Hlavní obsah

Srbsko - Česko 0:4Lvíčata po výtečném výkonu Srby doslova deklasovala, Kliment jim nasázel hattrick

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Kliment 0 : 1
21. Kliment 0 : 2
56. Kliment 0 : 3
59. Frýdek 0 : 4
Záznam online reportáže

zp, dos

Fantazie, jak se česká lvíčata porvala ve druhém šampionátovém duelu o svou postupovou šanci. Srby, kteří v prvním turnajovém vystoupení remizovali s favorizovanými Němci, totiž Dovalilův tým doslova deklasoval. Samozřejmě zásluhou střelecky disponovaného Klimenta, jenž Balkáncům v Praze na Letné nasázel hattrick, hlavně však výborným výkonem celého týmu, který v partii „buď anebo“ hrál na hranici sebeobětování a všech sil, jež v sobě měl. Vysoká výhra změnila konstelaci ve skupině A na ME 21 a dala Dovalilovu výběru naději na postup do semifinále, o němž rozhodnou úterní závěrečné zápasy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Pavel Kadeřábek, Jan Kliment a Jiří Skalák po jedné z branek českého týmu proti Srbům.

Článek
Fotogalerie

To, co provedli v zahajovacím duelu Němcům, pocítili Srbové najednou sami. V podání Čechů a dokonce o minutu dřív.

Klimentovy chvíle slávy

Po ose Kadlec - Hybš - Kliment je česká lvíčata dokonale rozebrala a jihlavský Kliment, který se v nominaci na šampionát objevil na poslední chvíli, nekompromisní bombou pod břevno dezorientovanou soupeřovu obranu ztrestal.

Tři minuty poté si mohl říci o ještě větší díl slávy, neboť se řítil sám na gólmana Dmitroviče. Ten sice stačil jeho ránu reflexivně vykopnout, ovšem jen před Skaláka, který už v krkolomné pozici nedokázal balón dopravit do sítě.

I tak úvod jako hrom. Zvláště, když po naplnění první čtvrthodiny trefil břevno Kadlec, jemuž stejně jako Kalasovi vypršel trest, takže se oba vrátili do sestavy. Mužstvu jejich přítomnost očividně prospěla, stejně účinkování Skaláka, který se dočkal svého místa v základní sestavě.

On to ostatně byl, kdo se postaral o druhou branku. Zase po akci Hybše, jenž od lajny nacentroval, Skalák vypálil a srbský brankář jeho ránu pouze vyrazil. Ovšem jen před Klimenta, jenž si o svou druhou chvíli slávy už nekompromisní ránou řekl.

Balkáncům tím samozřejmě pocuchal už beztak našponované nervy, ale zároveň je donutil, aby se alespoň trochu probrali. Nucené střídání zraněného Kadlece, který po nevinném škobrtnutí musel odstoupit už po půlhodině, jim k tomu dopomohlo, zvýšená opatrnost a obezřetnost Dovalilova týmu, který hrál v úvodní půlhodině na hranici sebeobětování, také.

Přesto se Jojič dostal ve 40. min. do šance, kterou Koubek zlikvidoval, stejně jako o dvě minuty později Dmitrovič příležitost Frýdka, jenž mohl tolik důležitou partii definitivně rozhodnout.

Hattricku se přece jen dočkal

O půli kouč Srbů Mladen Dodič zareagoval. Světoběžníka Stojkoviče nechal v šatně a poslal na trávník Petkoviče, který měl hru jeho týmu rozhýbat a oživit. Snažil se o to, ovšem jen deset minut.

Jihlavský mladík Kliment, který má na kontě pouze tři ligové góly ve třiceti odehraných zápasech, se rozhodl řádit dál. Po přihrávce Brabce si troufnul na kličku i gólmanovi a z ostrého úhlu završil chladnokrevně hattrick.

Pro Srby rána do vazu. A po dalších třech minutách už přímo k.o. Výtečný Skalák naservíroval balón Frýdkovi, jenž přesnou střelou poslal Balkánce definitivně do kolen. V 65. min. mohli lehnout úplně, neboť Kliment se vydal k dalšímu sólu... Brankáře Dmitroviče sice i tentokrát obešel, ale stoper Pantič mu v poslední chvíli míč vypíchl.

Klimenta, ani česká lvíčata však zmařená příležitost nemusela mrzet. Výborným výkonem Srby i tak  doslova deklasovala, takže před závěrečným zápasem ve skupině v úterý s Německem jejich postupové akcie pochopitelně narostly.

ME do 21 let - skupina A:
Srbsko - ČR  0:4 (0:2)
Branky: 8. , 21. a 56. Kliment, 59. Frýdek. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos (všichni Francie). ŽK: Brašanac. Diváci: 16 253.
Srbsko: Dmitrovič - Stojkovič (46. Petkovič), Spajič, Pantič, Petrovič - Brašanac, Čaušič (63. Kovačevič) - Jojič (85. Milunovič), Djuričič, Srnič - Pešič. Trenér: Dodič.
ČR: Koubek - Kadeřábek, Brabec, Kalas, Hybš - Petrák, Zmrhal - Skalák (74. Masopust), Kadlec (29. Trávník), Frýdek - Kliment (82. Přikryl). Trenér: Dovalil.

Reklama

Související témata: