Hlavní obsah

Bayern - Porto 6:1Bayern proměnil odvetu s Portem v masakr, Neymar jistil postup Barcelony

Aktualizováno

Dvaadvacet minut fotbalistům mnichovského Bayernu stačilo, aby smazali dvougólové manko z prvního čtvrtfinálového duelu v Portu, poločas potřebovali, aby odčinili týden starou potupu a s přehledem zamířili v Lize mistrů mezi čtyři poslední celky. Na scéně Champions League dosud neporaženého portugalského protivníka doslova znectili, neboť mu nasázeli šest gólů. Ani ve druhém úterním duelu nebylo o postupu domácího celku po poločase pochyb, neboť Barcelona díky střelecky disponovanému Brazilci Neymarovi měla navrch už o čtyři branky a druhá půle se tudíž dohrávala jen z povinnosti.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Radost fotbalistů Bayernu Mnichov. Uprostřed Xabi Alonso, střelec šestého gólu v utkání s Portem.

Článek
Fotogalerie

To nebyla jatka, to byl hotový masakr. A Bayern na něj potřeboval pouhých čtyřicet minut. Sebevědomím sršící Porto, které v letošním ročníku Champions League neprohrálo ani jediný zápas a jež v domácí duelu vyhrálo 3:1, totiž už do přestávky doslova zničil a zašlapal do země. A to i bez Robbena, o jehož návratu do sestavy se hodně spekulovalo, ale který se nakonec neposadil ani mezi náhradníky.

„Vydržel bych možná pět, možná deset minut, ale byla by to hotová sebevražda. Zničil bych celou dosavadní léčbu a byl bych znovu vyřízený. Doktor Müller-Wohlfahrt mi doporučil, abych se dal úplně dohromady a já mu stoprocentně věřím," zastával se nizozemský legionář exlékaře Bayernu.

Vraždění portugalských neviňátek

Jakmile dal totiž hlavičkující Thiago Alcántara už po čtrnácti minutách první gól, začalo se hrát jen na jednu bránu. Pochopitelně portugalskou... Bayern hrající až na jednu výjimku v totožné sestavě jako v prvním duelu měl navrch ve všem. Rychlosti, pohybu, startu na míč, stejně jako ve strojově přesné kombinaci a nápadech, jimiž doslova hýřil. A bylo jedno, zda své akce vedl po zemi, nebo vzduchem.

Pravdou je, že ze vzduchu udeřil v úvodu odvety hned dvakrát. Thiaga totiž po osmi minutách napodobil Boateng, čímž manko z Porta smazal a svůj tým tím vyzval k exhibici, při níž se hosté změnili v pouhé statisty. Zlomené, s přibývajícími minutami zcela rezignující a jen čekají na další a další rány z milosti.

A ty přicházely jedna za druhou, neboť ještě do přestávky se dvakrát trefil Lewandowski a jednou Müller, takže kdyby španělský trenér ve službách Porta Julen Lopetegui mohl, určitě by už o přestávce hodil na trávník Allianz Areny ručník a vraždění svých fotbalových neviňátek tím skrečoval.

Něco podobného samo sebou učinit nemohl, takže alespoň vyburcoval svůj tým k odporu a vzdoru. Pomohlo mu, že Bayern přece jen zvolnil a kontroloval skóre, takže Porto nakonec přičiněním hlavičkujícího Martíneze prohru alespoň korigoval. Debaklu však nezabránil. Xabi Alonso totiž přesně mířenou střelou z trestného kopu zkázu hostů dohrávajících jen v deseti bez vyloučeného Marcana dovršil.

V hlavní roli tentokrát Neymar

Věřili si. Nebo spíše doufali, že jsou schopni na Camp Nou překvapit, Barcelonu zaskočit a přes domácí prohru čtvrtfinálovou partii ještě otočit. Zvláště s Ibrahimovicem v sestavě.

Čtvrthodina ovšem stačila, aby veškeré naděje francouzského mistra vzaly za své. Brazilský legionář Neymar byl po skvostné individuální akci a nezištné přihrávce Iniesty tak troufalý, že udělal kličku i gólmanovi a střelou do prázdné brány postup Barcelony mezi čtyři poslední týmy pojistil. Tři góly, které měl v tu chvíli katalánský velkoklub navrch, totiž představovaly stoprocentní postupovou jistotu.

Zvláště, když čtyři minuty poté sice nezkrotný Ibra skóre srovnal, ale ani ruce nad hlavu nezvedl, protože mu promptně došlo, že vyrovnával z ofsajdu.

To hlavičkující Neymar v ofsajdu nebyl, když se deset minut před přestávkou doslova pokochal s centrem Alvese a poslal míč podruhé za záda Siriga. Snadno a jednoduše, protože soupeřova obrana ho nechala úplně volného.

„Inkasovali jsme příliš brzy, což samozřejmě poznamenalo naši taktiku," povzdechl si kouč Paris SG Laurent Blanc při odchodu do šaten, neboť mu bylo jasné, že putování jeho týmu Ligou mistrů skončilo a druhá půle už bude jen formalitou.

A také že byla. Zápas se dohrával v poklidném tempu a pod kontrolou Barcelony, která držela míč, přesně kombinovala a čekala na další chyby hostů. Ty sice přišly, ale ani Messi, Suárez či s obrovskou chutí hrající Neymar jich nevyužili. A protože ani Blancův soubor se snad až na pokus Cavaniho a střelu Verratiho svištící těsně vedle tyče Ter Stegenovy brány na nic nezmohl, dopadla čtvrtfinálová odveta podle očekávání. Výhrou Katalánců a jejich bezproblémovým postupem.

Odvety čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů:
Bayern Mnichov - FC Porto 6:1 (5:0)
Branky: 27. a 40. Lewandowski, 14. Thiago Alcántara, 22. Boateng, 36. Müller, 88. Alonso - 73. Jackson Martínez. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child (všichni Angl.). ČK: 87. Marcano (Porto). Diváci: 70 000. První zápas: 1:3, postoupil Bayern.
Bayern: Neuer - Rafinha (72. Rode), Boateng, Badstuber, Bernat - Lahm, Alonso, Thiago Alcántara (90. Dante) - Müller, Lewandowski, Götze (86. Weiser). Trenér: Guardiola.
Porto: Fabiano - Reyes (33. Ricardo), Maicon, Marcano, Martins Indi - Herrera, Casemiro, Torres - Quaresma (46. Neves), Jackson Martínez, Brahimi (67. Evandro). Trenér: Lopetegui.
FC Barcelona - Paris St. Germain 2:0 (2:0)
Branky: 14. a 34. Neymar. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andas (všichni Nor.). Diváci: 84 477. První zápas: 3:1, postoupila Barcelona.
Barcelona: Ter Stegen - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitič, Busquets (55. Roberto), Iniesta (46. Xavi) - Suárez (75. Pedro), Messi, Neymar. Trenér: Enrique.
PSG: Sirigu - Van der Wiel, Marquinhos, Luiz, Maxwell - Verratti, Cabaye (66. Lucas), Matuidi (80. Rabiot) - Cavani (80. Lavezzi), Ibrahimovic, Pastore. Trenér: Blanc.

Reklama

Související témata: