Hlavní obsah

Německo - Česko 2:4Dvakrát prohrávali, Němce přesto zlomili. Čeští hokejisté mají na MS jistotu čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Pietta 1 : 0
14. Vondrka 1 : 1
24. Wolf 2 : 1
26. Koukal 2 : 2
28. Voráček 2 : 3
56. Jágr 2 : 4
Záznam online reportáže

Jan Švanda, Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Čeští hokejisté si na mistrovství světa připsali třetí výhru v řadě. Ve vyprodané pražské O2 areně s týmem Německa dvakrát prohrávali, nakonec ale slavili vítězství 4:2. Góly domácího výběru vsítili Michal Vondrka, Petr Koukal, Jakub Voráček a Jaromír Jágr. Národní tým si díky tříbodovému zisku zajistil účast ve čtvrtfinále. Jeho posledním soupeřem ve skupině A bude v úterý od 20:15 Švýcarsko.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Autor třetího gólu Česka útočník Jakub Voráček se raduje se spoluhráči Martinem Eratem (vlevo) a Janem Kovářem (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Ve stejné sestavě jako proti Rakousku vyrukovali čeští hokejisté ke svému šestému vystoupení na turnaji. V elitní formaci se vedle Voráčka a Sobotky objevil Hertl, v druhé lajně spolu s Jágrem a Kovářem nastoupil opět Červenka. Jako třináctý útočník byl na střídačce připraven Michal Vondrka, který byl po poledni čerstvě dopsán na soupisku a v první třetině sehrál významnou roli.

Národní mužstvo toužilo po rychlém zásahu, vyprodaná hala ale zkraje utkání viděla zejména německé šance. První varování přišlo v 5. minutě. Po velké chybě v rozehrávce se volná cesta k bráně otevřela před Hagerem, který však na Pavelce nevyzrál.

Další zaváhání v defenzivě už ale výtečně bruslící Němci potrestali. Pietta se rychle a elegantně prosmýkl kolem Krejčíka s Čáslavou a bekhendovým blafákem propasíroval puk za Pavelcova záda. Zaskočeným Čechům mohl zasadit o chvíli později další úder Daschner, z mezikruží ale přestřelil.

Vondrka nečekaným spasitelem

Český tým poprvé vážně zahrozil až v 10. minutě. Jágr se dostal k puku mezi kruhy, jenže soupeřovu klec minul. Neprosadil se vzápětí ani Hertl poté, co jej ke skórování vybídl zpoza branky Erat. Růžičkovi svěřenci výrazně přidali a začali protivníka dostávat pod tlak. Ve 14. minutě poslali trenéři na led Vondrku, který se zařadil do první útočné řady k Sobotkovi s Voráčkem a tah jim vyšel skvěle.

Sparťanskému útočníkovi stačilo jen pár sekund k tomu, aby srovnal skóre. Nakládalova dělovka se od gólmana Pielmeiera odrazila do Vondrkovy brusle, od níž putovala do nohy obránce Köppchena a následně do odkryté klece. Rozhodčí celou situaci ještě zkontrolovali s kolegou u videa, který potvrdil gól. Češi mohli před první sirénou i otočit stav. Červenka ani Jágr, jenž obral o kotouč Kinka, však Pielmeiera neoklamali.

Rychlý a ofenzivní duel pokračoval i v prostřední části. Důležitý okamžik nastal ve 24. minutě. Vondrka nejprve uvolnil Voráčka, který puk do sítě nedopravil, naopak z brejku se radovali Němci! Rieder v přečíslení dva na jednoho předložil kotouč Wolfovi a ten vymetl horní kout Pavelcovy branky.

Voráček zařídil obrat

Jenže Němci se z vyrovnání příliš dlouho netěšili. Uběhly jen dvě minuty a O2 arena bouřila. Koukal v přečíslení místo přihrávky na Zaťoviče zvolil střelu na lapačku a udělal dobře - 2:2. Češi před výborně fandícími diváky toužili dokonat obrat, vytvořili si velký nápor, po němž odešel na trestnou lavici Hospelt.

Přesilovky jsou na tomto turnaji silnou zbraní národního týmu. Jágr nádherně předal puk Voráčkovi, jenž procedil puk mezi betony německého gólmana. A náskok Čechů mohl být ještě vyšší. Hertl parádní zadovkou oslovil Kováře, ten ovšem orazítkoval zblízka jen tyč! Těsně před sirénou nepřidal čtvrtý gól ani Jágr, jenž ve výhodné pozici promáchl.

Jágr pojistil náskok

Národní tým toužil v závěrečné dvacetiminutovce po čtvrtém uklidňujícím zásahu. Blízko gólu byli Kovář s Voráčkem, oba ale zacílili pouze do brankové konstrukce. Přesto se Češi, kteří Němce už k ničemu nepustili, nakonec dočkali. Po vyhraném vhazování se švihem prosadil Jágr, jenž zaznamenal svou čtvrtou branku na šampionátu.

Němci to v závěru ještě zkusili na ledě v šesti, zápas však už nezdramatizovali.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
ČR - Německo 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Vondrka, 26. Koukal (Kolář, Simon), 28. Voráček (Jágr, Nakládal), 56. Jágr (Červenka) - 8. Pietta (Müller, Krueger), 24. Wolf (Rieder). Rozhodčí: Nord, Björk (oba Švéd.) - Suominen (Fin.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 17 383 (vyprodáno).
ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Červenka - Smoleňák (13. Vondrka), Novotný, Erat - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Německo: Pielmeier - Krueger, Müller, Kohl, Baxmann, Koppchen, Krupp, Daschner - Plachta, Hospelt, Kink - Wolf, Pietta, Rieder - Reimer, Hager, Seidenberg - Oppenheimer, Raedeke, Krämmer - Ullmann. Trenér: Pat Cortina.

Reklama

Související témata: