Hlavní obsah

Ostrava - Budějovice 4:3České Budějovice neudržely vedení a opouštějí ligu

Ostrava

Fotbalisté Českých Budějovic prohráli ve 28. kole první ligy v Ostravě 3:4 a definitivně tak sestoupili do druhé ligy. Dynamo v utkání dvou nejslabších týmů jara vedlo 2:1 a 3:2, ale potřebné vítězství neudrželo. Baník v závěru góly Frydrycha a Kukece výsledek zvrátil a doma se dočkal po půl roce znovu vítězství. Utkání na Bazalech sledovala nejhorší návštěva za posledních 19 let, pouhých 1402 diváků.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Matej Sivrič z Baníku a Jiří Funda z Českých Budějovic.

Článek

Baník po sérii nezdarů vyrukoval na České Budějovice s řadou změn v sestavě a vypadalo to, že by mu mohly jít k duhu. Mladík Šašinka už v páté minutě vybojoval míč pro Sivriče, který skákavou přízemní střelou k tyči překonal Křížka a po 382 minutách prolomil gólové ticho Baníku.

Ale optimismus prořídlé tribuny rychle opustil. Kalod v 16. minutě hlavou prodloužil z malého vápna centr za zkoprnělého Pavlenku a vzkřísil jihočeské naděje na záchranu. Kalod navíc už po třech minutách zase prošel prostupnou pravou stranou ostravské obrany a Janotka technickou střelou bez přípravy překonal Pavlenku podruhé.

Ostrava znovu upadla do své herní bídy. Kdyby sudí Paták za kontroverzní Soukupův zákrok na pronikajícího Fundu v 36. minutě odpískal penaltu, nikdo by se nemohl divit. Jeho píšťalka ale zůstala němá. A za pokažený brejk v přečíslení zase mohli spílat hosté jen sami sobě a Peškovi, který slibnou situaci vyřešil slabou a neumístěnou střelou.

Domácí se tak v závěru půle po sérii rohů nadechli a Šašinka svou první ligovou brankou minutu před pauzou vyrovnal. Kukec mohl v chvilkovém náporu dokonce i otočit skóre, ale jeho střelu z přímého kopu Křížek vyboxoval.

Bídný fotbal se záplavou nepřesností nabídl alespoň góly. Benát mohl po další hrubce domácí obrany strhnout vedení opět na stranu Dynama, ale ze sóla trefil tyč. Povedlo se to až Machovcovi, jehož propagační pokus zpoza šestnáctky patrně s jemnou tečí překvapivě skončil v síti.

Kýžené vítězství si ale hosté neodvezli. Střídající stoper Frydrych hlavou vyrovnal a svým čtvrtým gólem si upevnil kuriózní postavení nejlepšího střelce týmu. Hosté v závěru otevřeli hru a v 89. minutě inkasovali rozhodující gól po Kukecově ráně do šibenice.

28. kolo první fotbalové ligy:
Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 4:3 (2:2)
Branky: 5. Sivrič, 44. Šašinka, 74. Frydrych, 89. Kukec - 16. Kalod, 19. Janotka, 72. Machovec. Rozhodčí: Paták - Kordula, Mokrusch. ŽK: Sukup, Helešic - Novák, Podstavek, Funda. Diváci: 1402.
Ostrava: Pavlenka - Sukup, Kaša, Kouřil, Helešic - Mišák (64. Frydrych), Jirásek, Foltyn (75. De Azevedo) - Sivrič, Šašinka (69. Zapata), Kukec. Trenér: Frňka.
České Budějovice: Křížek - Janotka, Podstavek, Novák, Machovec - Pešek (62. Varadi), Řezáč (70. Chrien), Eliáš, Benát, Funda - Kalod (81. Lengyel). Trenér: Cipro.

Reklama