Hlavní obsah

Lotyšsko - Francie 2:3 SNZáchranářské drama! Udrželi se Lotyši i Francouzi, výsledek se hodil oběma. Rakušané pláčou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Daugavinš 1 : 0
26. Galvinš 2 : 0
49. Da Costa 2 : 1
56. Treille 2 : 2
65. Desrosiers (rozhodující nájezd) 2 : 3
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Horor! Drama! Nebo snad komedie? Francouzi stačili srovnat dvoubrankové manko v záchranářské bitvě na MS s Lotyšskem a pak urvali potřebnou výhru 3:2 po nájezdech. Lotyše udržela mezi hokejovou elitou remíza v normální hrací době. Další vývoj odeslal o kategorii níže Rakušany, kteří mohli už jen bezbranně přihlížet dění na hrací ploše, plakat, vztekat se. Jak je libo. V tabulce doplatili na horší vzájemné zápasy.

Foto: David W Cerny, Reuters

Francouzský útočník Stéphane da Costa překonává Edgarse Masalskise v lotyšské bráně.

Článek
Fotogalerie

Zápas nakonec dopadl, jak se to hodilo oběma. Francouzi vyrovnali v 56. minutě. Ač to tak dlouho nevypadalo, nastal stav, který čekaly i sázkové kanceláře, když dramaticky snižovaly kurz na remízu. Ale v prodloužení následovaly dramatické okamžiky. Naděje Rakušanů žily, pro ně potřebná lotyšská výhra mohla být realitou. Jenže puk při ojedinělé šanci skončil na tyči francouzské branky.

Další příležitosti v prodloužení měli Francouzi, soupeř odcházel. Jakoby si uvědomoval, že už nemá oč bojovat, záchranu měl jistou. A v nájezdech už jasně vládla Francie. Masalskis nechytil nic, rychle padal. A aby to pro Rakušany nakonec bylo hodně hořké, dostal cenu pro nejlepšího hráče svého týmu...

Francouzi začali aktivně

Francouzi byli už v první třetině výrazně střelecky aktivnější, Masalskise však nepřekonali. Obránce Janil k tomu ale byl blízko, již ve druhé minutě trefil tyč.

Brankář Francie Huet si v úvodní dvacetiminutovce připsal jen jeden zákrok, přesto inkasoval jako první. Ve 12. minutě zajistil Lotyšsku vedení v přesilové hře Daugavinš. I druhý gól utkání padl v početní výhodě a opět se radovali Lotyši. Faul Fleuryho potrestal Galvinš.

Zdramatizovat duel mohli Teddy da Costa, Fleury nebo Bertrand, ani jeden z nich však Masalskise překonat nedokázal. Ke gólu Francii nepomohly ani tři přesilovky. Ve třetí třetině se však Francouzi snížení dočkali. Paradoxně ve chvíli, kdy se Lotyši začali více projevovat i v útočném pásmu. Na 1:2 snížil ve 49. minutě Stéphane da Costa.

Lotyši mohli slavit dřív

Francie ožila a nakonec se jí podařilo i vyrovnat. Masalskise překonal podruhé v 56. Sacha Treille. Obrat mohl dokonat osm vteřin před koncem Desrosiers, svůj samostatný nájezd ale neproměnil. Masalskis tak mohl okamžitě začít slavit udržení Lotyšska v elitní skupině MS. Kdyby se totiž francouzský útočník prosadil, poražený tým by sestoupil. Bod Lotyšům stačil.

V prodloužení nejprve trefil tyč Sotnieks, poté na druhé straně Hecquefeuille a S. da Costa. O vítězi i sestupujícím tak rozhodly až samostatné nájezdy. V nich Masalskise postupně překonali Fleury, Desrosiers a S. da Costa, Hueta jen Darzinš. Kdyby přitom vyhrálo Lotyšsko, Francie by sestoupila.

Z ostravské skupiny B sestoupilo Slovinsko.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
Lotyšsko - Francie 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 26. Galviš (Darzinš, Daugavinš) - 49. S. da Costa (Fleury), 56. S. Treille (Hecquefeuille, Huet), rozhodující sam. nájezd Desrosiers. Rozhodčí: Mayer (USA), Rönn - Suominen (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 15.167.
Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Besch, Janil, Diedue Fauvel, Chakiachvili - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, S. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, T. da Costa, Rech - Guttig. Trenér: Dave Henderson.
Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Sotnieks, K. Redlihs, M. Jass, Širokovs, Cibulskis, Andersons - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Indrašis, Cipulis, Berzinš - Abols, Saulietis, Skvorcovs - K. Jass. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Reklama

Související témata: