Hlavní obsah

Lotyšsko - Česko 2:4Čeští hokejisté zlomili Lotyše v přesilovkách, na domácím MS slaví první výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Daugavinš 1 : 0
23. Jordán 1 : 1
24. Redlihs 2 : 1
25. Kovář 2 : 2
33. Jágr 2 : 3
46. Voráček 2 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Čeští hokejisté se ve svém druhém vystoupení na domácím mistrovství světa dlouho trápili, museli otáčet skóre, houževnaté Lotyše ale nakonec zdolali 4:2 a radují se z prvního vítězství na turnaji. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky využili v zápase tři přesilovky. Gólem a dvěma asistencemi se blýskl Jan Kovář, rozhodující branku vstřelil ve 33. minutě Jaromír Jágr. Národní mužstvo nyní čeká den volna, v pondělí od 20:15 ho prověří favorizovaná Kanada.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr (vlevo) oslavuje se spoluhráči Jakubem Voráčkem a Martinem Eratem gól na 3:2 v utkání s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Dvě změny provedl trenér Vladimír Růžička oproti úvodnímu zápasu se Švédy. Do hry zasáhl obránce Caroliny Michal Jordán, jako sedmý bek byl na střídačce připraven Jakub Krejčík. Na soupisku byl v sobotu zapsán důrazný Radek Smoleňák, který se objevil ve třetí formaci s Jiřím Novotným a Romanem Červenkou. Mimo hru zůstal lehce zraněný Tomáš Hertl. Naopak v sestavě nechyběl navzdory pohmožděnému malíčku na levé ruce Jaromír Jágr.

První komplikace pro český tým přišly již po pár vteřinách. Klepiš po souboji se Saulietisem odjel v doprovodu lékařů do kabiny, v úvodní dvacetiminutovce se do hry již nezapojil a trenéři tak točili na ledě pouze jedenáct útočníků.

První minuty se nesly ve znamení opatrnosti. Jako první prověřil Saláka Berzinš. Češi se rozjížděli pomaleji a na první šanci si vyprodaná O2 arena musela počkat až do 7. minuty. Voráček se dostal k odraženému puku od zadního mantinelu, Masalskise však neobelstil. Hned po něm dostal hodně prostoru k zakončení Jágr, ani on ale na lotyšského gólmana nevyzrál.

Největší příležitost národního mužstva měl v 10. minutě Kovář. Po chybě Lotyšů se ocitl zcela sám před Masalskisem, jenže bekhdendem kotouč do sítě nepropasíroval, a tak přišel trest! Jágr obdržel dvě minuty za podražení a Lotyši v početní výhodě udeřili. Darzinš poslal puk do jízdy Daugavinšovi, ten se prohnal do útočného pásma a jeho bekhendový pokus si proklestil cestu do sítě.

Jágr dokonal obrat

Prostřední část hry začala k radosti nadšeného publika optimisticky. Do druhého útoku se vrátil Jakub Klepiš a hlavně domácí brzy srovnali stav. Jordán nahazoval od modré a puk k překvapení Masalskise skončil za jeho zády.

Jenže euforie českého týmu vydržela pouhých 77 sekund. Redlihs napřáhl z kruhu a Salák podruhé kapituloval. Mezi tři tyče poté zamířil Ondřej Pavelec, který se dlouhé minuty v kleci docela nudil. Češi se snažili o obrat, obtížně ale procházeli přes střední pásmo a chybělo i více střelby. Co však národnímu týmu na turnaji zatím funguje, jsou přesilovky. Faul Marise Jasse potrestal ve 25. minutě Jan Kovář - 2:2!

Klíčový okamžik pak nastal v polovině střetnutí. Sotnieks inkasoval za sekání trest na pět minut a do konce utkání. Za katrem v té době už seděl Džerinš a Češi hráli dvacet sekund pět na tři. Lotyši nepříjemnou situaci ještě přečkali bez úhony, v klasické přesilovce však už domácí jásali. Erat našel před bránou Jágra a ten rychlou střelou z první k tyči dostal O2 arenu do varu. Křídelník Floridy zaznamenal svou 51. trefu v národním týmu.

Češi mohli soupeře v pokračující početní výhodě dorazit čtvrtým gólem. Jágr ani Voráček však se svými pokusy neuspěli.

Těsně před druhou přestávkou českým fanouškům pořádně zatrnulo. Po chybě v rozehrávce se před bránou zjevil osamocený Cipulis, svůj blafák ale nedotáhl do úspěšného konce. V samotném závěru ještě musel předvést své umění Pavelec, který kryl jedovatou ránu Jerofejevse.

Voráček pojistil tři body

Češi toužili ve třetím dějství po uklidňujícím zásahu a dočkali se ho znovu v přesilovce. Kovářovu střelu Masalskis jen vyrazil a Voráček z dorážky uklidil kotouč do sítě.

Domácí výběr si už ve zbytku utkání náskok pohlídal. Poslední naději na zvrat v zápase spálil Džerinš, jenž netrefil odkrytou Pavelcovu klec.

Čeští hráči tak spolu s výbornými fanoušky slavili první tříbodový zisk na šampionátu.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Praha):
Česko - Lotyšsko 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Jordán (Červenka, Novotný), 25. Jan Kovář (Nakládal, Erat), 33. Jágr (Erat, Jan Kovář), 46. Voráček (Jan Kovář, Nakládal) - 14. Daugavinš (Darzinš), 24. M. Redlihs (Sprukts). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Stricker (Švýc.) - Kilian (Nor.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 4:5, navíc Sotnieks (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. 17 383 (vyprodáno).
Česko: Salák (24. Pavelec) - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Smoleňák - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis, M. Jass - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Cipulis, Berzinš, Saulietis - K. Jass, Abols, Skvorcovs. Trenéři: Aleksandrs Belavskis, Juris Klodans a Karlis Zirnis.

Reklama

Související témata: