Hlavní obsah

USA - Rusko 0:4Praha uvidí finále gigantů. Rusům vychytal postup Bobrovskij a ještě přihrál na vítězný gól

MinutaMin. Tým Hráč Akce
48. Mozjakin 0 : 1
51. Ovečkin 0 : 2
56. Šipačov 0 : 3
59. Malkin 0 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Po šesti letech budou na mistrovství světa hrát o zlato dva největší hokejoví giganti. Dosud suverénní Kanadu vyzvou v nedělním finále od 20.45 h obhájci titulu Rusové, kteří v sobotním večerním semifinále udolali USA po výtečné poslední třetině 4:0. Američané budou v neděli od 16.15 h soupeřem českého týmu v utkání, jehož vítěz získá bronz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jevgenij Malkin (vlevo) a Alexander Ovečkin oslavují před zraky ropzjařených ruských fanoušků vstřelený gól v semifinále proti Spojeným státům.

Článek
Fotogalerie

Ve večerním semifinále dlouho zářili oba brankáři, kteří působili na ledě nepřekonatelně. Rus Bobrovskij se už ve třetí minutě blýsknul před Veseyem, jenž byl úplně sám před brankou. Zastavil i Mosesovu bekhendovou střelu a na začátku druhé třetiny opakovaně zakročil proti Smithovým dorážkám.

Američané potvrzovali, že jsou nevětším překvapením turnaje. sborné dlouho stačili bruslařsky a mohl se spolehnout na Hellebuycka. Malkin zblízka mu trefil pouze beton. Gólman působící dosud jen na farmě Winnipegu vychytal i Kovalčuka, která tvrdě pálil ze tří metrů. Neuspěl proti němu ani Tichonov s dorážkou.

Hrál se velmi taktický hokej, nikdo nechtěl udělat chybu. Ještě než obě mužstva šla i po druhé třetině do kabin za bezbrankového stavu, tak Bobrovskij předvedl další parádní zásah proti teprve osmnáctiletému Eichelovi. Nakonec dokázal zastavit všech pětatřicet amerických střel.

Bránu do finále odemkl Mozjakin

Jak běžel čas, bylo čím dál jasnější, že klíčovou roli bude mít první gól. Dokázal ho dát ve 48. minutě Mozjakin, jemuž přihrál puk do jízdy Bobrovskij, a ruský útočník pak krásně prokličkoval přes dva hráče a střelou nad lapačku zakončil.

Rusové už v semifinále mohli využít i poslední hvězdnou posilu z NHL. Washingtonský útočník Ovečkin dorazil do Prahy dřív než sborná přesouvající se po čtvrtfinále z Ostravy a trenér Znarok ho dal do prvního útoku a vyhlášený kanonýr se mu odvděčil gólem na 2:0, který vlastně zlomil odpor USA.

Nejlepší střelec zámořské ligy díky účinnému napadání obral Američany o puk a propálil Hellebuycka. Pak už bylo jasno a ruská divácká většina v hledišti slavila, když se 4,5 minuty před koncem trefil Šipačov. USA sice vzápětí sáhly k power play, jenže ani hra bez brankáře jim nepomohla odčarovat Bobrovského. Naopak pláchla jim dvojice elitních útočníků Ovečkin, Malkin a dala výsledku pečeť na 4:0.

Růžička: USA zdobí rychlost a pohyb

Večerní semifinále a posledního soupeře českého týmu pečlivě sledoval i trenér Vladimír Ružička. „Výsledek je pro Američany dost krutý, hráli výborně a měli řadu šancí. Rusové rozhodli až v poslední třetině. USA se ale předvedly tak, že pro nás budou hodně silným soupeřem," hodnotil střetnutí a v hlavě už měl nedělní zápas.

„Silné stránky USA vyplývají z toho, že jde o mladé a agresivní mužstvo. Musíme se připravit především na to, že jsou rychlí a mají vynikající pohyb," doplnil český kouč, jenž se chystal teprve v noci přemýšlet o sestavě na závěrečné vystoupení reprezentace na pražském ledě. „Asi nějaké změny udělám, ale řeknu je teprve ráno. Na rozbruslení nepůjdeme. Nechám kluky vyspat a přijedeme až na zápas," oznámil Růžička.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále
USA - Rusko 0:4 (0:0, 0:0, 0:4)
Branky a nahrávky: 48. Mozjakin (Bobrovskij), 51. Ovečkin, 56. Šipačov (Kuljomin, Mozjakin), 59. Malkin (Ovečkin). Rozhodčí: Wehrli (Švýc.), Rönn (Fin.) - Dahmén (Švéd.), Mills (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 14.938.
USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, S. Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner - Coyle, Bonino, Lee - B. Smith, Arcobello, Vesey - Nelson, Eichel, Lewis - Moses, Larkin, Hendricks. Trenér: Todd Richards.
Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Mironov, Čudinov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Tarasenko, Šipačov, Panarin - Dadonov, Anisimov, Kovalčuk. Trenér: Oleg Znarok.
Kdo získá v Praze zlaté medaile?
Rusko
31,8 %
Kanada
68,2 %
Celkem hlasovalo 8108 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v hokeji 2015

  • Čtvrtfinále

  • 14.05.15      16 : 15 Praha
    Kanada Kanada Bělorusko Bělorusko
    9 : 0
  • 14.05.15      20 : 15 Praha
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    5 : 3
  • 14.05.15      19 : 15 Ostrava
    Švédsko Švédsko Ruská federace Rusko
    3 : 5
  • 14.05.15      15 : 15 Ostrava
    Spojené státy USA Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 1
  • Semifinále

  • 16.05.15      15 : 15 Praha
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    2 : 0
  • 16.05.15      19 : 15 Praha
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    4 : 0
  • Finále

  • 17.05.15      20 : 45 Praha
    Kanada Kanada Ruská federace Rusko
    6 : 1
  • 17.05.15      16 : 15 Praha O 3. místo
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    0 : 3