Hlavní obsah

Kanada - Lotyšsko 6:1Kanada se na úvod MS rozstřílela. Crosby a spol. vyřídili Lotyše už v první třetině

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. MacKinnon 1 : 0
14. Spezza 2 : 0
15. Duchene 3 : 0
23. Toffoli 4 : 0
24. Spezza 5 : 0
53. Daugavinš 5 : 1
60. Crosby (trestné střílení) 6 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Nekompromisní kanonádou vstoupili v Praze do hokejového mistrovství světa Kanaďané. Lotyšsko rozstříleli 6:1, když o vítězství prakticky rozhodli v rozmezí necelých pěti minut úvodní třetiny, během nichž si zajistili vedení 3:0. Na začátku druhé třetiny už vedli o pět gólů a znatelně ubrali na tempu. Lotyši se zmohli alespoň na čestný gól až v závěrečné třetině. Největší hvězda celého šampionátu Sidney Crosby pečetil výhru z trestného střílení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Kanady oslavují třetí gól proti Lotyšsku.

Článek
Fotogalerie

Lotyši byli v úvodu ještě před postupně se plnícím hledištěm nebezpeční. Vytvořili si několik šancí a v té největší v osmé minutě pomohla Smithovi odvrátit puk po Cibulskisově pokusu až obrana Javorových listů. V polovině úvodního dějství šel ale do vedení favorit, když Spezza nabil MacKinnonovi a útočník Colorada přesnou ránou do levého horního rohu otevřel gólový účet turnaje.

Kanaďané rychle rozhodli o osudu utkání. Ve 14. minutě dorážel úspěšně po Hamhuisově střele Spezza a za 67 sekund se prosadil i Duchene, který se uvolnil na pravém kruhu a prostřelil Muštukovse. Ve zbytku utkání už šlo jen o výši konečného skóre.

Vítězové posledních dvou olympiád, kteří na světových šampionátech vypadli pětkrát za sebou ve čtvrtfinále, v druhém dějství rychle přidali další dva góly. Nejdříve trefil Burns tyč, ale pak už po trefách Toffoliho a Spezzy během 44 sekund vystřídal Muštukovse v brance Masalskis.

Tradiční opora Lotyšů držela dlouho čistý štít. Kanadskému gólmanovi Smithovi pokazil čisté konto v 53. minutě Daugavinš a bez inkasovaného gólu nedohrál zápas ani Masalskis. Překonal jej 23 sekund před koncem z trestného střílení kanadský kapitán Crosby.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
Kanada - Lotyšsko 6:1 (3:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. MacKinnon (Spezza, Savard), 14. Spezza (Hamhuis, MacKinnon), 15. Duchene (Hall, Barrie), 23. Toffoli (Hamhuis, Burns), 24. Spezza (MacKinnon, Crosby), 60. Crosby z trestného střílení - 53. Daugavinš (Darzinš, Džerinš). Rozhodčí: Hodek (ČR), Vinnerborg (Švéd.) - Kilian (Nor.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 16.013.
Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Savard, Wiercioch, Barrie, Muzzin, Ekblad - Spezza, Crosby, MacKinnon - Seguin, Giroux, Ennis - Eberle, Duchene, Hall - Toffoli, O'Reilly, Eakin - Couturier. Trenér: Todd McLellan.
Lotyšsko: Muštukovs (24. Masalskis) - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis, M. Jass - Bukarts, Sprukts, M. Redlihs - Darzinš, Džerinš, Daugavinš - Saulietis, Berzinš, Cipulis - K. Jass, Abols, Skvorcovs. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Reklama

Související témata: