Hlavní obsah

Dněpropetrovsk - Sevilla 2:3Sevilla má rekordní čtvrtý triumf v Evropské lize! Ve finále zkolaboval hráč Dněpru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Kalinič 1 : 0
28. Krychowiak 1 : 1
31. Bacca 1 : 2
44. Rotan 2 : 2
73. Bacca 2 : 3
Záznam online reportáže

oc, jisSport.cz
Aktualizováno

Fotbalisté španělské Sevilly ve varšavském finále dosáhli na rekordní čtvrté vítězství v Evropské lize. Překvapení soutěže ukrajinský Dněpr Dněpropetrovsk hrál s favoritem vyrovnaný zápas, nakonec však rozhodl kolumbijský střelec Carlos Bacca, který vstřelil dva góly a zajistil výhru španělského klubu 3:2. Radost z triumfu v druhé nejsledovanější evropské klubové soutěži však zhořkla poté, co v 87. minutě na trávníku krátce po střetu se soupeřem zkolaboval záložník Dněpru Matheus. Dvaatřicetiletý Brazilec alespoň hýbal nohama, ovšem ze hřiště byl odnesen na nosítkách a skončil v nemocnici.

Foto: Carl Recine, Reuters

Varšavské finále Evropské ligy nakonec patřilo fotbalistům Sevilly.

Článek
Fotogalerie

Sevilla potvrdila stoprocentní finálovou bilanci a navázala na předchozí úspěchy z let 2006, 2007 a 2014. Svěřenci Unaie Emeryho si také zajistili místo v příští sezóně Ligy mistrů.

Na lavičce ukrajinského celku zůstal brankář Jan Laštůvka, obránce Ondřej Mazuch znovu chyběl kvůli zranění.

Dněpropetrovsk na varšavském Národním stadiónu proměnil hned svoji první šanci, když Matheusův centr zužitkoval v sedmé minutě hlavičkující Kalinič. Poté převzalo iniciativu španělské mužstvo. Reyesova rána skončila těsně vedle a brankář Bojko vyrazil hlavičku Krychowiaka po rohu. Polský reprezentant ale po dalším rohovém kopu ve 28. minutě tvrdou ranou srovnal.

Dněpr zlobil favorita

Favorit už ve 31. minutě přidal druhý gól. Reyes vyslal Baccu do samostatného úniku a nejlepší týmový střelec po kličce Bojkovi poslal míč do odkryté branky. Dněpr dvě rychlé branky nesrazily. Konopljankův pokus ještě vyškrábl gólman Rico, minutu před pauzou už však uspěl kapitán Rotan precizně zahraným přímým kopem.

Druhý poločas nezačal tak otevřeně a diváci dlouho čekali na větší příležitost. Sevilla hodně hrozila ze standardních situací. Po jedné z nich Bojko vyrazil míč ke Krychowiakovi, ale jeho ránu v šestnáctce zblokovala obrana Dněpropetrovsku.

Matheusův kolaps

V 73. minutě se opět blýskl osmadvacetiletý kanonýr Bacca, který po přistrčení Vitola podruhé překonal gólmana Dněpru. Autor sedmi branek v Evropské lize pak ještě hlavou neproměnil dvě další slušné příležitosti.

Krátce před koncem zůstal na hřišti bezvládně ležet Brazilec Matheus a po ošetření byl odnesen na nosítkách. Ukrajinský tým v té době už třikrát střídal, takže musel dohrát v deseti. I v oslabení si nicméně Dněpr vytvořil závěrečný tlak, který ale Sevilla ustála a mohla se opět radovat.

Finále fotbalové Evropské ligy ve Varšavě:
Dněpr Dněpropetrovsk - FC Sevilla 2:3 (2:2)
Branky: 7. Kalinič, 44. Rotan - 31. a 73. Bacca, 28. Krychowiak. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child (všichni Angl.). ŽK: Kankava, Kalinič, Bezus, Rotan, Léo Matos - Krychowiak, Carrico, Bacca. Diváci: 56 000.
Dněpropetrovsk: Bojko - Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Léo Matos - Kankava (85. Šachov), Fedorčuk (68. Bezus) - Matheus, Rotan, Konopljanka - Kalinič (78. Selezňov). Trenér: Emery.
Sevilla: Rico - A. Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Trémoulinas - Mbia, Krychowiak - Reyes (58. Coke), Banega (89. Iborra), Vitolo - Bacca (82. Gameiro). Trenér: Markevič.
Počet vítězství v Evropské lize (dříve Poháru UEFA):
4 - FC Sevilla
3 - Inter Milán, Juventus Turín, FC Liverpool
2 - Borussia Mönchengladbach, Feyenoord Rotterdam, IFK Göteborg, AC Parma, Real Madrid, Tottenham Hotspur, FC Porto, Atlético Madrid
1 - FC Valencie, Ajax Amsterdam, Anderlecht Brusel, Bayer Leverkusen, Bayern Mnichov, Eintracht Frankfurt, Galatasaray Istanbul, Ipswich Town, SSC Neapol, PSV Eindhoven, Schalke 04, CSKA Moskva, Zenit Petrohrad, Šachtar Doněck, FC Chelsea

Reklama

Související témata: