyrážečku. Na stadiónu Ivana Hlinky však ani nestačila doznít radost z gólu a Třinec už opět vedl. Po osmnácti vteřinách vypálil zpoza obránce Plíhal, a přestože si na puk sáhl lapačkou, gólu nezabránil.

Francouz nedochytal

Litvínovu se v průběhu první třetiny zranili Kubát s Gulou, a tak musel dohrávat jen na šest beků, přičemž pro Kokeše s Baránkem šlo o vůbec první zápas v letošním play off. A právě na začátku druhé třetiny Baránek namazal při rozehrávce Klepišovi, jenž puk posunul k Draveckému a Oceláři vedli už 3:1. Chemici se ale dokázali vrátit na dostřel. Při přesilovce po faulu Irgla sice Petružálkovu dorážku zastavil na brankové čáře obětavý Hrabal, Ručinský už ale následně neměl problém trefit prázdnou branku.

Stejně jako v první třetině však Třinec dokázal bleskově zareagovat, tentokrát mu to trvalo devětadvacet vteřin. Po vyhraném buly v útočném pásmu napřáhl na vrcholku levého kruhu Linhart a propálil Francouze. A když v poslední minutě prostřední třetiny zakončil přečíslení dvou na jednoho střelou z voleje Štefan Ružička, měli hosté už tříbrankový náskok.

Severočeši už vycítili, že naděje na možný zvrat jsou jen mizivé, a tak od třetí třetiny stáhli vůbec poprvé v play off Francouze, který měl v úterý jen sedm úspěšných zákroků. Do branky šel Lukáš Horák, ale Chemici na ledě nic nebalili a Hořavovi se povedlo ve 47. minutě zkorigovat na 3:5. Jenže víc už Litvínov nestihl, Oceláři navíc v 58. minutě využili přesilovku pět na tři a Orsava uzavřel na konečných 6:3 pro hosty. V jejich brance dochytal zápas Svoboda, jenž nahradil indisponovaného Hrubce. Napínavý thriller o extraligovém šampiónovi tak vyvrcholí ve čtvrtek v Třinci.

Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas:
HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec 3:6 (1:2, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 18. Jánský (Lukeš), 29. Ručinský (Petružálek, Pavlík), 47. Hořava (Hanzl, Kokeš) - 2. Hrňa (Plíhal, Trončinský), 18. Plíhal (Hrňa, Ružička), 24. Dravecký (Klepiš), 30. Linhart (Marek Růžička), 40. Ružička (Hrňa, Matuš), 58. Orsava (Ružička). Rozhodčí: Fraňo, Šír - Bláha, Blümel. Vyloučení: 4:4, navíc Chaloupka (Litvínov) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6011 (vyprodáno). Stav série: 3:3.
Litvínov: Francouz (41. Horák) - Chaloupka, Kubát, Pavlík, Sklenička, Gula, Pavelka, Baránek, Kokeš - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, Hanzl, Ručinský - Martynek, Piroš, Trávníček - Jurčík, M. Hořava ml. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.
Třinec: Hrubec (59. Svoboda) - Hrabal, Klesla, Nosek, Linhart, Trončinský, M. Doudera - Irgl, Klepiš, Dravecký - Orsava, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Ružička - Cienciala, Marek Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Reklama

Pavouk - Extraliga play off 2015

  • Předkolo

  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Plzeň - logo Plzeň
    3 : 1
  • Pardubice - logo Pardubice Vítkovice - logo Vítkovice
    3 : 1
  • Čtvrtfinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 0
  • Litvínov - logo Litvínov Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    4 : 3
  • Semifinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Sparta - logo Sparta
    4 : 2
  • Litvínov - logo Litvínov Brno - logo Brno
    4 : 1
  • Finále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    3 : 4