Hlavní obsah

Kanada - Bělorusko 9:0Kanada rozcupovala Bělorusy. V semifinále se střetne s Českem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Burns 1 : 0
8. Ennis 2 : 0
11. O'Reilly 3 : 0
18. Seguin 4 : 0
24. Seguin 5 : 0
32. Burns 6 : 0
51. Seguin 7 : 0
54. O'Reilly 8 : 0
56. Spezza 9 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Vítěz ostře sledovaného čtvrtfinále mezi Českou republikou a Finskem už zná svého soupeře do semifinále. Budou jimi hokejisté Kanady, kteří ve čtvrtfinále deklasovali Bělorusko 9:0. Hattrick si připsal Seguin, dva góly přidali Burns a O'Reilly. Gólman Smith vychytal čisté konto.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hokejisté Kanady se radují z branky, kterou vstřelili Bělorusku ve čtvrtfinále MS.

Článek
Fotogalerie

Kanada rozehrála svou další exhibici na turnaji zostra. Poté, co vybojovala nahozený puk, Crosby ho předložil Burnsovi a ten přesnou ranou otevřel skóre už po 27 vteřinách. V osmé minutě inkasoval gólman Lalande znovu, když Ennis z mezikruží zakončil pěknou kombinaci. "Ty brzké góly byly klíčem k celému zápasu," podotkl útočník Jason Spezza.

V 11. minutě nahodil kotouč od modré čáry Burns na teč a O'Reilly jeho nabídku s přehledem zužitkoval. Vyloučení Volkova přineslo první přesilovku zápasu, v níž si Seguin vyměnil puk napříč útočným pásmem se Spezzou a přidal čtvrtý zásah. Jasnou převahu Kanaďanů dobře dokumentoval i poměr střel na branku v první třetině 20:3.

Od druhé části Kanaďané přece jen maličko polevili. V útoku se nadále bavili hokejem, ale v defenzivě už bylo i pár okének, díky nimž se k šancím dostali i Bělorusové. Ve 24. minutě ale zvýšil na 5:0 opět Seguin. "Bylo dobře, že jsme hodně drželi puk. Bělorusové jsou šikovní, ale my jsme je nenechali, aby zápas jakkoliv zdramatizovali," uvedl Spezza.

Po polovině zápasu si druhý zápis na konto připsal díky využité přesilovce i Burns. Ve 35. minutě po přečíslení dvou na jednoho se tváří v tvář Smithovi dostal Kovyršin, snažil se zakončit po ledě mezi betony, ale kanadský gólman jeho úmysl přečetl. Crosby vzal chvilku poté v podobné situaci zodpovědnost na sebe a napálil horní tyč.

Máme jediný cíl, říká Spezza

Jednostranné představení pokračovalo i ve třetím dějství, byť jeho první polovinu přestáli Bělorusové bez úhony. Pak se Seguin prosadil bekhendem a zkompletoval hattrick. Do konce zápasu se zapsali mezi střelce ještě podruhé O'Reilly a také Spezza, jenž navýšil celkový počet gólů týmu na turnaji na 58 - nejvíce, co Kanaďané nastříleli na MS od roku 1977, kdy se šampionátu začali účastnit hráči z NHL.

"Tohle všechno je pěkné, ale důležité je, jak bude vše vypadat na konci turnaje. My tu máme jediný cíl a tím je zlato. A to, že dáváme hodně gólů, nás k tomuto cíli samozřejmě přibližuje," uvedl Spezza.

Zástupci kolébky hokeje se v semifinále střetnou s českým výběrem. Koho si ještě před zápasem přáli? "Nemám v tomto ohledu žádné preference. Chceme být úspěšní bez ohledu na to, proti komu budeme hrát. Musíme se soustředit na sebe a hrát zase jako tým. Češi mají skvělý tým, o čemž jsme se už přesvědčili, a v zádech mají při zápasech i skvělé fanoušky. Finové mají zase Pekku Rinneho, jednoho z nejlepších gólmanů NHL," uvedl hrdina zápasu Seguin.

Mezi nejlepší kvarteto prošli Kanaďané naposledy na MS 2009 ve Švýcarsku, kde po finálové porážce 1:2 s Ruskem získali svou poslední medaili - stříbro. Od té doby skončili pětkrát ve čtvrtfinále. Na titul čeká Kanada ještě o dva roky déle. "Ten další zápas bude určitě velkým testem a lze očekávat, že i dosud nejtěžším na turnaji. Češi se neustále zlepšují, Finové mají Rinneho a jsou hodně disciplinovaní," řekl Spezza.

Bělorusku patří konečná sedmá příčka. "Samozřejmě jsme neočekávali nic podobného, co dnes přišlo, ale Kanada byla někde jinde. Teď jsme zklamaní z výsledku, ale až se za pár dnů ohlédneme, bude to celkově dobrý obrázek, s kterým budeme spokojeni. Prožili jsme skvělý turnaj. Povedla se nám spousta úžasných věcí, porazili jsme některé dobré týmy a jsem na naše mužstvo opravdu hrdý," řekl běloruský gólman Kevin Lalande.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Praha):
Kanada - Bělorusko 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 1. Burns (Crosby, Hall), 8. Ennis (Barrie, Muzzin), 11. O'Reilly (Burns), 18. Seguin (Spezza), 24. Seguin (Couturier, Muzzin), 32. Burns (O'Reilly, Eberle), 51. Seguin (Hall), 54. O'Reilly (Giroux, Savard), 56. Spezza (Burns). Rozhodčí: Mayer (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Lhotský (ČR), Kilian (Nor.). Vyloučení: 3:5. Využití: 3:0. Diváci: 15.126.
Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Savard, Ekblad, Wiercioch - Seguin, Giroux, O'Reilly - Eberle, Crosby, Hall - Spezza, Duchene, MacKinnon - Toffoli, Couturier, Eakin - Ennis. Trenér: Todd McLellan.
Bělorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Goroško, Šinkevič, Lisovec - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmkov, Volkov, Kitarov - Jefimenko. Trenér: Dave Lewis.

Reklama

Související témata: