Hlavní obsah

Bělorusko - Rusko 0:7Rusové deklasovali Bělorusko, konečně se trefil i Malkin

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Kovalčuk 0 : 1
22. Tarasenko 0 : 2
30. Šipačov 0 : 3
33. Panarin 0 : 4
43. Širokov (trestné střílení) 0 : 5
45. Dadonov 0 : 6
52. Malkin 0 : 7
Záznam online reportáže

Ostrava
Aktualizováno

Žádné komplikace nepřipustili hokejisté Ruska v zápase skupiny B světového šampionátu v Ostravě proti Bělorusku. Sborná zvítězila vysoko 7:0 a konečně se prosadila také největší hvězda Jevgenij Malkin, který vstřelil gól ve třetí třetině v přesilové hře. Rusové se v Den vítězství dotáhli na vedoucí tým Spojené státy. Brankář Sergej Bobrovskij si nepřipsal nulu, protože byl v 57. minutě k překvapení všech střídán.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Sergej Mozjakin (vpravo) chválí Jevgenije Malkina za gól, který Malkin vstřelil proti Bělorusku.

Článek

"Dnešní den je pro nás jako národ hodně důležitý a sedmdesátileté výročí konce války jsme vyhráli i se symbolickým skóre 7:0," uvedl kapitán týmu Ilja Kovalčuk, který minulé utkání nedohrál. V zápase nastupoval nově po boku spoluhráčů Tarasenka a Anisimova. "Je to rozhodnutí trenéra a každý se musí podřídit. Myslím si, že nám to celkem klapalo," řekl Kovalčuk.

Právě ruský kanonýr odstartoval kanonádu, když při přečíslení dva na jednoho signalizoval přihrávku, místo toho ale našel skulinku mezi betony gólmana Lalanda. Nebezpeční byli i Bělorusové, ale výborně chytající Bobrovskij vyřešil vše včetně trestného střílení Děmkova. "První třetina byla vyrovnaná, ale ve druhé zlomili zápas a z vysokého tempa nezpomalovali," uznal trenér Běloruska Dave Lewis.

V dalším průběhu už totiž existovalo na ledě jen jedno mužstvo. Po individuálních akcích zvýšili skóre Tarasenko a Panarin. Mezi jejich trefami se prosadil ještě v přesilové hře Šipačov, který potrestal tvrdý zákrok Andreje Kosticyna na hlavu Tichonova. Po třetím inkasovaném gólu byl ze hry stažen brankář Lalande, jenž při střídání zamířil rovnou do šatny.

Rusové pod vlivem vysokého vedení působili suverénním dojmem, kontrolovali hru a pohodlně zvyšovali náskok. Nejdříve uspěl z trestného střílení Širokov, po něm v přesilové hře po další hezké samostatné akci přidal šestý zásah Dadonov, konečnou podobu výsledku dal Malkin, který na turnaji skóroval poprvé. Bělorusko vyslalo na ruskou branku jen 13 střel, ale o nulu připravilo Bobrovského překvapivé střídání, kdy v 57. minutě přenechal místo Chudobinovi.

"Vyhráli jsme, protože se každý držel svých úkolů a hráli jsme jako tým. Každý odvedl skvělou práci, počínaje brankářem a defenzivou, která limitovala počet šancí soupeře na minimum. Od toho se pak odvíjela i naše hra v útoku," komentoval vysokou výhru obránce Dmitrij Kulikov. Bělorusko, které před utkáním sebevědomě prohlašovalo, že si na soupeře věří, prohrálo na turnaji poprvé v základní hrací době.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Rusko - Bělorusko 7:0 (1:0, 3:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 10. Kovalčuk (Kuljomin, Anisimov), 22. Tarasenko (Anisimov, Medvěděv), 30. Šipačov (Panarin, Dadonov), 33. Panarin (Šipačin, Mironov), 43. Širokov z trestného střílení, 45. Dadonov (Malkin, Kovalčuk), 52. Malkin (Tarasenko, Mozjakin). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Stricker (Švýc.) - Dahmen (Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:4, navíc A. Kosticyn (Běl.) 10 min. Využití: 3:0. Diváci: 8363.
Rusko: Bobrovskij (57. Chudobin) - Bělov, Jakovlev, Čudinov, Medveděv, Antipin, Kulikov, Mironov - Panarin, Dadonov, Šipačov - Tarasenko, Kovalčuk, Anisimov - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Tichonov, Plotnikov, Širokov. Trenér: Oleg Znarok.
Bělorusko: Lalande (30. Brikun) - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Lisovec, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmkov, Volkov, Kitarov. Trenér: Dave Lewis.

Reklama

Související témata: