Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 2:1 SNČeši zdolali Švýcary na nájezdy. Ve čtvrtfinále nastoupí proti Finům

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Fiala 0 : 1
51. Zaťovič 1 : 1
65. Vondrka (rozhodující nájezd) 2 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace otočila na závěr základní skupiny A domácího mistrovství světa duel se Švýcary, které porazila 2:1 po samostatných nájezdech, v nichž rozhodl Vondrka. Češi tak na velkých akcích zdolali výběr Helvétského kříže po předchozích čtyřech prohrách. Růžičkův tým nyní čeká ve čtvrtek od 20:15 čtvrtfinále proti Finům, kteří v paralelně hraném utkání skupiny B po nájezdech zdolali Rusy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Vondrka (82) a Jakub Krejčík oslavují vítězství nad Švýcary.

Článek
Fotogalerie

Češi i Švýcaři do zápasu nastupovali s vědomím, že bez ohledu na konečný výsledek skončí na třetím resp. čtvrtém místě v tabulce základní skupiny A. Od úvodních minut se hrálo velice opatrně a na první opravdovou šanci se čekalo až do 16. minuty, kdy z blízkosti zakončujícího Voráčka vychytal Berra. To už Růžičkův tým hrál bez Jaromíra Jágra, který po svém druhém střídání zamířil na střídačku nejspíše kvůli svalovému zranění, následně odkráčel do kabiny a do utkání už se nevrátil.

V závěru úvodního dějství převzali iniciativu Švýcaři. Fiala, syn českých rodičů, se u mantinelu zbavil Koukala, který si navíc pomohl faulem, a Ambühl pak z otočky netrefil zcela prázdnou branku. Jenže vzápětí zamířil na trestnou lavici i Čáslava a hosté měli výhodu 105 vteřin dlouhé dvojnásobné přesilovky. Stačila jim jen necelá půlminuta. Agilní Fiala vypálil z voleje z pravého mantinelu, trefil mezeru mezi Pavelcovými betony a Češi tak už popáté v turnaji inkasovali jako první.

Domácí od druhého dějství přeci jen přidali na aktivitě, Berru se snažili častěji zaměstnávat, jenže švýcarská defenziva odolávala. A když už ne, vyřešil to za ni osmadvacetiletý gólman. Tak jako při zakončení Voráčka zblízka nebo při nebezpečné dorážce Koukala. Jenže další šance nepřicházely, Češi se prosazovali jen s velkými obtížemi.

V polovině zápasu navíc měli štěstí, že neprohrávají už o dva góly. Nakládal totiž zlomil hůl, na Pavelce uháněl zcela sám Brunner, se zakončením mezi nohy ale neuspěl. A tentýž hráč byl zvýšení náskoku blizoučko i při přesilovce ve 38. minutě, jeho ránu do odkryté klece ale zastavil vlastním tělem obětavým skokem Jordán.

I ve třetí třetině dělalo domácím problémy dostávat se do nebezpečných palebných pozic, pak ale našel Kovář krásným pasem přes celé útočné pásmo Zaťoviče, jenž dělovkou pod horní tyčku konečně našel recept na Berru a srovnal. Češi najednou ožili a začali svého soupeře svírat. Obrat mohl dokonat v poslední minutě základní hrací doby Sobotka, po vyjetí zpoza branky ale zamířil jen do Berry, a tak se šlo do prodloužení.

V něm byl při zakončení faulován Voráček Streitem a Češi tak hráli ve čtyřech proti třem, jenže přesilovku nevyužili. Na druhé straně zase Pavelec s vypjetím všech sil vyrazil pokus Brunnera, proto musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich za Švýcary uspěl jen Fiala, zatímco na české straně se prosadili Voráček i Vondrka.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
ČR - Švýcarsko 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 51. Zaťovič (Jan Kovář, Kolář), rozhodující nájezd Vondrka - 17. Fiala (Brunner, Streit). Rozhodčí: Kubuš (ČR), Olenin (Rus.) - Pihlblad (Fin.), McIntyre (USA). Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 17 383 (vyprodáno).
ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr (10. Smoleňák), Novotný, Červenka - Hertl, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Švýcarsko: Berra - Blum, Josi, Geering, Streit, Helbling, Grossmann, Loeffel - Bodenmann, Ambühl, Bieber - Walker, Almond, Suri - Fiala, Trachsler, Schäppi - Hollenstein, Romy, Brunner - Wieser. Trenér: Glen Hanlon.

Reklama

Související témata: