Hlavní obsah

Rusko - USA 2:4Hořká porážka pro sbornou. Rusové nestačili na USA

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Lewis 0 : 1
24. Bělov 1 : 1
27. Krug 1 : 2
52. Arcobello 1 : 3
57. Plotnikov 2 : 3
60. Nelson 2 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

První porážku na světovém šampionátu museli skousnout hokejisté Ruska, kteří v ostravské skupině B podlehli v bitvě rivalů Spojeným státům 2:4. Zámořští hokejisté zvítězili po Finsku i proti obhájcům trofeje, připsali si už třetí vítězství a s devíti body jsou v čele tabulky.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Američan Trevor Lewis (vpravo) se raduje z gólu, který vstřelil ruskému brankáři Sergeji Bobrovskému.

Článek
Fotogalerie

Nenápadný americký výběr ztrpčil po Finsku život dalšímu favoritovi. Že to Rusko nebude mít snadné, už ve 13. sekundě naznačil Nelson, ale Bobrovskij jeho šanci zneškodnil ramenem. Lewis však v sedmé minutě z dorážky hranou čepele šťastně přeloboval brankářovu lapačku a Američané vedli.

Sborná měla více ze hry a fanoušky bavila oku lahodícími kombinacemi, jenže v zakončení postrádala zarputilost svého rivala. Neplatilo to jen při vyrovnávacím gólu Bělova z 24. minuty. Panarin už mohl zakončit sám, ale pozici ještě zdokonalil zpětnou přihrávkou na volného Bělova, který skóroval do prázdné branky.

Ruskou převahu v hledišti ale Američané rychle zase umlčeli. Kouč Richards ve 26. minutě vytušil, že 88 sekund přesilovky pět na tři může být klíčem k úspěchu, svolal si před ní tým k oddechovému času a Krug přesným švihem pod horní tyčku výhodu dvou mužů těsně před koncem zužitkoval.

Obhájci titulu pak soupeře svírali, ale Campbell při svém prvním vystoupení na turnaji odolával. Plotnikov ho sice zblízka překonal, ale rozhodčí těsně před gólem přerušili hru. Arcobello naopak osm minut před koncem další ruské zaváhání v defenzivě ztrestal trefou na 3:1. Plotnikov v 57. minutě díky teči obránce Jonese ještě otevřel prostor pro závěrečnou power play a Kovalčuk v ní 30 vteřin před koncem po perfektní souhře minul prázdnou bránu. Triumf USA tak mohl zpečetit přesným zásahem ze středního pásma Nelson.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Rusko - USA 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 24. Bělov (Panarin, Dadonov), 57. Plotnikov (Kulikov, Anisimov) - 7. Lewis (Jones, Eichel), 27. Krug (Jones, Faulk), 52. Arcobello (Vesey), 60. Nelson (Lee). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Vinnerborg (Švéd.) - Mills (Kan.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).
Rusko: Bobrovskij - Jakovlev, Medveděv, Kulikov, Antipin, Čudinov, Bělov - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Plotnikov, Anisimov, Kovalčuk - Dadonov, Šipačov, Panarin - Širokov, Tichonov, Tarasenko - Mironov. Trenér: Oleg Znaroks.
USA: Campbell - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Redmond - Moses, Bonino, Nelson - Morin, Arcobello, Lee - Lewis, Eichel, Vesey - Larkin, Hendricks, Sexton - Smith. Trenér: Todd Richards.

Reklama

Související témata: