Hlavní obsah

Dánsko - Srbsko 2:0Dánové si poradili se Srby a do semifinále jdou z prvního místa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Falk 1 : 0
47. Fischer 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Fotbalisté Dánska si na mistrovství Evropy hráčů do 21 let zahrají semifinále. V úterý na Letné zdolali Srbsko 2:0 a se ziskem šesti bodů vyhráli skupinu A. Účast mezi nejlepší čtyřkou turnaje si zajistili i Němci, kteří v souběžně hraném duelu remizovali s českým týmem 1:1 a na úkor domácího výběru slaví postup. Srbsko obsadilo ve skupině poslední příčku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

(Vlevo) Jens Jonsson z Dánska a Miloš Jojič ze Srbska.

Článek

"Jsem pyšný, že jsme jedním ze čtyř nejlepších týmů do 21 let v Evropě. Opravdu mohu být hrdý na své hráče. Je to skvělé pro všechny mladé fotbalisty v Dánsku," řekl na tiskové konferenci trenér Dánska Jess Thorup. "Nemám žádného vysněného soupeře pro semifinále, pro nás je obrovskou poctou už jen být mezi nejlepší čtyřkou," dodal s úsměvem Thorup.

Dánsko v sobotu podlehlo Německu 0:3 a Srbové českému týmu dokonce 0:4, takže možná i proto byl úvod klíčového duelu hodně opatrný. V 21. minutě se ale hned z první větší šance prosadili Dánové. Durmisi z levé strany nacentroval do šestnáctky, míč propadl až k volnému Falkovi a ten přesně zakončil.

Srbové se pak vrhli do útoku s vědomím, že je ve hře o postup udrží jenom výhra. Jojičovu ránu vytáhl gólman Busk nad břevno a Djuričič z úhlu zamířil jen několik centimetrů vedle branky. Dánové se vzpamatovali až krátce před pauzou: Durmisi z přímého kopu trefil tyč a Falk z dálky vypálil těsně mimo.

Fischer přidal pojistku

Svěřencům kouče Thorupa výborně vyšel i start druhého poločasu. V 47. minutě Höjbjerg ze standardní situace našel na zadní tyči Fischera, který zblízka přidal druhý gól.

Útočník Ajaxu pak mohl z protiútoku zpečetit výhru a postup Dánů třetí brankou, ale tentokrát ho vychytal brankář Dmitrovič. Jeho protějšek Busk zase na druhé straně zlikvidoval Jojičův pokus.

V závěru už Dánsko kontrolovalo hru a soupeře prakticky nepouštělo ke své brance. Další pojistku ještě odmítl v 75. minutě Thomsen, jenž znovu ztroskotal na Dmitrovičovi.

"Nebyli jsme tak špatní, ale nevstřelili jsme gól, zatímco soupeř nám dal dvě laciné branky, na které jsme nedokázali zareagovat. Hlavně tomu druhému gólu předcházelo polevení v koncentraci," uvedl kouč Srbska Mladen Dodič.

Zatímco Srbsko senzačně vyhrálo nedávné mistrovství světa dvacítek, jeho starší výběr v Praze selhal. "Chybělo nám mnoho hráčů z reprezentace do 20 let nebo kvůli zraněním. Po slušném zápase s Německem (1:1) jsme předvedli příliš mnoho chyb. Myslím, že každý tým ze skupiny sem přijel s nejlepším možným výběrem, my takovou šanci neměli," dodal Dodič.

Mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let - skupina A v Praze:
Dánsko - Srbsko 2:0 (1:0)
Branky: 21. Falk, 47. Fischer. Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Kostaras (všichni Řec.). ŽK: A. Christensen - Čirkovič, Petrovič, Petkovič. Diváci: 4297.
Dánsko: Busk - Scholz, A. Christensen, Vestergaard, Durmisi - Jönsson, Thomsen, Höjbjerg (89. Nörgaard) - Poulsen, Fischer (66. L. V. Christensen), Falk (85. Bech). Trenér: Thorup.
Srbsko: Dmitrovič - Petkovič, Spajič, Čirkovič (81. Pantič), Petrovič - Kovačevič, Čaušič - Čavrič (59. Milunovič), Djuričič, Jojič (66. Trujič) - Pešič. Trenér: Dodič.

Reklama

Související témata: