Hlavní obsah

Slovensko - Rusko 2:3 PPSlováci dřeli, výhru proti Rusku ale nakonec nevybojovali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Kopecký 1 : 0
28. Mozjakin 1 : 1
42. Tarasenko 1 : 2
50. Gáborík 2 : 2
63. Panarin 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Slovenska odehráli s jedním z největších favoritů mistrovství světa, Ruskem, vyrovnanou partii. Přesto nakonec padli 2:3 po prodloužení. Rusové si zajistili účast ve čtvrtfinále, Slováci se mu naopak opět o něco vzdálili. Svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka musí v závěrečném utkání v úterý porazit Spojené státy a spoléhat na to, že Bělorusko v zápasech s Norskem a Finskem nezíská víc než bod.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Sergej Mozjakin z Ruska se snaží zblokovat přihrávku Slováka Michela Miklíka.

Článek

"Dneska jsme sehráli naši nejlepší hru na šampionátu. Rvali jsme se od začátku o body. Neberu to jako ztrátu, protože jsme hráli proti favoritovi celého turnaje. Bohužel opět musím opakovat, že nás mrzí ztráty s Norskem nebo Dánskem," řekl Vůjtek.

Pod nutností vyhrát se Slovensko vypjalo k hrdinskému výkonu, k němuž nebyla dlouho slepá ani Štěstěna. Surový nabídl hrubkou v rozehrávce už v páté minutě gól Kuljominovi, ale i slovenská dvojka Hudáček ve svém debutu na letošním šampionátu ukázala, že ani dnes Slovensko v brankovišti nebude mít problém. Kopecký navíc hned záhy překvapil Bobrovského od mantinelu švihem z otočky a hala se otřásla v základech.

Sborná začala tlačit, ale soupeře mačkala ve svém útočném pásmu bez efektu a často i bez potřebného tahu do branky. Hudáček zneškodnil příležitost Panarina, ale ve 28. minutě ho v přesilovce prostřelil po ledě Mozjakin. Ruský stisk byl v druhé části místy drtivý, ale Slováci se překonávali v obětavosti. Gáborík mohl v 39. minutě znovu strhnout vedení na jejich stranu, ale jeho střela se v přesilovce otřela o horní tyčku.

S výkonem jsem spokojený, řekl Vůjtek

"Místy se Rusům podařilo zatlačit nás do naší třetiny, ale dneska jsme byli schopni i kontrovat a vytvořit si dobré příležitosti. S výkonem mužstva jsem opravdu spokojený," řekl Vůjtek.

Citelnou ránu dostaly slovenské ambice v úvodu třetí části. Sotva Surový podruhé zazvonil na tyčku Bobrovského branky, Tarasenko se po rychlém protiútoku šikovně protáhl mezi beky na střed a švihem skóroval. Slováky ale za dřinu odměnil v 48. minutě Gáborík, který z brejku příklepem vyrovnal. Sladkou tečku mohl čtyři minuty před koncem udělat Tatar, ale ve vyložené možnosti zamířil do gólmana.

"Poslední třetina už byla úplně vyrovnaná a šance na vítězství měly obě strany. Nás mrzí ta velká nevyužitá šance Tatara. Dokázali jsme se do ní dostat po hezké kombinaci, což dokumentovalo dobrou hru našich útočníků v celém utkání," řekl Vůjtek.

Jediný slabší moment si brankář Hudáček vybral v prodloužení. V 63. minutě mu propadla za záda Panarinova rána švihem a Slováci získali jen bod.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Slovensko - Rusko 2:3 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Kopecký (Pánik, Dravecký), 50. Gáborík (L. Hudáček) - 28. Mozjakin (Čudinov, Kuljomin), 42. Tarasenko (Antipin), 63. Panarin. Rozhodčí: Hodek, Šindler (oba ČR) - Fluri (Švýc.), Lederer (ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).
Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Graňák, Ďaloga, Mikuš, Jurčina, Sersen, Jánošík - L. Hudáček, Surový, Gáborík - Miklík, Viedenský, Tatar - Jurčo (41. Lušňák), Bližňák, Bartovič - Pánik, Kopecký, Dravecký. Trenér: Vladimír Vůjtek.
Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Medveděv, Čudinov, Mironov - Dadonov, Šipačov, Panarin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Kovalčuk, Tarasenko - Širokov, Plotnikov, Tichonov. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: