Hlavní obsah

Pan výjimečný. Na tohle nikdo z nás nemá, případ pro vědce

Praha

V dětství byl zneužíván, ale před pár týdny dokončil 370. maratón za jediný rok. Jedna věta, která vás zaujme, zpozorníte. Rob Young píše na tomto světě neuvěřitelný příběh. Před více než rokem sledoval Londýnský maratón v televizi, pak přišla myšlenka, která se absolutně vymykala. Rozmar, možná na začátku, řeknete si. Ne. On chtěl po dobu jednoho roku uběhnout každý den maratón. Uběhl! A něco ještě přidal.

Foto: Facebook: Rob Young

Rob Young na své neuvěřitelné běžecké cestě.

Článek

Profesionální sportovec, ultramaratónec? Ne. Young nikdy předtím maratón neběžel. Jednoho dne prostě vyrazil a uběhl první kolem parku Richmond.

V následujících týdnech se dvaatřicetiletý Young rozhodl, že dá výpověď v místní firmě na autodíly, kde pracoval jako manažer. Poté začal běhat po celé zemi. Přitom v jižním Londýně žil s partnerkou, sedmiletou dcerou a dvouletým synem. Když mu byla Anglie malá, vydal se běhat do USA. Tam v současné době běží z východního pobřeží na západní. Tato výzva skončí v červnu.

Vzal si ale přestávku a letěl zpět do Evropy, aby si před dvěma týdny zaběhl Londýnský maratón. Inspirace pro mnohé se zjevila přímo před očima. On má v nohou za rok 370 maratónů, což je téměř 16 000 kilometrů.

Případ pro vědce

Jak je možné, že může stále pokračovat, co jeho tělo, regenerace? On má vysvětlení. Pro amatérského běžce nepředstavitelný výkon, který lze těžko pochopit, jak otec dvou dětí tohoto rekordu dosáhl. Lékaři ho označili za osobu pro vědu zajímavou.

"Nerad říkám tyhle věci o sobě, ale vědci tvrdí, že mám vysoký práh bolesti. Jsem velmi psychicky silný. To je rozdíl proti většině lidí. Oni se chtějí vzdát, já to tak nemám," řekl běžec pro The Telegraph.

Nic ale není zadarmo. Bohužel si část této mentální síly vypracoval v dětství. Poznal násilí. Každodenní bití od otce, některých jizev se nezbavil doteď. "Občas mě nechal viset za nohu přes zábradlí. Říkal, že mě shodí, jestli budu brečet, tak jsem se to naučil ovládat."

Jako malý kluk viděl napadení své matky, znásilnění sestry. Otec ho nechal třeba viset u dveří. Nakonec byl oddělen od matky a sestry a strávil dětství po ústavech a v pěstounské péči.

"Není to jen běh, který je pro mě důležitý. Snažím se, aby se to, co se stalo mně, dostalo do povědomí, že se lidi nemusí stydět říct svůj příběh. Zvládl jsem to, chci dát šanci dalším dětem," řekl po neuvěřitelném roce Young, jenž běhá pro organizaci NSPCC, která pomáhá týraným dětem.

Smířil se s minulostí

Rok běhání, rok na přemýšlení. „Jsem v míru se světem, uzavřel jsem minulost. Minulost jsem vymazal, mohu vidět svět trochu jasněji," tvrdí Young, který běhá i v kiltu.

Běhání maratónů rozdělil do dvou částí. První běží, závodí, druhý si dá odpočinkový. Pro většinu lidí i toto vysvětlení zní jako neuvěřitelná teorie. V listopadu minulého roku měl ale namále. Zranění nohy a lékaři přišli s diagnózou, že tři měsíce nepoběží. On dal maratón za tři týdny. Vysoký práh bolesti zafungoval.

Možná vás napadlo, jak může jen běhat, z čeho žije, kdo vše platí? Jednoduché. Vzal všechny své úspory, z toho žije. Ale až přeběhne Ameriku, neví, co bude dál. Buď najde sponzora, nebo si najde práci. Přece jen má doma rodinu.

Jenže. Je tu další výzva. „Rád bych našel, co je náročné, co je mimo chápání. Rád bych přeběhl polární kruh a severní pól. Lidé říkají, že to není možné, já bych to rád ale udělal."

Reklama