Hlavní obsah

Juventus - Barcelona 1:3Juventus dlouho vzdoroval, Messi gól nedal, ale Barcelona přesto Ligu mistrů vyhrála

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Rakitič 0 : 1
55. Morata 1 : 1
68. Suárez 1 : 2
90. Neymar 1 : 3
Záznam online reportáže

Berlín
Aktualizováno

Roli favorita sice Barcelona v berlínském finále potvrdila, ale cestu k pátému vítězství ve fotbalové Lize mistrů neměla vůbec snadnou. Dostala se sice do bleskového vedení, ale pojistit si ho nedovedla, takže turínský Juventus vstal po přestávce z mrtvých. Zásluhou svého semifinálového hrdiny Moraty dokonce vyrovnal a duel zdramatizoval. Jenže božský Argentinec Messi nakonec v duchu svých zvyklostí zaúřadoval. Gól sice nedal, ale jeho střelu Buffon neudržel a Suárez rozhodl. Stará dáma tak po dvanácti letech po finálové partii zase truchlila. Veterán Buffon, jenž v nastaveném čase inkasoval potřetí z kopačky Neymara, pak nejvíce ze všech.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Barcelony slaví vítězství v Lize mistrů. S trofejí se raduje obránce Dani Alves.

Článek
Fotogalerie

Nechali jsme se uspat. Trestuhodně, nepochopitelně. Vždyť finále ještě ani pořádně nezačalo," povzdechl si kouč Juventusu Allegri nad šokem, který na lavičce zažil, ještě než se naplnila čtvrtá minuta.

Messi to načal, Rakitič dokončil

Jindy pevná a neprostupná obrana Staré dámy jen se zájmem sledovala prudký Messiho pas, Neymarovo prodloužení na Iniestu, který v duchu svých zvyklostí vyzval ke skórování Rakitiče.

Jakže to říkal veterán v bráně Turína Buffona před berlínskou partií? „Messi je mimozemšťan, který si přiletěl zahrát s námi lidmi," žertoval před finále. Hvězdný Argentinec to potvrzoval, i když do role střelce se nevtělil. Zato přihrávky rozdával excelentní. Hlavně Neymarovi, jenž měl v rychlém sledu hned dvě příležitosti, aby vedení Barcelony zvýšil.

A Alves měl dokonce šanci jako hrom. Po přihrávce Suáreze pálil na opačnou stranu, než padal Buffon, jenže ten předvedl zákrok popírající zákony zemské přitažlivosti. V poslední chvíli se stačil na zlomek sekundy ve vzduchu zastavit a levou rukou prudkou střelu vyrazil.

Juventus byl naprosto vyvedený z míry, neboť nachystaná taktika se rozpadla a on jako by nevěděl co hrát. V defenzívě nestíhal, ve středu hřiště neudržel balón a nebyl schopen si přihrát, k avizované útočné aktivitě se dvacet minut nedostal. Tedy až na rychlý kontr čtyři minuty po inkasovaném gólu, který ovšem Vidal zakončil střelou nad.

Suárez mohl rozhodnout

Teprve když Barcelona zvolnila svůj kombinační uragán a uchýlila se k své typické hře naplněné přesnými krátkými přihrávkami, důsledným presinkem a čekáním na šanci, dostal se do zápasu i italský mistr. Marchisio se dokonce ocitl v pozici, z níž mohl vyrovnat, Pogba se rovněž dral do šance, ale Alba ho zastavil. Nikoli však faulem, jak usoudil Turek Cakir. I když Italové penaltu reklamovali.

Pocit křivdy možná způsobil, že tři minuty poté nechali soupeře rozehrát další ze smrtících ofenzivních akcí zakončenou střelou Suáreze, jež jen těsně minula tyč Buffonovy brány.

Co Suárezovi nevyšlo před přestávkou, mohl napravit hned po ní. A dokonce dvakrát v rychlém sledu. Jenže nejprve jeho bombu Buffon vyrazil, aby zanedlouho po ťukesu Messiho s Neymarem pálil vedle.

Hrdina Morata obstaral vyrovnání

Barcelonu vzápětí zahozené příležitost mrzely. A moc, protože Juventus po deseti minutách druhé půle udeřil. Pochopitelně zásluhou semifinálového hrdiny Moraty. Odchovanec madridského Realu svými góly vyřadil Bílý balet, v Berlíně pak srovnal vedení Barcelony.

Rutinovaně a s přehledem poté, co brankář ter Stegen Tévezovu ránu z otočky jen vyrazil a Morata mu balón do sítě vrátil.

"Má skvělý rok. Nás z Ligy mistrů vyprovodil, takže jsem mu přál, aby se prosadil i ve finále," glosoval Moratovu trefu Zinedine Zidane.

Juventus pochopitelně narostl. Zvedl si sebevědomí, hra se mu začala dařit, neboť zvýšeným důrazem při napadání protivníka získával míče a mohl se tudíž pouštět do ofenzivních akcí.

Nakonec přece jen Suárez

Narostl však až moc, což Barcelona ztrestala. Messiho bombu totiž Buffon neudržel a Suárez provedl totéž, co třináct minut před ním Morata.

Neymar dokonce přidal třetí branku, ale turecký sudí ji po pár vteřinách na pokyn brankového rozhodčího odvolal a neuznal, neboť Brazilec hlavičoval nejprve do vlastní ruky, od níž teprve putoval míč do sítě.

Protesty byly zbytečné, gól neplatil, což ovšem Barcelonu nevykolejilo. I těsné vedení si hlídala, i když střídající Pereyra vyrovnat mohl. V nastaveném čase už hrál Juventus samo sebou vabank a riskoval, což v sedmé minutě nastaveného času Neymar využil a s definitivní platností rozhodl.

Barcelona tak v Berlíně slavila pátý triumf v Lize mistrů. A dokonce čtvrtý během posledních deseti let.

Finále fotbalové Ligy mistrů:
Juventus Turín - FC Barcelona 1:3 (0:1)
Branky: 55. Morata - 4. Rakitič, 68. Suárez, 90.+7 Neymar. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun. ŽK: Pogba, Vidal - Suárez. Diváci: 70 500.
Juventus: Buffon - Lichsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (89. Coman) - Marchisio, Pirlo, Vidal (79. Pereyra), Pogba - Morata (85. Llorente), Tévez. Trenér: Allegri.
Barcelona: Ter Stegen - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitič (90.+1 Mathieu), Busquets, Iniesta (77. Xavi) - Messi, Suárez (90.+5 Pedro), Neymar. Trenér: Enrique.
Vyhraje Barcelona fotbalovou Ligu mistrů i příští rok?
Ano
62,8 %
Ne
37,2 %
Celkem hlasovalo 2738 čtenářů.

Reklama

Související témata: