Hlavní obsah

Česko - USA 0:3Marný boj! Čeští hokejisté zklamali v koncovce, bronz berou Američané

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Bonino 0 : 1
19. Lewis 0 : 2
40. Coyle 0 : 3
Záznam online reportáže

Jan Švanda, Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Čeští hokejisté medaili na domácím mistrovství světa nevybojovali. V nedělním zápase o třetí místo podlehli v pražské O2 areně výběru USA 0:3. Národní tým tak stejně jako na loňském šampionátu v Minsku obsadil čtvrté místo, naposledy získal cenný kov v roce 2012 v Helsinkách, kde vybojoval bronz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník USA Charlie Coyle oslavuje gól na 3:0 během utkání o 3. místo.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci fandili na Staroměstském náměstí při zápase o bronz

S pozměněnými útočnými formacemi vyrukoval národní tým do svého posledního zápasu na turnaji. Do elitní lajny k Voráčkovi a Sobotkovi se přesunul Erat, vedle Jágra a Plekance se objevil Klepiš. Ke korekci došlo i ve třetí řadě. Spolu s Kovářem a Vondrkou nastoupil na křídle Červenka. Jako třináctý forvard byl připraven Simon. Pouze na tribuně seděli znovu Hertl se Smoleňákem.

Češi začali podobně jako v semifinále proti Kanadě velmi aktivně. Dostali soupeře pod tlak a měli zajímavé šance. Už po několika sekundách mohl otevřít skóre Jordán, brankář Hellebuyck ale výtečně zasáhl. Vzápětí Klepiš hledal osamoceného Plekance, ten ale na puk o kousek nedosáhl.

Pavelec si připsal první zákrok až v 5. minutě, zato však hodně důležitý. Eichel se pěkně uvolnil a zkoušel českému brankáři procedit puk mezi betony, jenže neúspěšně. Na druhé straně mohl rozvlnit síť Erat, z dorážky však trefil jen beton amerického gólmana.

V 8. minutě přišel první klíčový okamžik střetnutí. Američané se usadili v útočném pásmu, Coyle našel zpoza brány Nelsona, jeho první střelu i opakovaný pokus Pavelec vyrazil, na další dorážku Bonina ovšem už nestačil. Srovnat mohl ve vlastním oslabení Plekanec, ani on ale na Hellebuycka nevyzrál.

Když se neujala ani povedená Hejdova rána, přišel zákonitý trest! Eichel se zbavil u mantinelu Čáslavy a naservíroval před bránu lahůdkový puk Lewisovi - 0:2. Pochmurnou náladu v O2 areně, která tentokrát nebyla úplně vyprodaná, mohl vylepšit těsně před první sirénou Erat, Hallebuyck ale udržel čistý štít.

Coyle těsně před pauzou navýšil náskok

Češi dál bojovali, Američany po přestávce výrazně přestříleli, jenže v koncovce byli bezzubí. Velké příležitosti měl zejména Kolář, nejprve jej vychytal Hellebuyck, poté orazítkoval břevno!

Obrovská možnost se domácím naskytla ve 33. minutě. Za hru vysokou holí obdržel dvě plus dvě minuty Bonino, Češi ale amerického brankáře nedokázali překonat.

Češi dál marně dobývali soupeřovu klec, v závěru jim navíc zámořský celek zasadil třetí úder. Nejprve neproměnil početní výhodu, vzápětí ovšem už udeřil. O gól do šatny se postaral Coyle, jenž využil přesný pas Bonina.

Růžičkovi svěřenci se v závěrečné části snažili před neustále fandícími diváky o obrat. Kontaktní gól mohl vstřelit Zaťovič, Hallebuyckovi ovšem pomohlo štěstí. Od Faulka putoval kotouč do odkryté klece, jenže americký brankář bruslí v posledním okamžiku zachránil svůj celek od gólu.

Národní tým toužil v závěru potěšit výborné publikum alespoň čestným zásahem, přesilovku ale nevyužil. Češi se podobně jako loni v Bělorusku neprosadili střelecky jak v semifinále, tak v zápase o třetí místo. Spojené státy slaví bronz na MS v Praze stejně jako před jedenácti lety.

Mistrovství světa v hokeji (Praha)
Utkání o 3. místo
Česko - USA 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Bonino (Nelson, Coyle), 19. Lewis (Eichel), 40. Coyle (Bonino). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Vinneborg - Dahmén (oba Švéd.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 15 007.
ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Němec - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Plekanec, Klepiš - Červenka, Jan Kovář, Vondrka - Koukal, Novotný, Zaťovič - od 24. navíc Simon. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, S. Jones, Reilly, Murphy, Gardiner, Redmond - Coyle, Bonino, Lee - Moses, Larkin, Hendricks - Nelson, Eichel, Lewis - B. Smith, Arcobello, Sexton - Morin. Trenér: Todd Richards.
Je čtvrté místo českého týmu na domácím MS zklamáním?
ano, tým bez medaile není úspěšný
41,2 %
ne, už postup do semifinále je úspěch
58,8 %
Celkem hlasovalo 19860 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v hokeji 2015

  • Čtvrtfinále

  • 14.05.15      16 : 15 Praha
    Kanada Kanada Bělorusko Bělorusko
    9 : 0
  • 14.05.15      20 : 15 Praha
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    5 : 3
  • 14.05.15      19 : 15 Ostrava
    Švédsko Švédsko Ruská federace Rusko
    3 : 5
  • 14.05.15      15 : 15 Ostrava
    Spojené státy USA Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 1
  • Semifinále

  • 16.05.15      15 : 15 Praha
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    2 : 0
  • 16.05.15      19 : 15 Praha
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    4 : 0
  • Finále

  • 17.05.15      20 : 45 Praha
    Kanada Kanada Ruská federace Rusko
    6 : 1
  • 17.05.15      16 : 15 Praha O 3. místo
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    0 : 3