Hlavní obsah

Itálie - Portugalsko 0:0Portugalci ještě na postup nedosáhli, Italové byli aktivnější, ale trefili jen břevno

Uherské Hradiště
Aktualizováno

Italští fotbalisté remizovali na mistrovství Evropy hráčů do 21 let v Uherském Hradišti v zápase skupiny B s Portugalskem 0:0. Obhájci stříbra ze šampionátu v Izraeli tak jsou nadále ve složité situaci. Musejí zvítězit ve středečním závěrečném utkání s Anglií, aby udrželi šanci na postup. Portugalsku, které případnou výhrou mohlo stvrdit postup už v neděli, k zajištění semifinále stačí bod z duelu se Švédy. Ze skupiny ještě mohou postoupit všechny čtyři týmy.

Foto: Carl Recine, Reuters

Ital Marco Benassi (vlevo) a Portugalec Raphael Guerreiro.

Článek

Italský trenér Di Biagio udělal po nepovedeném úvodním utkání se Švédskem (1:2) pět změn v základní sestavě. "Na těchto šampionátech se hraje každé tři dny, což sebere hodně energie. Snažil jsem se sestavu obměnit a kluci zareagovali skvěle," odůvodnil kouč svůj tah. Na druhé straně přes výhru 1:0 nad Anglií obměnil Rui Jorge útočnou dvojici, přednost dostali Rafa Silva a Mané.

V prvním dějství byli aktivnější Italové, ihned po rozehrávce se do slibné šance dostal Benassi, jeho tvrdou střelu gólman Sá vyrazil na roh. Portugalský brankář se zaskvěl i o pět minut později proti Belottiho střele, jíž předcházela povedená Berardiho přihrávka do vápna. Poradil si i s nebezpečnou přízemní střelou Benassiho z 27. minuty. Portugalci si první vážnější příležitost vypracovali v závěru, po přihrávce Sérgia Oliveiry ale Mário netrefil branku.

I po přestávce začali svěřenci kouče Di Biagia útočně, Belotti trefil po Biraghiho centru břevno. Gól neoslavil útočník Palerma ani po patičce v 71. minutě. Na druhé straně se do slibné pozice dostal Paciencia, hlavou ale minul. V závěru vůbec poprvé Portugalci přímo ohrozili gólmana Bardiho, střídající Medeiros však neuspěl.

"Věděli jsme, že Italové jsou silný tým a že to bude obtížný zápas. Měli jsme dnes i štěstí, s výsledkem jsme spokojení. Mají několik silných individualit, například Andreu Belottiho, Domenica Berardiho nebo Lorenza Crisetiga. Očekávali jsme tedy, že to bude těžké," hodnotil pro Rai Sport kouč Portugalska Rui Jorge.

"Museli jsme tento zápas vyhrát a to se nám nepovedlo. Hráči měli správný přístup, tempo i styl hry, scházel nám pouze gól. Stále ale máme šanci postoupit a budeme bojovat až do konce. Budeme muset čekat na výsledek druhého zápasu, ale hlavně zvítězit v tom našem," konstatoval jeho protějšek Di Biagio.

Mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let - skupina B v Uherském Hradišti:
Itálie - Portugalsko 0:0
Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Bernardeschi, Biraghi, Romagnoli - Paciencia. Diváci: 7085.
Itálie: Bardi - Zappacosta, Rugani, Romagnoli, Biraghi - Benassi, Crisetig (76. Trotta), Cataldi - Berardi, Belotti (85. Viviani), Battocchio (62. Bernardeschi). Trenér: Di Biagio.
Portugalsko: Sá - Esgaio, P. Oliveira, Ilori, Guerreiro - Carvalho - Mário (81. Tozé), B. Silva (78. Medeiros), S. Oliveira - R. Silva (54. Paciencia), Mané. Trenér: Rui Jorge.

Reklama