Hlavní obsah

Jablonec - Liberec 1:1, 1:3 na pen.Liberec penaltovým rozstřelem zachránil pohár i zpackanou sezónu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
39. Doležal 1 : 0
86. Bakoš 1 : 1
- Pavelka (penalta) 1 : 2
- Greguš (penalta) 2 : 2
- Breznaník (penalta) 2 : 3
- Šural (penalta) 2 : 4
Záznam online reportáže

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Penaltovým rozstřelem zachránil Liberec tuzemský pohár a díky tomu i zpackanou sezónu. Měl ale namále, protože v mladoboleslavském finále prohrával s Jabloncem ještě čtyři minuty předm koncem. Střídající Bakoš však poslal zápas do penaltového rozstřelu, v němž měl navrch jeho tým. V Jablonci tak zavládl smutek, v Příbrami rovněž. Pátá příčka v lize totiž vstupenku do pohárové Evropy znamenat nebude. Tam se naopak dostal právě pohárový vítěz Liberec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberec po vítězství ve finále Poháru FAČR proti Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Mohl se někdo divit, že Liberec vyrukoval tak nabuzený? Že se ve finálové partii okamžitě chopil aktivity, takže první čtvrthodinu vlastně hrál jen on? Že díky pohybu, důrazu v osobních soubojích a nasazení měl navrch a přitiskl favorizovaného protivníka k Špitově šestnáctce?

Pohár byl totiž poslední šancí, jak ještě mohl zachránit zpackanou sezónu, takže podle toho k utkání přistoupil. Při několika závarech v jablonecké šestnáctce měl k vedení blízko, jenže míč do sítě nedotlačil. Delarge hlavičkoval pouze do břevna, navíc tam byl ofsajd, takže Jablonec kritický úvod přečkal a bylo na něm, aby začal hrát a svou roli potvrzovat.

Potřetí už se Doležal trefil

Doležal operující na hrotu útoku to zkoušel. Po deseti minutách padl ve vápně, ale sudí nereagoval a penaltu nenařídil, i když ji pískat mohl. Ve 22. min. už ovšem utekl liberecké obraně, jenže ve slibné příležitosti bránu přestřelil.

Na potřetí se už ale prosadil. Nejprve napálil míč do bránícího Pokorného, čímž zařídil rohový kop. Kopic z něho centroval, Novák míč prodloužil a hlavičkující Doležal díky Pavelkově nezájmu docela pohodlně skóroval.

Bakoš si vynutil rozstřel

A nastaveném čase první půle nechybělo mnoho, aby si Šilhavého svěřenci vedení pojistili. Zase po rohovém kopu, opět po hlavičce, k níž se dostal Beneš. Gólman Hroššo by neměl nárok, ale Mudra ho zastoupil a střelu vyrazil.

Po půli tudíž Liberci nezbývalo, než začít nanovo a osudu se vzepřít. Delarge k tomu měl záhy obrovskou příležitost, jenže ve vyložené příležitosti vůbec netrefil bránu.

Tím ovšem možnosti svého týmu na dlouho vyčerpal, neboť další nepřicházely. Logicky, protože hra se rozdrobila do spousty soubojů, taktických faulů a častého přerušování. Ztratila tempo i plynulost, což Jablonci pochopitelně vyhovovalo. Zvláště, když i lob střídajícího Breznaníka doskákal čtvrthodiny před koncem mimo Špitovu bránu...

Jenže čtyři minuty před koncem zaúřadoval druhý střídající hráč Bakoš. Sus poslal přihrávku za jabloneckou obranu, on ji využil, vybíhajícího Špita přehodil a vynutil tak Liberci penaltový rozstřel.

Hroššo při penaltách hrdinou

)Začal ho liberecký Pavelka, který Špita překonal, zatímco  Novák trefil v první sérii jen břevno. Vzápětí ovšem nepochodil Frýdek, takže Greguš s přehledem skóre srovnal. Breznaník  si počínal rovněž neomylně, zatímco Doležal na Hroššovi pohořel. Šural byl ve čtvrté sérii úspěšný, a protože Rossi hrdinu mezi  tyčemi Hrošša  nepřekonal, získal pohár po penaltovém rozstřelu nakonec Liberec. Mimochodem - po pětiletém čekání, neboť naposledy triumfoval v roce 2000.

Na podzim si tak zahraje 3. předkolo Evropské ligy., zatímco Příbram a také Mladá Boleslav truchlí. Přes pátou příčku v lize cesta do Evropy nepovede.

Liberec se tak zároveň postaral o dramatizaci posledního kola ligy, o poslední postupové místo do pohárové Evropy bude právě Příbram bojovat na dállku s Mladou Boleslaví. V případě triumfu Jablonce by měly oba účast v Evropě už jistou.

Finále Českého poháru
Jablonec - Liberec 1:1 , 1:3 na penalty
Branky: 38. Doležal - 86. Bakoš. Penalty proměnili: Greguš - Pavelka, Breznaník, Šural. Neproměnili: F. Novák, Doležal, Rossi - Frýdek. Rozhodčí: Proske - Wilczek, Kotík. ŽK: Beneš - Luckassen, Šural, Sus. Diváci: 4 382. Poločas 1:0.
Jablonec: Špit - Masopust, Pernica, Beneš, F. Novák - Greguš, Hübschman - Kopic, M. Pospíšil (81. Rossi), Mingazov (60. Crnkič) - Doležal. Trenér: Šilhavý.
Liberec: Hroššo - Sus, Karišik (85. Pimpara), Pokorný, Mudra - Soungole (77. Bakoš), Pavelka - Delarge (62. Breznaník), Šural, Frýdek - Luckassen. Trenér: Vavruška.

Reklama

Související témata: